Kohtele samalla kunnioituksella talonmiestä ja toimitusjohtajaa

"I was raised to treat the janitor with the same respect as the CEO." Tähän hienon brittinäyttelijän Tom Hardyn lausumaan törmäsin Facebookissa. Minut kasvatettiin kohtelemaan talonmiestä samalla kunnioituksella kuin toimitusjohtajaa. Tämä lämmitti idealistista puolta itsessäni ja sai miettimään nykymaailman menoa. Mihin olemme menossa tällaisten kauniiden periaatteiden ja arvojen kohdalla?

Ei pidä ymmärtää väärin – tottakai menestyminen ansaitsee myös arvostusta. Kuitenkin se on vain osa ihmisyydestä ja vaikkapa keinot siihen vaihtelevat paljon. Mainiossa Jim Collinsin kirjassa Good to great kerrotaan pitkällä aikajaksolla menestyneiden yritysten toimitusjohtajista seuraavaa:

"Level 5 leaders attribute much of their success to good luck, rather than personal greatness."

He tunnustavat, että onnella on ollut merkittävä osuus menestykseen eikä kyse ole vain omasta erinomaisuudesta. Laaja tutkimus myös paljasti kuinka näiden pitkällä aikavälillä menestyneiden yritysten johtajat olivat ennemminkin vaatimattomia ja vähätteleviä roolistaan. Heitä kuvataan kirjassa ennemmin työhevosina kuin näyttelyhevosina. Suuren egon omaavien yritykset Collinsin tutkimuksen mukaan ennemmin lopulta alisuoriutuvat kuin menestyivät. Tärkeä huomata, että näin tapahtuu nimenomaan pitemmällä tarkasteluajalla.

Jos haluat tietää kuinka yrityksessäsi ihmisiä kohdellaan, niin kysy vastaanoonoton työntekijöiltä tai siivoojilta

Muistan loppuelämäni keskustelun, jonka kävin pääkonttorin aulatyöntekijöiden kanssa lähtopäivänä tuosta suurehkosta yrityksestä. Käydessäni kiittämässä heitä kaikesta hyvästä palvelusta neuvotteluhuoneiden ja erilaisten järjestelyjen kanssa vuosien varrella totesi toinen heistä minulle: "Voi, miksi kaikki hyvät lähtevät." Se kosketti – olen onnistunut kohtaamisissani ja muistanut antaa kiitostakin.

Keskustelimme asioista jonkin aikaa. Pääkonttorin aula oli paikka, jossa vastaanotettiin vieraita ja siellä oli lukuisia neuvotteluhuoneita kumppaneiden ja vieraiden tapaamisia varten.  Aulahenkilökunta hoiti erilaiset tarvittavat järjestelyt niitä varten. Aulapalvelut ostettiin alihankintana eräältä yritykseltä eli he eivät olleet saman yrityksen palkkalistoilla.

Sain selville, että he kohtaavat hyvin erilaista kohtelua eri ihmisiltä. Paljon heistä on ystävällisiä ja mukavia, mutta valitettavasti he  saavat myös paljon ala-arvoista kohtelua osakseen. Joillekin johtajille ja päälliköille he ovat  kuin ilmaa ja saavat aivan kohtuutontakin palautetta, jos jotain menee pieleen. Kiitosta taas harvemmin muistaa kukaan antaa, kun asiat menevät kuten pitää.

Moni tehtävä yrityksessä ja yhteiskunnassa on tärkeä ollen samalla näkymätön ennen kuin jotain menee pieleen tai se loppuu. Siivous on tästä hyvä esimerkki.

Menestys tai vauraus ei ole ihmisen hyvyyden mitta

Harvoin me tiedämme tarinaa ja vaikuttavia tekijöitä kohtaamamme ihmisen taustalla. Luonnollisissa kohtaamisissa näin on ja vielä korostuneemmin somemaailmassa. Erilaiset leimakirveet viuhuvat ja stereotypioita jaksetaan viljellä yhä enenevässä määrin. Työttömien kohtelu viime vuosina on mielestäni yksi esimerkki tästä.

Yhtä lailla vauraus tai korkea asema ei määritä ihmistä. Emme voi häntä laittaa sen perusteella johonkin lokeroon. Rikkaus ei tee jostain riistäjäkapitalistia eikä puolestaan työttömyys tee jostain epäonnistujaa. Ihmisyydessä on kyse niin paljosta muusta.

Hardyn lausuma sai miettimään tapojani kohdata ihmisiä. Oma kotikasvatukseni on ollut samankaltainen ja koitan oppia paremmaksi valitsemallani tiellä.

Kunnioittava kohtelu ja vaikkapa hymy kohdatessa erilaisia ihmisiä ei maksa mitään ja tuottaa paljon iloa. Monelle harmaan arjen puurtajalle sen merkitys voi olla suuri. Jos vaikkapa konttorin siivooja on ollut sinulle työkiireissäsi näkymätön, niin kokeile suoda hetki kiitokselle ja hymylle.

Tällaista idealistista hömppää tällä kertaa – mukavaa sunnuntaita! smiley

 

PS. Ja joo, talonmiehet on nykyään vähissä, mutta pysyin uskollisena Hardyn lausumalle…

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu