Otsikoinnin taikaa susigallupin uutisoinnissa

Tänään leviää vauhdilla Uutissuomalaisen teettämä gallup susien kaatoluvista. On ollut huvittavaa seurata, miten otsikoinnilla vaikutetaan asiasta syntyvään mielikuvaan. Suurin osa lehdistä otsikoi tutkimuksen tuloksen seuraavasti: "Uutissuomalainen: Kaksi viidestä on tyytyväinen susien kaatolupien määrään". Tämä antaa helposti olettaa, että kolme viidestä haluaisi lisätä niitä.

Jos katsotaan itse gallupin lukuja, niin alkaa kokonaiskuva hahmottua. 38 prosenttia pitää nykyistä kaatolupien määrää sopivana, 36 prosenttia haluaisi niitä lisättävän ja 15 prosenttia haluaisi vähentää. Uutiset eivät kerro, mitä loppu 11 prosenttia vastaa, mutta oletettavasti eivät osaa sanoa.

Vaihtoehtoinen otsikointi

Jos tuota pohtii tarkemmin, niin otsikko voisi olla myös seuraava:

Yli puolet suomalaista pitäisi susien kaatoluvat ennallaan tai vähentäisi niitä

Vain joka kolmas haluaisi lisätä susien kaatolupia

Kaksi kolmasosaa suomalaisista ei halua lisätä susien kaatolupia

Kun uutista alettiin levittää aamulla kuuden hujakoilla, niin otsikointi oli tuo alussa kuvattu. Joko itsekritiikki tai huomatukset ovat vaikuttaneen ja se on muotoutunut monilla seuraavaksi: "Kaksi viidestä tyytyväinen susilupien määrään – lähes yhtä moni lisäisi kaatolupia".

Tämä edelleen jättää huomioimatta sen, että 15% olisi vähentämässä niitä. Silloin ei ollakaan niin lähellä toisiaan näiden kahden kannan suhteen.

Otsikoinnin merkitys

Nykyisessä infromaatiotulvassa moni muodostaa mielikuvansa asioista pelkkien otsikoiden pohjalta ja ne ovat merkittävä vaikuttamisen väline. Jo otsikon perusteella on usein helppo havaita uutisten värittyneisyys ja kyseisen median kanta asiaan.

Amerikkalaistutkimuksessa kerrottiin, että kuusi kymmenestä lukee vain otsikot. Toinen masentava tutkimus kertoi kuinka kuusi kymmenestä jakaa Facebookissa artikkelin otsikon perusteella lukematta sitä. Mielipiteen muodostumiselle otsikoilla on yhä suurempi vaikutus. Toki en tiedä vastaavia lukuja Suomesta, mutta tuskin täälläkään kovin korkealla tasolla ollaan.

En tällä kirjoituksella niinkään ota kantaa itse susiasiaan vaan halusin kiinnittää huomiota otsikoinnilla vaikuttamisen tapaan.

 

PS. Itse gallupista kerrotaan: "Tiedot perustuvat Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämään USU-gallupiin. Gallupissa kysyttiin, pitäisikö sudenkaatolupia myöntää enemmän kuin nykyisin, vähemmän vai saman verran kuin nykyisin. Kysymystä pohjustettiin Luonnonvarakeskus Luken susikanta-arviolla ja tiedolla susien kaatomääristä." Olisi hienoa mikäli tutkimuksia tekevät tahot julkaisisivat tarkasti kysymykset sekä pohjustukset, jotta voitaisiin varmistua siitä, ettei niillä pyritä vaikuttamaan vastauksiin. Nyt ne ovat valitettavan harvoin saatavilla.

 

 

 

NikoKaistakorpi

Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu