GPS-järjestelmän merkitys nykymaailmassa – mitä jos se ei toimikaan?

Lapissa tapahtunut GPS-häirintä aikaansaaden mm varoituksen ilmaliikenteelle alkoi mietityttämään itseäni GPS-järjestelmän tärkeyden ja mahdollisten haavoittuvuuksien osalta. Jo tällä hetkellä järjestelmä on kriittinen liikenteessä maassa, merillä ja ilmassa.

Tunnen paikannusteknologiat ja niiden käytön, mutta kirjoitan tämän blogin oppiakseni tästä asiasta lisää. En ole vielä tutustunut GPS-järjestelmän haavoittuvuuksiin sekä siihen, kuinka hyvin se on turvattu erilaisilta hyökkäyksiltä.

Tästä toivon oppivani lisää teiltä hyvät kommentoijat.

Itselleni uutiset herättivät huolen siitä, kuinka helppoa on saada lukematon määrä GPS-paikannusta hyödyntäviä järjestelmiä sekaisin onnistumalla häiritsemään itse palvelua tuottavaa järjestelmää. Tuskin tämä helppoa on, mutta sataprosenttista tietoturvaa ei ole olemassakaan.

Nykytilanteessakin järjestelmän merkitys on valtava, mutta mentäessä kohti laajasti käyttöön tulevia itseajavia autoja jne merkitys korostuu entisestään. Moni muukin tulevaisuuden käyttö tarvitsee varmasti toimivaa paikannusjärjestelmää.

Miten nämä erilaiset sovellukset ja vaikkapa autot toimivat tilanteessa, jossa GPS-järjestelmään tuotetaan häiriöitä tai se on jollain tapaa pois pelistä?

Millaisia varajärjestelyjä käytetään ja miten saadaan käyttöön rinnakkaisista järjestelmistä paikannustietoa? Vai saadaanko?

Mielestäni tämä on tärkeä kysymys tulevaisuuden käytön laajentuessa yhä kriittisempään ja autonomisempaan suuntaan.

Tällä kertaa liikkeellä oppimismielessä – toivottavasti foorumin väeltä löytyy valaisevia tietoja.

NikoKaistakorpi

Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu