THL tukemassa hallitusta yksityisiä toimijoita puolustaen

Esperikohun tuodessa varjoja hallituksen sotetavoitteille on "yllättäen" THL ilmaantunut esittämään kantojaan yksityisten toimijoiden puolesta. Talouselämän artikkelissa alkuun minua hämmensi, että lausunnon antoi THL:stä virkavapaalla oleva tutkija. Harvemmin lausuntoja annetaan virkavapaalta.

Katselin sitten mitä tuo tutkija Anja Noro tällä hetkellä tekee ja kappas: hän on projektipäällikkönä STM:ssä vastaten hallituksen kärkihankkeesta, johon kuuluu soten ikäihmisten palvelut. Uskollinen sotesoturi siis.

Tätä lausuntoa nyt sitten käytetään laajalti tukemaan sotea ja yksityisiä toimijoita.

Mistä tuossa THL:n kyselytutkimuksessa on kyse?

THL kyselee eri yksiköiltä hoitajamitoituksesta ja viimeisimmän tuloksen mukaan tilanne on seuraava:

"Kaikista yksiköistä kuudessa prosentissa hoitajamitoitus oli alle minimin. Yksityisellä puolella luku oli aavistuksen huonompi kuin julkisella puolella (6,7 prosenttia ja 5,4 prosenttia). Lukumääräisesti riittämättömän mitoituksen yksikköjä oli julkisella puolella 40 ja yksityisellä puolella 44 yksikköä."

Hänen kertomansa mukaan aiemmin on ero ollut myös toisinpäin.

Sitten on hyvä pohtia, miten nämä kyselyt tehdään ja mikä on niiden luotettavuus. Toinen THL:n asiantuntija kertoo seuraavaa:

"Tiedot kerätään yksiköiltä kyselyllä, jonka kattavuus on THL:n mukaan erinomainen. Hoitoalan työntekijäjärjestöt ovat väittäneet, että tietoja kaunistellaan ja työvuorolistoja paikkaillaan esimerkiksi sijaisilla. THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa myöntää, ettei THL voi tarkistaa mistään, pitävätkö annetut tiedot paikkansa. Hän kuitenkin huomauttaa, että tietojen vääristely olisi vaikeaa, sillä tiedot ilmoitetaan joka päivä THL:n määrittämän seurantaviikon aikana."

Anteeksi mitä? Kattavuus on THL:n mukaan erinomainen, mutta luotettavuus on sitten aivan muuta. Mistään ei voida tarkastaa pitävätkö tiedot paikkansa? Tuo kuvitelma siitä, että tietojen vääristely olisi vaikeaa on joko totaalista sinisilmäisyyttä tai tahallista harhaanjohtamista.

Joku yksikön päällikkö vastaa kyselyyn ja sillä hyvä. Voit vastata mitä tahansa ja siitä et voi jäädä kiinni eikä virheellisen tiedon antamisesta seuraa mitään.

Julkisella puolella osa toiminee virkavastuulla ja paine antaa oikeita tietoja lienee suurempi. Sen sijaan yksityiseltä puolelta olemma saaneet lukea jo ennen tätä kohua kuinka hoitajatietoja on vääristelty ja töissä ei ole ollutkaan kaikki ja myös henkilöitä ilman riittävää ammattitaitoa on ollut tekijöinä.

En tiedä lukevatko THL:n asiantuntijat lehtiä, mutta aika luottavaisia on lausunnot ja usko erinomaisuuteen vahva. Itse en moisille kyselytutkimuksille paljon painoa laittaisi. Olemmehan saaneet myös lukea kuinka yksityisellä puolella on henkilöitä painostettu ja pahimmillaan väärät vastaukset tai valitukset ovat johtaneet potkuihin.

Yle: Vanhustenhoidon ongelmat keskittyvät yksityisiin yrityksiin – Julkisesta puolesta tehdään selvästi vähemmän ilmoituksia

Yle kyseli valituksista sekä ammattiliitoilta että Aluehallintovirastoilta. Hyvä että AVIt olivat mukana, niin asiaa ei voida kuitata pois politikoinnilla.

"Ylen soittokierroksen perusteella epäkohdat keskittyvät kuitenkin yksityisiin hoivakoteihin."

"– Meille tulleiden epäkohtailmoitusten perusteella näyttää siltä, että ilman muuta yksityinen puoli painottuu, sanoo sosiaalihuollon ylitarkastaja Päivi Salminen Lapin aluehallintovirastosta."

Ja kyllä, julkisella puolella on myös ongelmia ja tämä ei tarkoita sitä, että kaikki yksityiset olisivat huonoja.

Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että suuret toimijat takanaan olevine pääomasijoittajien tuottovaatimuksineen pyrkivät minimoimaan kustannuksia vanhusten hoivan kustannuksella. Tämä sitten johtaa valituksiin hoidon tasosta.

Sotesoturit hallituksen tukena

Tahtoisin uskoa, että virkamiehet ja erilaiset valtion laitokset kuten THL antaisivat objektiivista tietoa eivätkä sortuisi politikointiin. Erityisesti soten osalla vaikuttaa kuitenkin, että joistakin virkamiehistä on tullut sotesotureita hallituksen puolustajina.

Hetemäki, Nerg ja tässä hallituksen kärkihankkeen projektipäällikkö ovat antaneet kummallisia lausuntoja yrittäessään tukea hallituksen politiikkaa. Kenties hyvä virka odottaa uudessa mallissa ja uskollinen palvelus palkitaan.

Tilastoa kutsutaan usein emävalhetta pahemmaksi. Kyselytutkimus tuntuu olevan samaa kategoriaa.

Hallituksen poliitikot hyödyntävät nyt kilvan THL:n lausumaa ja täälläkin se on usein nähty perustelu.

Kuinka kestävä perustelu on kyseessä on sitten itse kunkin pohdittava.

 

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu