Väärinymmärretty sananvapaus ja aseman tuoma vastuu

Sananvapauden sisältö tuntuu olevan varsin epäselvä monelle sitä puolustavalle sekä sen toteutumattomuudesta kritisoivalle. Mitä sanavapaus sitten Suomessa tarkoittaa, perustuslain pykälä 12 kertoo seuraavaa: "Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä."

Jos me katsomme tämän valossa vaikkapa Soinin tahi Puolimatkan kirjoituksia, niin sananvapaus on toteutunut ja he ovat ilman ennakkosensuuria saaneet julkistaa mielipiteensä. Myöskään jälkisensuuria ei ole tapahtunut vaan kirjoitukset ovat edelleen julkisesti saatavilla.

Kokonaan toinen asia on sitten onko esitetyillä näkemyksillä seurauksia. Asema tuo vallan lisäksi vastuun, mikä on itse kunkin hyvä muistaa. Todellisuudessa ei ole olemassa nappia, jolla yhtäkkiä muututaan jossakin asemassa olevasta henkilöstä täysin yksityishenkilöksi – varsinkin kun mielipiteitä esitetään nimenomaan julkisuudessa. Kirjoittaminen julkisesti ei ole yksityistä – se lienee selvää vai mitä?

Valta tuo mukaan vastuun

Erityisesti perussuomalaisten ja siitä irtaantuneiden sinisten taholta hämmentää tulkinta, jonka mukaan kuka tahansa missä asemassa tahansa pitäisi olla oikeutettu sanomaan mitä tahansa ilman, että siitä olisi seurauksia. Tätä tehdään sananvapauden nimissä ymmärtämättä sen todellista sisältöä.

Ei sosiaalisessa elämässä ja ympäristössä voida elää niin, että sanomisilla ja kirjoituksille ei olisi vaikutuksia ja seuraamuksia. Julkisessa asemassa tai vaikkapa yrityksen johdossa joutuu kantamaan vastuuta sanomisistaan eikä voida enää tehdä siinä määrin eroa yksityishenkilönä olemiseen.

Ulkoministeri Soinin luottamustehtävässä hänen tehtävänään on edustaa Suomen linjaa eikä omaansa. Hänen sanomisensa tulkitaan erityisesti ulkomailla Suomen kannanotoiksi vaikka me täällä ymmärtäisimmekin sen olevan herran omaa sooloilua. Jos hän ei tätä ymmärrä, niin hän ei ole tehtäviensä tasalla ja se ei myöskään lupaa hyvää julkisuudessa povattuun suurlähettilään pestiin tms.

Esimerkiksi pörssiyrityksen johtajan on oltava hyvin varovainen julkisissa sanomisissaan, Hänellä on edelleen oikeus sananvapauden myötä kertoa mielipiteensä, mutta seurauksena voivat olla potkut. Tai ajatellaan vaikkapa kuvitteellista esimerkkiä, että terveysyrityksen psykitrisen osaston johtaja esittäisi julkisuudessa näkemyksen siitä, että masennuslääkehoito on hyödytöntä. Samaan aikaa yrityksen tuottama hoito perustuisi pääosin juuri lääkehoitoon. Kyseinen johtaja aiheuttaisi yksityisellä lausunnollaan haittaa yrityksen liiketoiminnalle, josta tulisi takuuvarmasti seurauksia vaikka kuinka yksityishenkilönä olisi mielestään toiminut julkisuudessa.

Milloin Huhtasaari mielipiteet ovat omia ja milloin puolueen kanta?

Toteuttaessaan esteettä sanavapauttaan Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari blogi toisensä jälkeen uhriutuu täällä sananvapauden rajoittamisesta. Kansanedustajan pitäisi tuntea Suomen perustuslakia sen verran, että tietäisi sen sisällön.

Noita blogeja silloin tällöin lukevana minua askarruttaa se, milloin kyseessä on puolueen näkemys ja milloin hänen oma henkilökohtainen näkemyksensä. Koitin sitä joskus kyselläkin ja sain vastaukseksi muistaakseni jonkin toteamuksen siitä kuinka puolueessa vallitsee mielipiteenvapaus. Näinhän se varmaan on, mutta keskeistä politiikassa on pystyä hahmottamaan puolueen näkemys ja sen ajamat asiat. Tämä on Perussuomalaisten ja Huhtasaaren suhteen välillä erittäin epäselvää.

Perussuomalaisten ja sittemmin Sinisen tulevaisuuden ministerienkin kohdalla välillä tuntuu, että he eivät ole valmiita vallan tuomaan vastuuseen – Soini on tästä selkeä esimerkki. Ilman vaaankieliasemaa hän olisi todennäköisesti ollut ainakin lähellä erottamista. Ilkikurisena miehenä todennäköisesti osin huvikseen hän kuitenkin laukoo näkemyksiään tietäen, etteivät Sipilä ja Orpo uskalla nykytilanteessa kuin julkisesti torua.

Sananvapaus on tärkeä perustuslakiin kirjattu vapaus, jonka sisältö tulee ymmärtää eikä sitä pidä käyttää väärin omien tavoitteidensa ajamiseen. Sanomisilla ja kirjoituksilla on vaikutuksia ja seuraamuksia – ilman vaikutuksia olisi kovin turhaa sanoja tuhlata. Itse kukin meistä on vastuussa sanomisistaan – joskus niiden vaikutukset voivat olla myös negatiivisia, mikä on vain hyväksyttävä.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu