Opetusministeri Grahn-Laasonen huolestuu omista ja hallituksen päätöksistä

Uusi Suomi uutisoi kuinka Sanni Grahn-Laasonen on huolestunut Hufvudstadbladetissa amislaisista. Yle uutisoi kuinka hän jakaa huolen yliopistosairaaloiden tutkimusrahoihin suunnitellusta leikkauksesta. Onhan se mukavaa, että joku on edes huolissaan, mutta nyt kaivattaisiin tekoja eikä ainakaan lisää huonoja päätöksiä.

Lähiopetus vähentynyt radikaalisti ja keskeyttämiset kasvussa

"Amisbarometrin mukaan tekniikan ja liikenteen aloilla vain puolella koulutuslinjoista viikkotunteja on yli 20. Samaan aikaan keskeyttäneiden määrä on kasvanut.", Uusi Suomi kertoo. Mitä veikkaatte, kuinka hyvin tällainen soveltuu peruskoulusta juuri tulleille nuorille varrattuna siihen, että joskus nuo tuntimäärät lähentelivät neljääkymmentä? Toimiiko tällainen lisääntynyt lähes akateeminen vapaus näiden nuorten kohdalla ja saadaanko sillä nopeammin ja paremmin osaajia töihin?

Omien päätösten seurauksista huolestuminen

Sanni Grahn-Laasonen voisi tutustua vaikka voimakkaasti yksinkertaistettuun klassiseen projektikolmioon, jonkä kärkinä ovat resurssit, aikataulu ja laatu. Käytännössä joku kulma aina joustaa. Amislaisten tapauksessa koulutuksen aikataulu pysyy ja resursseja on vähennetty. Joustavaksi tekijäksi kompensoimaan leikkauksia muodostuu laatu, joka sitten näkyy lähiopetuksen vähyytenä ja oppimisen heikentymisessä.

Negatiiviset signaalit koskevat juuri opiskelijoita, jotka jäävät yhä enemmän yksin opiskeluvastuun kanssa yhä nuorempana. Se kasvattaa riskiä syrjäytyä. Tämä on asia, jonka toivon oppilaitosten ottavan vakavasti”, opetusministeri sanoo HBL:lle. Lisäksi Grahn-Laasonen korostaa, että henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmassa (HOKS) tulee arvioida jokaisen opiskelijan tuen tarve.

Voidaan tehdä vaikka kuinka hienoja henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmia vaan, mutta jokainen ymmärtää yrityselämästäkin, että ilman riittäviä resursseja ne eivät toteudu. Syy- ja seuraussuhde on ilmeinen ja juurisyy löytyy opetuksen leikkauksista.

Lisäksi tehtyjen leikkauksien seuraukset ovat täydessä ristiriidassa hallituksen tavoitteiden kanssa, joiden mukaan pitäisi kiinnittää erityisesti huomiota näihin nuoriin ja ehkäistä syrjäytymistä jo aikaisessa vaiheessa.

Budjetissa ehdotetaan kuuden miljoonan leikkausta yliopistosairaaloiden tutkimusrahoituksen

2016 hallitus teki taloussuunnitelma vuosille 2017-2020 ja kertoi leikkauksien tutkimukseen olevan ohi. Budjettiriiheen kuitenkin on tulossa esitys, missä valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan yliopistotasoiseen terveyden tutkimukseen myönnettäisiin ensi vuonna 15 miljoonaa euroa, mikä on kuusi miljoonaa euroa vähemmän kuin kuluvana vuonna. Hups, miten tässä näin kävi?

Mielestäni tuo on todella tärkeä tutkimusalue enkä voi oikein ymmärtää, miksi sitä pitäisi leikata ja millä perusteilla. Lähinnä mieleen tulee, että STM on käyttänyt ja tulee vielä käyttämään niin paljon rahaa etupainotteisesti ennen päätöksiä soteen, minkä vuoksi joudutaan tekemään leikkauksia muilta alueilta.

Jos tätä peilaa vaikkapa keväiseen yritystukien karsintafarssiin, niin erikoiselta tuntuu.

Yle kertoo: "Grahn-Laasonen painotti Ylelle keskiviikkona Oulussa, että asia kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön alaisuuteen, mutta on kiinnostunut asiasta tieteestä ja koulutuksesta vastaavana ministerinä. Hän sanoi jakavansa huolen siitä, että kliinisen lääketieteen tutkimuksen rahoitus on hiipunut jo useamman hallituskauden ajan."

Suomi haluaa edelläkävijöiden joukossa terveysteknologioiden ja lääketieteen kehittämisessä, mutta sitten ollaan tekemässä tällaisia päätöksiä.

Teot ja sanat pitäisi laittaa vastaamaan toisiaan – lisäksi virheistä pitäisi oppia, korjata ne sekä kantaa vastuu pelkän huolestumisen sijaan.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu