Tuotantoeläinten todellisuus maalaisromanttisten mainoskuvien takana

Varoitus: Videon sisältö saattaa järkyttää, mutta toisaalta niin sen pitäisikin. MTK:n mainoskuvien takana tuotantoeläinten todellisuus on jotain aivan muuta kuin niiden luoma kuva niityllä kirmailevista vapaista eläimistä maaseudun idyllissä. Oikeutta eläimille on julkaissut koostevideon, jonka osat on kuvattu suomalaisilla tiloilla ja teurastamoilla. Video kertoo enemmän kuin tuhat sanaa siitä, millaisissa oloissa tuotantoeläimet Suomessa syntyvät, elävät ja kuolevat.

Oikeutta eläimille -järjestön video: Eläintehtaat – eläinten puoli tarinasta.

Käsittelyssä oleva eläinsuojelulaki on parempi jättää seuraavalle hallitukselle

Hallituskauden aikana on jatkettu eläinsuojelulain uudistamista, mutta pääosin aiemmin tehty työ on vesitetty ja merkittäviä parannuksia tuotantoeläinten oloihin ei olla tuomassa. Eläinten olojen parannuksen ohi on ajanut Keskustan periaate: mikään tällä hallituskaudella ei saa lisätä tuottajien kustannuksia. Harva asia tässä maailmassa toteutuu ilmaiseksi, joten tämä asetti sellaiset rajat, joiden mukaan merkittävät uudistukset jäävät tekemättä. Kokoomus ja PS/Siniset ovat tämän hiljaisesti hyväksyneet ja myös vastuussa.

Kuluva hallituskausi on muutoinkin ollut eläinten oikeuksien edistymisen kannalta heikko. Heti kärkeen päätettiin olla jatkamatta eläinsuojeluvaltuutetun virkaa ja laitettiin roskakoriin jo valmisteltu turkiseläinasetus, jonka tulolla aikanaan perusteltiin historiallisen ensimmäisen kansalaisaloitteen turkistarhauksen kieltämiseksi hylkääminen.

Eläinsuojelulain uudistuksessa meillä oli mahdollisuus tuoda eläinten olot uudelle korkeammalle tasolle, mutta verrattuna esimerkiksi naapurimaahan Ruotsiin jäämme kauas taakse. Tästä kirjoitin blogin Jos haluat eettisemmin tuotettua lihaa ja maitoa, osta ruotsalaista. Provosoiva ja yleistävä otsikko – myönnän. Meillä on paljon hyviä ja lain vaatimukset ylittäviä tiloja, mutta lainsäädäntö ei valitettavasti takaa kuluttajalle, että kotimaisuus olisi itsessään tae tuotantoeläinten hyvästä kohtelusta.

Mielestäni olisi parempi jättää tämä näennäinen uudistus tekemättä tällä hallituskaudella ja katsoa asiaa uudelleen seuraavalla. Keskustavetoinen hallitus ei näköjään ole kykenevä aitoihin uudistuksiin tuotantoeläinten olojen parantamiseksi.

Turkistarhauksen imagohaitta Suomelle vahvistuu

Ihmisten ravinnoksi kasvattamisen verrattuna turkistarhaus Suomessa on täysin tarpeetonta kärsimyksen tuottamista miljoonille eläimille vuosittain. Turkistarhauksen jatkaminen asettaa Suomen etiikan varsin kyseenalaiseksi.

Muualla maailmassa turkistarhausta ollaan kielletty ja kieltämässä. Parhaillaan Iso-Britanniassa mietitään turkisten maahantuonnin kieltämistä.

Ilmeisesti suomalaiset päättäjät näkevät tämän vain liiketoimintamahdollisuutena, kun muut sivistysvaltiot kieltävät toiminnan epäeettisenä. Vaikkapa käytännössä kaikki ulkoilu- ja vaellusvaatevalmistajat ovat lopettaneet turkisten käytön. Niitä käytetään vain muotiluomuksiiin ja pääosin Kiinan ja Venäjän markkinoille.

Joskus suorastaan hävettää olla suomalainen, kun olen jutellut muutamien ulkomaisten tuttujen kanssa. Luonnonläheiseksi ja sitä arvostavaksi itseään kuvailema kansa sallii tämän yhtenä viimeisistä maista vain rahan takia.

Uutiset ylilihaviksi jalostetuista ketuista levisivät ympäri maailmaa ja luovat Suomi-kuvaa. Joku voi olla sitä mieltä, että tällaista ei pitäisi tehdä – ne ovat kuitenkin todellisia kuvia Suomesta ja ansaitsevat huomion. Niin ansaitsee Suomikin ollessaan turkistarhauksen peräkylä kuten Ylen MOT kertoo.

Kuten Gandhi on sanonut: Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä miten se kohtelee eläimiään.

Mitä tämä sitten kertoo meistä?

Mitä jos edes vähentäisit?

Olen sekasyöjä eikä minusta ainakaan toistaiseksi ole ollut vegaaniksi. Koitan vähentää lihan kulutusta ja yritän löytää eettisesti toimivien tilojen tuotteita rahavarojeni puitteissa. Eläinten oikeuksien puolestapuhujana olen jatkuvasti valitettavasti osin kaksinaismoralisti ja liian usein ummistan silmäni omien tarpeideni tyydyttämiseksi ja mielihalujeni ohjaamana.

Haluaisin, että olisi helpompaa varmistua siitä, että ostamani ruoka on ettisesti tuotettua. Haluaisin sen kotimaisuudesta kertovan merkinnän tarjoavan minulle varmuuden siitä, että eläimiä on kohdeltu hyvin.

Uskon Suomessa olevan paljon hyviä tuottajia, jotka ylittävät lain vaatimat minimit. Toivon osaavani tulevaisuudessa yhä paremmin löytää nämä tuottajat ja pystyväni hankkimaan heidän tuotteitaan.

Uskon eettisemmin tuotetun ruoan olevan yhä suurempi myyntivaltti sekä Suomessa että maailmalla. Tietoisuus on nousussa ja yhä useampi ottaa eettisyyden sekä eläinten olot huomioon valinnoissaan. Nyt Suomessa olemme kenties hyvää keskitasoa, mutta ei sen enempää.

Päätösten sijaan nykyinen hallitus tuntuu ennemmin kiillottavan eläintuotannon kuvaa sen sijaan, että se tekisi aitoja päätöksiä olojen parantamiseksi.

Toivottavasti vaaleissa näkyy muiden teemojen ohella myös eettiset ja moraaliset kysymykset eläinten oikeuksien kannalta.

Meidän on aika ottaa reilu harppaus eteenpäin eläinten kohtelussa!

 

 

 

 

 

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu