Trumpin pöyristyttävät nimitykset ympäristövirkoihin – miten Suomessa?

Presidentti Trump jaksaa kohahduttaa twiiteillään ja monilla toimillaan. Taustalla kuitenkin tapahtuu myös todella kummallisia nimityksiä, joissa ei tunnu olevan mitään järkeä. Erityisesti ympäristö- ja luonnonsuojelujärjestöt ovat olleet todella ihmeissään herran nimityksistä korkeisiin virkoihin viimeisen vuoden aikana. Ollaan nimitetty henkiöitä, joilla ei vaikuta olevan lainkaan kompetensseja kyseisiin johtotehtäviin. Näillä tullee olemaan merkittäviä vaikutuksia virastojen toimintaan ja painopisteisiin.

Entinen hiililobbari Andrew Wheeler EPA:n johtoon (Environmental Protection Agency)

Ecowatch uutisoi toissapäivänä kuinka entinen hiilialan lobbari Andrew Wheeler on nimetty virallisesti Yhdysvaltain Ympäristönsuojeluviraston EPA:n pääjohtajaksi. Brett Hartl Center for Biological Diversitystä totesikin nimityksestä:

"The only thing Wheeler is going to protect at the EPA is the profits of polluters. I'm sure corporate board rooms will celebrate this nomination. But for anyone who drinks water, breathes air or cares about wildlife, this will be nothing but awful."

Edellinen Trumpin nimittämä johtaja Scott Pruitt kerkesi olemaan hommassa jonkin verran yli vuoden ja hänenkin taustansa tehtävään olivat varsin kummalliset.

Fish and Wildlife Servicen (FWS) johtoon Monsanton entinen lakimies Aurelia Skipwith

Lokakuussa 2018 nimitettiin USA:n FWS:n johtoon Aurelia Skipwith, jolla ei ole juuri lainkaan kokemusta alueelta. The Center for Biological Diversity (CBD) kommentoi nimitystä:

"The Center for Biological Diversity (CBD) told The Guardian it was unlikely that Skipwith would improve the situation, calling her "utterly unqualified" because she had no training in either wildlife management or fisheries."

Hän on aiemmin toiminyt yhdessä Monsantossa, joka on maailman suurimpia maataloudessa käytettyjen kasvien jalostajia sekä kasvinsuojeluaineiden tuottajia. Se on nimetty kahdenkymmenen maailman vihatuimman yhtiön joukkoon. Nimi tullee piakkoin katoamaan Bayerin ostettua yrityksen joku aika sitten.

Suomessa hienovaraisempia poliittisia virkanimityksiä – viisivuotiskaudet yli vaalikauden käytössä

Suomessa ei onneksi olla nähty yhtä pöyristyttäviä nimityksiä, mutta kyllä poliittiset ja erityisesti hyvävelijärjestelmään perustuvat nimitykset ovat vielä hengissä.

En ole tutkinut kuinka yleisesti korkeimpien virkamiesten ja johtajien nimitykset ovat aiemmin olleet viisivuotisia yli vaalikauden, mutta nyt ne ovat pistäneet silmääni. Kenties siksi, että moni nimitys menee lähelle vaalikauden loppua ja siten seurauksena seuraava hallitus ei voi uutta valita.

Hallitus on yhdistänyt monia virastoja ja toiminteita, jolloin samalla on ollut mahdollisuus nimittää uusi pääjohtaja virastolle.

Vuoden alusta perustetun Ruokaviraston johtoon valittiin johtaja Maaseutuvirastosta vaikka hallinnonalana Evira eli Elintarviketurvallisuusvirasto on huomattavati laajempi. Moni taho on esittänyt huolensa siitä, että maaseutupolitiikka ajaa ohi esimerkiksi eläinsuojelun uudessa virastossa. Pääjohtaja valittiin viisivuotiskaudeksi, joten vasta seuraavaa hallituksen jälkeen nimitetään uusi.

Ruokavaltuutettun virka ollaan päätetty perustaa ja siihen nimetään joku vielä tällä hallituskaudella. Jännityksellä odotan kuka tuohon hommaan valitaan ja millä taustalla. En yhtään ihmettelisi mikäli kyse on viisivuotiskaudesta.

Pientä ihmetystä herätti myös se, että STM laittoi soten kansliapäällikön viran hakuun jo vuotta ennen kuin nykyisen toimaika päättyy ensi hallituskaudella. Tavoitteena lienee varmistaa hallituspuolueille sopiva henkilö hommaan, ettei uusi hallitus pääse nimittämään omaa henkilöään.

Joulun ja uudenvuoden välipäivinä 2017 hallitus nimitti yhdistetyn Business Finlandin johtokunnan puheenjohtajaksi Pertti Korhosen, joka on Sipilän luottomies ja mm Elektrobitin entinen toimitusjohtaja. Herrojen yhteyksistä kirjoittelin tuolloin blogissani, mutta muutoin nimityksestä ei kenties ajankohdan vuoksi käyty julkisuudessa mitään keskustelua.

Puheenjohtaja Korhonen ei muuten vuoden toimessa ollessaan ole ollut julkisuudessa lainkaan esittämässä näkemyksiään, mikä on aika erikoista. Kyseessä kuitenkin merkittävä vaikuttajapaikka.

Hänet valittiin myös juuri ennen joulua liikenteen ohjauksesta ja tiedonkeruusta vastaavan valtion erityistehtäväyhtiön, Traffic Management Finland Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi. Vaikuttaa hallituksen luottomieheltä.

Viime viikolla laitettiin myös Business Finlandin pääjohtajan paikka kiireellä hakuun, vaikka nykyisen pesti päättyy vasta 1.9.2019. Tavoitteena lienee, että nykyhallitus kerkeää nimityksen tekemään, vaikka homma tässäkin alkaa vasta seuraavalla hallituskaudella.

Oma veikkaukseni on, että tuosta vuoden Business Finlandin johtokunnan puheenjohtajana harjoitelleesta Pertti Korhosesta tulee yllättäen uusi pääjohtaja. Tehtävä on tietysti viisivuotinen ja sen alkaessa homma jatkuu niin pitkälle yli ensi halituskauden, ettei uusi hallitus pysty uutta nimittämään.

Oma lukunsa on tuo Vake, joka laitettiin kiireellä pystyyn hallituskauden alussa. Kuitenkaan se ei ole saanut oikein mitään aikaan ja organisaatiota ollaan vasta luomassa.

Kuten jo totesin, niin Suomessa ei onneksi ole niin pöyristyttäviä valintoja kuin jenkeissä ja ei voida sanoa, että henkilöt olisivat soveltumattomia tehtäväänsä. Kuitenkin jonkinlainen valintojen poliittisuus ja värittyneisyys on mielestäni nähtävissä selvästi.

Jään jännityksellä odottelemaan, millaisia nimityksiä vielä näemme hallituskauden loppumetreillä.

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu