Kokoomus poistaisi autoveron eikä korottaisi polttoaineveroa – miten ihmeessä?

Kokoomus on kertonut tavoitteekseen poistaa autoverot kokonaan ainakin "päästöttömiltä" ja vähäpäästöisiltä autoilta, ja lisäksi Orpo sekä Sipilä vastasivat MTK:n vaalitenteissä etteivät korottaisi polttoaineveroa dieslein ja bensan osalta. Vaikuttaa hienolta, mutta herättää tukun kysymyksiä siitä, miten tämä oikein tehtäisiin verokertymän kannalta. Hitunen palaneen käryä nousee vienosti nenään.

Uuden Suomen artikkelin mukaan Kokoomus on linjannut ohjelmassaan seuraavaa:

"Uusien autojen verotus siirretään kokonaan auton hankinnan verotuksesta autoilun päästöjen verotukseen."

No, mitenkäs päästöjä ollaan sitten verotettu tähän asti? Välillisesti polttoaineveron kautta ja toisaalta ajoneuvoverolla päästöjen mukaan. Polttoainetta ei verotettaisi siis lisää, jolloin nykykeinoista jäljelle jäisi ajoneuvoverojen korotus.

Takataskussa sekä Kokoomuksella että Keskustalla lienee kuitenkin edelleen Bernerin kuuluisa musta laatikko, jolla auton päästöihin linkattuna tulisi uusi maksu ajoneuvon käytöstä kilometripohjaisesti. Siitä suunnitelmasta ei olla luovuttu vaikkei se tällä hallituskaudella tullutkaan.

Lopputulema vanhalla autolla ajavalle julkisten tavoittamattomissa olevalle vähävaraiselle on aika lailla sama. Uuteen ei ole varaa, nykyisenkin arvo laskee merkittävästi ja vanhan kustannukset nousevat uusien maksujen kautta huomattavasti. Varsinkin mikäli tarvitset vaikkapa maasturia, niin tovi menee siihen, että sähkömaasturit ovat kohtuullisissa hinnoissa veron poistosta huolimatta.

Älkää menkö näin helppoon halpaan.

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu