Työvoimapulapropagandaa metalliyritysten tapaan

Vuorokauden sisällä Uudessa Suomessa on uutisoitu kahden metallialan työnantajan kertomuksia työvoimapulasta ja hakijoiden motivaation puutteesta. Järjestelmässä on vikaa eikä yrittäjien omilla toimilla ilmeisestikään ole mitään vaikutusta asiaan.

Eilisessä uutisessa kerrottiin: ”Ansiosidonnaisen vaikutus työhaluihin on jäätävää luokkaa. Tuntemani yritys olisi palkannut paljon väkeä ja se tarjosi 15 euron tuntipalkkaa, mutta kaverit valitsivat mieluummin ansiosidonnaisen ja sanoivat, että soitapa 300 päivän päästä.

Toisessa uutisessa tänään kerrotaan: "Tunnettu koneenrakentaja kertoo työvoimapulasta. Vahva suhdanne pahentaa sitä, eikä tarjottu työ aina edes kelpaa."

Mitä se mainostettu hyväpalkkainen työ sitten käytännössä on?

Tehdään pieni laskuharjoitus tuosta CNCenterin toimitusjohtajan "tuntemani yrityksen" tarjoamasta palkasta. Olkoon kyseessä nyt vaikka Stinden firma – nämä kaverin kertomat ovat aina yhtä luotettavia. Mä taas kuulin kaveriltani Arskalta, että Stinde on niin ääliö, ettei kukaan ammattimies viitsi sinne töihin mennä… wink

Otetaan vielä huomioon, että artikkelin alussa toimitusjohtaja toteaa: "Alallamme on hyvä palkkataso, joten ei se siitä ole kiinni. Ammattimiehillä on myös hyvät työolot."

Tuosta 15:sta eurosta saadaan 8:n tunnin työpäivällä kuukausipalkaksi 2400 euroa. Suomalaisen keskipalkka yksityisellä sektorilla on 3400 euroa. Jos katsotaan Oikotieltä, niin mainitun cnc-koneistajan keskipalkka on 2600 euroa.

Kyseessä on samalla ala, jossa tekijöistä on kertoman mukaan suurta pulaa. Miten Stinde kuvittelee houkuttelevansa tekijöitä tuollaisella mainiolla palkalla? Pääosin töitä vaihdetaan eikä voida olettaa, että hakijat olisivat vain työttömiä. Niitä cnc-koneistajia tuskin on kortisto pullollaan tässä tilanteessa?

Menin mielenkiinnosta katsomaan Oikotieltä paljonko haetaan cnc-koneistajia ja lopputulema oli kuusikymmentä hakemusta. Yhdelle ammatille ihan merkittävä määrä.

Kun menee katsomaan itse ilmoituksia, niin suurin osa on rekry- ja vuokratyöfirmojen ilmoituksia. Osassa haetaan työntekijöitä firman toimeksiantona ja osassa sitten suoraan vuokratyöfirman palkkalistoille. Varsin usein toistuu seuraava: "Työ alkaa määräaikaisella vuokratyösuhteella, jonka jälkeen hyvällä tekijällä on mahdollisuus työllistyä yritykseen vakituiseen palvelukseen."

Tämähän käytännössä tarkoittaa, että ensin olet kuusi kuukautta töissä tietämättä pääsetkö itse yritykseen töihin. Jos sen jälkeen pääset, allekirjoitat työsopimuksen ja saatat olla vielä nykylainsäädännön mukaisesti maksimissaan kuusi kuukautta koeajalla, jolloin milloin tahansa sinut voidaan irtisanoa ilman syytä.

Muistetaan nyt, että suurin osa työpaikoista yleensä täytetään työtä vaihtavilla, mikä valitettavan usein unohtuu. Kuka vaihtaisi tuollaisilla ehdoilla työpaikkaa ja jopa muuttaisi sen vuoksi perheineen toiselle paikkakunnalle? Eihän se tarjoa takeita mistään eikä houkuttele. Mitä nämä yrittäjät oikein kuvittelevat?

Muistellaan muutama vuosi taaksepäin

Metallialan lisäksi rakennusala kärsii työvoimapulasta ja ovat suhdanneherkkiä. Molemmat alat ovat 2010-luvulla kunnostautuneet suurilla irtisanomisilla tuotannollis-taloudellisista syistä erityisesti vuosikymmenen alkupuoliskolla. Yhtenä työvoimapulan kohteista tavallisten eri rakentajien lisäksi on mainittu työnjohtajat. Tunnen itse pari sellaista, jotka irtisanottiin tuolloin ja molemmat ovat hankkineet uuden ammatin eivätkä palaa enää noihin hommiin, mistä seuraavan laman alkaessa pääsee hetkessä taas kortistoon ilman omaa syytä.

Näillä yrityksillä on erikoinen vaade siitä, että yhteiskunnan pitäisi heille olla joku just-on-time-toimittaja työvoiman suhteen. Yhteiskunnan olisi pitänyt aavistaa suhdanteet ja sen pitäisi tarjota heille sopivaa työvoimaa heidän haluamaansa hintaan sellaiseksi ajaksi kuin he haluavat. Sitten heivataan takaisin yhteiskunnan huolehdittavaksi ja uudelleenkoulutettavaksi.

Myös työntekijöiden ja työttömien tulisi olla lojaaleja näille yrityksille vaikkei yritys sitä toisinpäin teekään – perin kummallista ajattelua. Median tuella ollaan yhä enenevässä määrin syyttämässä työhaluttomuudesta, kannustinloukuista yms ihmisiä ja lainsäädäntöä. Mitään vaikutusta ei tietenkään ole yrityksen omalla toiminnalla.

Klassikkoperuste osakeyhtiön tehtävänä on tuottaa omistajilleen mahdollisimman paljon voittoa on yksi väärinkäytetyimmistä toteamuksista käytettynä onnettoman kapeasta näkökulmasta. Samalla sitä käytetään vapauttamaan omistajat ja johto kaikesta moraalisesta ja eettisestä vastuusta. Ikäänkuin ne toimisivat vain lainalaisuuksien määräämästä pakosta eikä siinä ole tarpeen ottaa huomioon muuta kuten moraalisia velvotteita tai solidaarisuutta.

Robotisaatio ja digitalisaatio sitoo yhä enemmän yritysten varoja kiinteästi ja työvoimasta pyritään tekemään helposti joustava tuotannontekijä. Tämä on toisaalta ymmärrettävää yritysten taholta. Lisääntyvän jouston kohteena ovat kuitenkin ihmiset, jotka koittavat parhaansa mukaan rakentaa elämäänsä ja elättää perheitään. Tämä suuntaus on pois heidän turvallisuudentunteestaan ja luottamuksesta tulevaisuuteen, mitkä ovat keskeisiä ihnimillisiä tarpeita vaikuttaen voimakkaasti hyvinvointiin.

Ei tässä kokonaisuudessa ole puhtaita pulmusia. Itse olen koko urani ollut yrityselämässä ja arvostan suuresti monia yrityksiä. Joskus tuntuu, että edunvalvonnan lobbaus on kaukana päivittäisestä todellisuudesta. Jotenkin pitäisi päästä tasapuolisempaan pohdintaan ja nostaa ihminen trendisanan mukaisesti keskiöön.

Mielestäni tällä hallituskaudella talous ei ole enää vain väline kasvavaan hyvinvointiin vaan noussut päätavoitteeksi monesti unohtaen ihmisten tarpeet hyvään elämään. Talouden merkitys on kiistaton, mutta sen rooli on silti noussut liian suureksi.

 

NikoKaistakorpi

Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu