Pohdintaa Perussuomalaisten ympäristö- ja energiapoliittisesta ohjelmasta

Perussuomalaiset ovat julkaisseet ympäristö- ja energiapoliittisen ohjelmansa, joka sisältää varsin ennalta-arvattavia linjauksia. Sopivasti maahanmuuttovastaisuutta ja populismia ympättynä mukaan sekä monia enemmistön näkemyksien kanssa ristissä olevia kantoja. Siihen kupeeseen vielä silkkaa virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa sekä toteuttamiskelvottomia ideoita, niin ohjelma alkaakin olla kasassa.

Oli toki provosoivasti sanottu, sillä sillä siellä toki ihan järkeenkäypää asiaakin, en sitä kiellä. Ohjelman ydinviesti kuitenkin vaikuttaa olevan, ettei ilmastonmuutoksen vuoksi Suomen tarvitse tehdä juuri mitään. Muut hoitakoon homman ja Suomi koittaa vaikuttaa kansainvälisesti muihin.

Otetaan pari esimerkkiä harhaanjohtavista asioista

Ohjelmassa vaaditaan sähkön siirtomaksujen kohtuullistamista sekä sähköverkkoyhtiöiden pitämistä kotimaisessa omistuksessa. Sinällään ihan hyvä tavoite vaikkakin jälkimmäiseen kohtaan vapaa kauppa ja omistus esim EU:n sisällä ja muuallekin aiheuttaa melkoisia haasteita toteutukseen. Tämän toteuttaminen ei ole lainkaan yksinkertaista eikä keinoista juurikaan puhuta.

Kun sitten mennään ohjelmassa perusteluihin, niin kerrotaan siellä seuraavaa:

"Nykyisellään haja-asutusalueella saatetaan maksaa yli 10-kertaisia sähkönsiirtomaksuja kaupunkeihin verrattuna."

Silkkaa harhaanjohtamista – pientalon siirtohintojen keskiarvo veroineen on joulukuussa 2018 vaihteluvälillä 7,06 – 14,47 snt kWh veroineen ja huoltomaksuineen koko Suomessa. Kymmenkertaista eroa ei saa aikaan millään. Kaupunkien kerrostaloissa saattaa olla jopa kalliimmat siirtohinnat kuin pientaloilla, jonka voi helposti todeta katsomalla sähkön siirtohintojen tiedot Energiavirastolta.

Ympäristöasioihin on otettu mukaan myös eläinsuojelu ja siellä päästään taas maahanmuuttajien asioihin toteamuksella:

"Uskonnollinen eli pääasiassa halal- ja kosherteurastus on kiellettävä. Myös muihin monikulttuurisiin eläinongelmiin ja eläinten kaltoinkohteluun pitää puuttua."

Jälkimmäisestä en osaa sanoa, mitä tarkoittavat monikuttuurisilla eläinongelmilla. Ensimmäisen osalta voin kertoa sen, että perussuomalaisten mielessään kuvitteleman kaltainen halalteurastus on jo Suomessa kielletty olemassaolevien lakien kautta. Suomessa käytettävässä halal-teurastuksessa muutamalla teurastamolla eläin tainnutetaan aivan kuten normaalissakin teurastuksessa. Veret lasketaan sitten pois kuten tehdään muutoinkin. Ainoa ero syntyy siitä, että teurastettavavan eläimen kasvot käännetään Mekkaan, teurastaja on muslimi ja lausuu samalla rukouksen. Tämä ei haitanne tainnutettua eläintä vai mitä?

Evira toteaa: "Monet islamilaiset yhteisöt hyväksyvät kuitenkin myös eläinten tainnuttamisen ennen verenlaskua, ja käytännössä Suomessa tuotetaankin halal-lihaa ainoastaan siten, että eläin tainnutetaan ensin ennen verenlaskua. Suomessa halal-teurastus ei eläinten kohtelun ja hyvinvoinnin osalta siten poikkea mitenkään tavanomaisesta teurastuksesta. Halal-teurastusta tehdään Suomessa tällä hetkellä neljässä teurastamossa, joskin halal-teurastettujen eläinten lukumäärä on pieni."

Joten ongelmaa ei vaikuttaisi olevan, mutta jostain kumman syystä perussuomalaisten mukaan niitä on. Tätä keskustelua on käyty useasti, mutta aina tämä tulee esille. Lienee yksi keino demonisoida maahanmuuttajia.

Käytännössä toimimattomat ratkaisut

Valtaosassa ehdotuksia puuttuu käytännön toimintamallit tai sitten ei olla kerrottu miten syntynyt verovaje paikataan.

Perussuomalaiset ehdottavat yhtä aikaa autoverosta luopumista tai merkittävää alennusta, polttoaineverojen alentamista sekä sähköveron alennuksia sekä kotitalouksille että teollisuudelle. Sähkö- ja muita energiaveroja tulee PS:n mukaan laskea EU:n minimitasolle. Tässä puhutaan jo yhteissummana melkoisista verokertymistä. Mielenkiintoinen detalji on, että heidän mukaansa polttoaineveroa voisi kenties kerätä alueellisesti niin, että Helsingissä se olisi suurempi.

Jotain tarjotaan rahoitukseksikin kuten tuulivoiman osalta todetaan:

"Tuulivoiman tuotantotukia ei pidä sisällyttää uusiin yritystukijärjestelmiin. Nykyisten tuulivoimasyöttötariffien maksatus on keskeytettävä siihen saakka, kunnes hallituksen päättämän terveystutkimuksen toinen vaihe on toteutettu."

Ensimmäisestä eli uusista tuista saattaisin jopa olla samaa mieltä. Tässä jälkimmäisessä taitaa sitten näkyä työmies Putkosen kädenjälki.

Valtio on tavallaan sitoutunut nykyisiin tariffeihin eikä siinä sitoumuksessa ole mitään ehtoa tällaisesta. Jos nyt lähdettäisiin satojen miljoonien investointeja tehneiden ehtoja yksipuolisesti muuttamaan, niin oltaisiin melko vaikeassa tilanteessa. Mikäli Suomen valtio toimisi näin, niin se voisi samantien unohtaa vaikkapa uusien biopolttoainelaitoksien ulkomaisen rahoituksen. Toiminnan on oltava ennustettavaa ja valtio ei voi perääntyä sopimuksistaan tuolla tavalla.

Usein perussuomalaisilla on teoriassa hyvältä kuulostava idea, mutta käytännössä se on liiketaloudellisesti tai sopimuksien kautta mahdoton toteuttaa reaalimaailmassa.

Ydinviestinä se, ettei suomalaisten tarvitse tehdä päästöilleen mitään

PS vaatii paljon muutoksia EU:n osalta ja myös kansainvälistä sopimista. Toki näitä tarvitaankin, mutta kannattaa huomioida vaikutusvaltamme suuruus.

He myös ehdottavat ilmastotullia EU;n ulkopuolelta tuleville tuotteille. Tästä on täällä Puheenvuorossakin puhuttu. Jos tällaisen vaikka Kiinalle asetamme, niin vastavuoroisesti meiltä menee Kaukoitään eniten sellua koko viennistä ja se saanee vastatullin Kiinalta. Tämä on esimerkki siitä, kuinka kansainvälisen kaupan osalta PS:n väki pelaa shakkia miettien vain yhden siirron kerrallaan. Newtonin voiman ja vastavoiman laki pätee useimmiten politiikassakin ja kansainvälisessä kaupassa. Kiinalla sitä voimaa muuten nykyään riittää.

Alkulauseet ohjelmassa kertovat paljon: "Suomalainen työ ja teollisuus on ekoteko – samalla laajempiin ympäristöongelmiin tulee etsiä tehokkaampia ja oikeudenmukaisempia ratkaisuja."

Suomi tekee kaiken oikein ja voimme olla tekemättä mitään muutoksia eläntapaamme, teollisuuteen tai kulutukseen. Muiden pitää tehdä asioita ja me voimme tarjota teknologisia ratkaisuja. Näitä ratkaisuja muuten useimmiten syntyy oman maan tiukan ympäristölainsäädännön seurauksena muualle vietäväksi.

Jokaiselle jotakin tuossa sillisalaatissa – myös häirikköpedot ovat päässeet mukaan, niin saadaan susien poistoa ajavilta kenties muutama ääni.

Perussuomalaiset jättävät oikeastaan huomioimatta kaikki kansainväliset sitoumuksemme ja yhdessä EU:ssa sovitut asiat. Tämä veisi meidät Unkarin kaltaiseksi änkyräksi EU:ssa, mutta sitä kaiketi moni puolueesta tuntuu haluavankin.

Ohjelma jäänee varsin merkityksettömäksi, kun Halla-ahon johdolla PS on jälleen osoittanut yhteistyökyvyttömyytensä jättäytymällä pois yhteisistä ilmastokeskusteluista. Miten sitten tällainen puolue voisi nousta uudestaan hallitukseen, kun se mieluummin on keskustelematta asioista ja hakematta ratkaisuja?

Halla-aho tuolla peliliikkeellään oikeastaan vahvisti sen, ettei PS mahdu oikein minkäänlaiseen hallitukseen.

Ohjelma oli kuitenkin viihdyttävää luettavaa ja täytti ennakko-odotukseni.

 

 

 

 

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu