Lintilän loistokaupat Nesteen osakkeilla kesällä – kurssi noussut yli 20 euroa

Valtion omistajaohjausministeri Mika Lintilän ohjauksella viime kesänä valtio myi merkittävän määrän Nesteen osakkeita ulkomaisille ja kotimaisille institutionaalisille sijoittajille hintaan 67,27 euroa per osake. Hieman yli puoli vuotta myöhemmin osakkeen arvo on 90,50 euroa eli reilusti yli 20 euroa enemmän kuin myyntihetkellä.

Tekniikka&Talous-lehdessä perusinsinööri Miettinen toteaa mielestäni aiheesta, että muut kuin kepuministerit näyttävät ymmärtäneen biodieselin arvon. Samalla hän ihmettelee kuinka hallituksen kepuministerien Bernerin ja Tiilikaisen johdolla allekirjoittamassa ns green dealissä yhdessä autoalan kanssa ei lainkaan oteta huomioon biodieseliä vaan keskitytään vain uudistamaan autokantaa ja myymään uusia autoja.

Nesteen biodiesel tehtynä jätteistä saattaa olla maailmanluokan tuote, jonka arvo voi olla hyvinkin suuri. Sen avulla nykyautojen elinkaaripäästöjä voidaan pudottaa merkittävästi. Miksi se ei kelpaa päättäjille ja poliitikoille?

Perusinsinööri Miettinen toteaa lehdessä (vain paperiversio toistaiseksi):

"Valtio luopui enemmistöstään Nesteessä ja listasi Altian. Kummastakin vastasi ei ihan penaalin terävimpänä kynänä tunnettu kepulainen omistajaohjausministeri Mika Lintilä."

"Nesteen enemmistöstä valtio on luopunut lahjoittamalla osakkeita lastensäätiölle, siirtämällä niitä Vakeen, pääomittamalla raideyhtiö Pohjolan Rautateitä ja myymällä niitä markkinoilla, Lintilän mielestä hyvällä hinnalla.

Viime kesänä Nestettä irtosi 67 eurolla kappaleelta, joskin nyt reilu puoli vuotta myöhemmin kurssi on parikymmentä euroa enemmän ja investointipankkien tavoitehinnat hipovat jo sataa euroa."

"Ehkä muut kuin kepuministerit ovat ymmärtäneet myös biodieselin arvon."

Nesteen ja Fortumin osalta hallituksella tuntuu olevan kovin erilaiset strategiat. Neste on kauppatavaraa ja Fortumista pidetään kiinni. Tästä kirjoitin blogissani Miksi Neste on valtiolle kauppatavaraa ja Fortum ei?

On toki jälkiviisautta sanoa, että olisi pitänyt aavistaa biodieselin vaikutus ja muut kurssiin vaikuttaneet tekijät.

Jotain muutoksia kuitenkin oli kuitenkin selvästi tapahtumassa ja kyllä omistajaohjauksella kuvittelisi olevan tieto uusista tuotteista. Valtiollahan ei ollut mitään pakkoa myydä osakkeita pois ja ainoaksi syyksi Lintilä kertoi, että Nesteen osuus valtion suoraan omistamista pörssiosakkeista oli noussut lähes puoleen. Samalla energia-alan paino oli kasvanut suureksi.

Jälkikäteen katsottuna pirun huono diili valtiolle, ketkähän tästä oikein hyötyivät?

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu