Koululiikunnan oltava kivaa ja innostavaa – ei äärirajoille

Iltasanomat kertoo koululaisen Espoossa joutuneen liikuntatunnilta sairaskohtauksen jälkeen sairaalaan ja lehden tietojen mukaan kuolleen siellä. Sairaskohtaus oli lehden mukaan tullut ns piip-testin yhteydessä. Piip-testillä eli kestävyyssukkulajuoksulla (engl. beep test) mitataan maksimaalista kestävyyttä. Testissä juostaan 20 metrin matkaa edestakaisin yhä nopeammin ja nopeammin niin kauan kuin juoksija jaksaa.

Itse luulin jo tämänkaltaisten hävinneen koululiikunnasta ja niitä teetettävän vain urheiluseurojen harjoituksissa. Pitkään on käsittääkseni tavoiteltu sitä, että koululiikunnasta tehdään entistä innostavampaa eikä laiteta niin paljon oppilaita ikäänkuin järjestykseen tällaisilla testeillä.

Itse pidin koululiikunnasta lukuunottamatta voimistelua silloin 1980-luvulla – lukiossa hitusen vajaa kaksi metriä pyöri rekillä aika huonosti. Eri lajeissa kilpailleena kuntotestit ja äärirajoille meneminen ei itseä haitannut, mutta varmaan puolelle oppilaista ne olivat yhtä helvettiä sekä henkisesti että fyysisesti.

Esimerkiksi armeijassa tehdään lääkärintarkastukset ennen kuin aloitetaan rankempi rasitus alokasaikana. Lisäksi jo täysikäiset henkilöt ovat parempia arvioimaan sen hetkistä terveydentilaansa ja tarvittaessa jättäytymään pois harjoituksesta. Koulussakin toki terveystarkastukset ovat, mutta nuoret ja lapset eivät välttämättä osaa arvioida esimerkiksi flunssan jälkeen tms omaa terveydentilaansa ja pitäisikö olla osallistumatta sen vuoksi.

Mielestäni tällaisten testien teettäminen koulussa on turhaa ja vähentää kiinnostusta liikuntaan niiden osalta, jotka sitä kipeimmin tarvitsisivat. Porukan paine saattaa pakottaa osallistumaan ja seuraukset voivat pahimmillaan olla jopa traagiset. Viivajuoksut, piip-testit ja vastaavat puoltavat paikkaansa urheiluseurojen järjestämissä harjoituksissa erityisesti nuorille, jotka osallistuvat kilpaurheilutoimintaan. Pelkästään harrastuksen vuoksi seuroissa urheilevienkin osalta voi miettiä tarpeellisuutta ja ainakin toistojen määrää.

Monilla liikunnanopettajilla on urheilijatausta ja joskus koulutuksesta huolimatta vaikuttaa olevan hankalaa ymmärtää erilaisten oppilaiden tarpeita. Paljon työtä on jo tehty koululiikunnan uudistamisessa, mutta sitä on edelleen jatkettava, jotta yhä usempi nuori innostuisi liikunnasta.

NikoKaistakorpi

Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu