Desimaaleilla on väliä ministeri Orpo

Hallituskaudella erilaisista hokemista tunnetuksi tullut Petteri Orpo julistaa nyt ettei desimaaleilla ole väliä. En tiedä keksiikö herra nämä itse vai Kokoomuksen viestintätoimisto. Toivoisin lakimiestaustaisella valtionvarainministerillä olevan sen verran matematiikan ymmärrystä, että hän oppisi niillä olevan käytännön merkitystä.

Keskustelussa oleva hoitajamitoitushan koskee tehostetussa palveluasumisen yksikköjä ja vanhainkoteja. Kaikki voivat todeta julkisuudesta kuinka vanhukset pyritään nykyään pitämään mahdollisimman pitkään kotona ja hoitolaitoksiin tulevat ovat entistä huonokuntoisempia ja tarvitsevat enemmän hoivaa kuin aiemmin. Kotona pitäminen mahdollisimman pitkään on myös julkisesti lausuttu tavoite.

Konkretiaa desimaalien takana

Mitä sitten perinteisellä matematiikalla saadaan nostamalla 0,5:n hengen per asiakas suositus 0,7:n laissa määrätyksi minimiksi:

  • 20:n asiakkaan tehostetun palveluasumisen yksikössä aiemman suositellun kymmenen hoitajan sijaan siellä on lain vaatimat 14 hoitajaa
  • 30:n asiakkaan vanhainkodissa on 15 hoitajan sijaan 21 hoitajaa

Väistämättä kyseessä on edelleen henkilöstöintensiivinen ala ja hoivarobotit ovat vasta kaukana tulevaisuudessa, jos sellaisia joku ratkaisuksi havittelee.

Joten eikö desimaaleilla ole oikeasti väliä?

Lain merkitys paljon suositusta suurempi ja velvoittavampi

Kokoomus pyrkii estämään kaikki vahvasti velvoittavat ja sanktioidut lait, jotka toisivat suurempia rajoituksia edustamilleen hoivajäteille. Hoitomitoituksen kirjaaminen lakiin toisi aivan toisen tasoiset sanktiot näille yksityisille firmoille.

Antamalla vääriä tietoja joutuisi oikeudelliseen vastuuseen ja raportoinnista tulisi todennäköisesti tiukempaa. Nyt näitä sitovat vain sopimukset ja mahdolliset rikkeet käsiteltäneen usein vain inhimillisinä virheinä tms ja painetaan villaisella.

Kaikki THL:n kyselyt hoitajamitoituksesta ovat hoitoyksiköiden päälliköiden antamia tietoja, joiden oikeellisuutta THL ei pysty tarkastamaan eikä tarkasta. Lisäksi ne kerätään yhden viikon aikana vuodessa ennalta tiedotettuna aikana, joten voidaan myös pitää suurempaa määrää työssä tuolloin. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan näin myös tapahtuu. Ja 51 muuta viikkoa voidaankin asiat hoitaa toisin.

THL ei siis valvo vaan kyselee ja nielee saamansa päälliköiden vastaukset purematta totuutena.

Tällä hetkellä voi siis vastata täysin puutaheinää joutumatta siitä mitenkään vastuuseen. Kun katsoo miltä alan etiikka ja moraali vaikuttaa, niin voiko joku vielä uskoa etteikö myös annettaisi vääriä tietoja.

Kokoomus haluaa tarjota mahdollisuuksia ja oikeuksia muttei vastuuta

Viime aikoina on paljon puhuttu siitä, kuinka kaikilla tuntuu olevan oikeuksia ja tulee antaa mahdollisuuksia, mutta vastuuta ei ota kukaan. Tätä samaa Kokoomus tekee edustamilleen hoivajäteille. Halutaan luoda merkittävä määrä uutta liiketoimintaa ja antaa mahdollisuuksia yksityisille tuottaa palveluita, mutta vastuuta sitovien lakien ja määrysten muodossa ei haluta niille laittaa.

Toinen Orpon väittämä tässä asiassa on, että lain määräämästä minimistä tulee samantien maksimi. Erikoinen väittämä vaikka ymmärränkin ajatuksen sen taustalla. Toisaalta tämä osoittaa sen, etteivät Kokoomuksessa usko itsekään hoivajättien etiikkaan ja moraaliin toiminnassaan uskoessaan, etteivät ne toteuttaisi parempaa palvelua asiakkaiden tarpeen niin vaatiessa.

Kokoomuksen toiminta ainoana tässä asiassa sitovia mitoituksia vastaan osoittaa selvästi sen kuuluisan arvopohjan ja prioriteetit. Hoivajättien edut ajavat ohi vanhusten edun.

Kynnys rikkoa lakia verrattuna suositukseen on merkittävästi suurempi. Määräämällä sanktio lain rikkomisesta sekä tehostamalla valvontaa voitaisiin päästä parempaan tilanteeseen.

Eihän se toki kaikkea ratkaise, mutta veisi kuitenkin asioita askeleen eteenpäin.

 

 

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu