Baronan toimitusjohtajan naiivi lobbaus työperäisestä maahanmuutosta

Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen kertoo Suomen tarvitsevan kymmeniä tuhansia uusia ulkomaalaisia työntekijöitä. Hän toteaa Talouselämälle: "Paremman palkan tarjoaminen voisi toimia, jos työntekijöitä olisi vapaana – mutta kun heitä ei ole."

Suomessa on varsin kummallinen tilanne siinä, että esimerkiksi ICT-alan palkkataso ei ole juurikaan noussut työvoimapulasta huolimatta. Jossain määrin tämä on osoitus kilpailutilanteen vääristymisestä mikäli pula osaajista on niin suuri kuin väitetään.

Vanhala-Harmanen unohtaa tässä naiivissa lobbausyrityksessään, että useimmiten työhön palkataan jo työllinen tarjoten parempaa palkkaa ja työoloja – ei suinkaan vapaana oleva työtön. Tällöin yrityksen rekrytoidessa palkkatason nosto yhdessä muiden etujen kanssa toimii kyllä aivan saletisti.

Esimerkiksi Barona henkilöstövuokrausyrityksenä on kasvanut osin hallituksen suosivan politiikan kautta valtavasti. Suuri osa esimerkiksi Lapin vierastyövoimasta tulee näiden henkilöstövuokrausyritysten kautta. Vaikka Lapissa on ollut matkailubuumi, niin siellä palkkataso ei ole noussut mihinkään ja yhtenä suurena tekijänä on henkilöstövuokrausyritysten välittämä ulkomainen työvoima alan minimipalkoilla.

Monella alalla olisi markkinatalouden lakien mukaista, että palkat nousisivat työvoimapulan myötä kilpailtaessa tekijöistä. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että kuin yhteisestä sopimuksesta elinkeinoelämän piirissä odotetaan hallituksen avaavan ovia vielä lisää halvemmalle ulkomaiselle työvoimalle.

Sitä kohti mennessä lobbaus jatkuu.

Uuden Suomen artikkeli aiheesta, alkuperäinen Talouselämän artikkeli on maksumuurin takana.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu