Hallituspuolueet torppasivat hallintarekisterilain porsaanreikien tukkimisen

Hallituspuolueet ovat talousvaliokunnassa äänestäneet hallituksen omaa esitystä vastaan hallintarekisterilain yhteydessä vaadittujen ponsien toteuttavan lain säätämisestä. Hallintarekisterilain hyväksynnän yhteydessä eduskunta velvoitti hallitusta ponsillaan tekemään lait, joilla avoimekis jääneet "porsaanreiät" tukitaan. Näin saatiin laki lopulta hyväksyttyä. Ennustin jo tuolloin, että ponsien vaatimia lakeja ei takuulla saada voimaan hallituskaudella ja näin nyt näyttää käyvän.

Hyväksyntävaiheessa onnistuu mainiosti, mutta nyt ei sitten enää onnistu millään

Kun oli tarpeen saada hallintarekisterilaki hyväksyttyä meille kerrottiin kuinka ponsien vaatimien lakien avulla onnistutaan myöhemmin kyllä ongelmalliset kohdat korjaamaan ja suomalaisen omistus ulkomaisen hallintarekisterin takaa selvittämään tai sitten laitetaan tunnistamattomille niin kova vero, ettei piilottelu enää kannata.

Lisäksi kerrottiin kuinka kehittynyt kansainvälinen yhteistyö ja EU:n hankkeet mahdollistavat paremman valvonnan.

Nyt on toinen ääni kellossa. Hallituspuolueiden allekirjoittamassa talousvaliokunnan lausunnossa todetaan mm seuraavaa:

"Hallintarekisterijärjestelmän luonteesta ja vallitsevasta asemasta johtuu, ettei tarkkoja yksilöintietoja voida käytännössä esittää massaluonteisesti, vuosittain ja reaaliaikaisina. Kun omistajuuteen liittyvä rahaliikenne hoidetaan hallintarekisterissä olevien tietojen perusteella, ei ole ollut myöskään aihetta kehittää sellaista järjestelmää, jossa tieto lopullisen omistajan henkilöllisyydestä saataisiin ja voitaisiin välittää tehokkaasti omistuksenhoitoketjussa eteenpäin. Arvopaperimarkkinoiden kansainvälinen luonne huomioiden tällaista järjestelmää ei voida rakentaa myöskään yksittäisen valtion tarpeita varten."

Kun hallintarekisteri piti saada väkisin hyväksyttyä, niin samat tahot vakuuttivat kuinka tämä nimenomaan onnistuu jatkossa. Itse osallistuin keskusteluihin juuri kyseenalaistaen mahdollisuuksia mm näillä asioilla, mutta ei ollut mitään ongelmaa silloin.

Melkoista kusetusta.

Esimerksiksi talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Harri Jaskari kirjoitti täällä blogissaan:

"Samanaikaisesti on kehitetty EU:n tasoinen automaattinen tietojenvaihtosysteemi. Jos viranomaisilla on pienikin epäily, että joku henkilö pimittää omistuksiaan ja voittojaan, nimi ja tunnistetiedot heitetään tietojenvaihtokeskukseen. Täytyy olla aikamoinen roisto ja ammattilainen, että haluaa pimittää asioitaan EU-maiden sisällä."

Nyt sitten mikään ei enää onnistukaan, kun laki on hyväksytty? Olipa yllätys, asia kyllä kerrottiin jo tuolloin, mutta se kiistettiin vahvasti.

Silloiset PS:n Turunen ja Kankaanniemi asiaa ajoivat – entä nyt?

Päätöshetken talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen totesi , että lausumilla hallintarekisteröinti ulkomailla tehdään kannattamattomaksi lähdeverotuksen muutoksella. Valtionvarainministeriön mukaan muutoksilla turvataan se, että veroviranomaiset saavat kattavasti tietoa osingoista, joita suomalaiset saavat hallintarekisteröidyistä osakkeista. Jos osingon lopullista saajaa ei tunnisteta, häneltä peritään ”riittävän korkea lähdevero”.

Turunen on nyt Sinisten kautta Kokoomuksessa ja Kankaanniemi toisena puolestapuhujana PS:ssa hallituksen ulkopuolella. Jossain vaiheessa Turunen on myös vaihtunut talousvaliokunnan puheenjohtajan paikalta Sinisten Martti Mölsään. Tämä johtunee siitä, ettei sekä puheenjohtaja että varapuheenjohtaja voi olla Kokoomuksesta ja varapuheenjohtajahan on EK:n luottopakki Harri Jaskari.

Hallituspuolueet ehdottavat hallituksen esityksen hylkäämistä – ei kerkeä enää tälle hallituskaudelle

Talousvaliokunta esittää seuraavaa lausumaa eduskunnalle:

"Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto selvittää toteuttamismahdollisuudet ja valmistelee kattavaan kansainväliseen vertailuun ja vaikutusarviointeihin tukeutuvan lainsäädäntöehdotuksen, jolla voitaisiin varmistaa osingoista maksettavaksi tulevan verotuksen oikeellisuus ja yhdensuuntaisuus pohjoismaisessa ja eurooppalaisessa kontekstissa."

Käytännössä asia siis palautuisi valmisteluun määräämättömäksi ajaksi. Jo tässä on kohta kaksi vuotta päätöksestä mennyt, mutta mitään kiirettä porsaanreikien paikkuulle ei näytä todellisuudessa olevan.

Esitystä puolsivat:

Puheenjohtaja Martti Mölsä (sin),  varapuheenjohtaja Harri Jaskari (kok), Harry Harkimo (liike Nyt), Petri Honkonen (kesk), Katri Kulmuni (kesk), Eero Lehti (kok), Lea Mäkipää (sin), Arto Pirttilahti (kesk), Joakim Strand (rkp) ja Lasse Hautala (kesk).

Eli hallituspuolueiden edustajat tukenaan Liike Nytin Harkimo ja RKP:n Strand vastustivat hallituksen omaa esitystä.

Eriävän mielipiteen jättivät tähän:

Lauri Ihalainen (sd),  Laura Huhtasaari (ps), Johanna Ojala-Niemelä (sd) ja Hanna Sarkkinen (vas).

Eiköhän tämän pitänytkin mennä näin?

Eiköhän tässä ollut alunperinkin kyse silmänkääntötempusta katteettomilla lupauksilla, jolla saatiin Kokoomuksen ja Keskustan Sipilän oikeistosiiven halajama laki läpi.

Tuskin tämä yllätyksenä on tullut ja onhan se myös aika raskauttavaa, että hallituspuolueet torppaavat oman esityksensä?

Tuoksahtaa kusetukselta koko prosessi.

 

 

 

 

 

 

NikoKaistakorpi

Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu