Poliittisen kodin etsintää – vaalikone suosittelee Piraattipuoluetta

Kokeilin huvikseni vaalikonetta vaikken niistä niin perustakaan ja yllätyin – kaksi ensimmäistä suositeltua olivat Piraattipuolueesta ja kolmas oli Liberaalipuolueesta. Toisaalta tämän ei pitäisi olla yllätys, kun olen kokenut itseni poliittisesti kodittomaksi jo pitkään ns valtapuolueiden osalta. Monet ovat tarttuneet siihen, että jossain vaiheessa esittelyssäni luki minun olevan ehkä lähimpänä vihreitä. Poistin sen jossain vaiheessa, kun en pysty allekirjoittamaan montaa puolueen kantaa ja olen ollut ristiriidassa monen tavoitteen kanssa.

Jos olisin asiaa enemmän ajatellut, niin tämän ei pitäisi olla yllätys. Perinteisten valtapuolueiden ulkopuolelta piraatit ja myös liberaalit vaikuttavat hakevan jonkinlaista tasapainoa eri tavoitteiden suhteen. Niissä ei ainakaan vielä näy sellaista perinteistä vastakkainasettelua eikä lobbaustahojen vaikutusta, mikä tuntuu väistämättä vaikuttavan voimakkaasti suurimpien puolueiden linjaan. Tavallaan ne tekevät reaalipolitiikkaa ilman ulkoa tulevaa painetta – painetta, joka voi olla EK, SAK tai MTK puhumattakaan esim merkittävistä suomalaisista pääomapiireistä.

Korporationismi on todella syvällä suomalaisessa politiikassa estäen puolueettoman päätöksenteon.

Piraattipuolueen vaaliohjelman yhteneväisyydet ajatusmaailmani kanssa

Kävin tänään tutustumassa Piraattipuolueen vaaliohjelmaan osin vaalikoneen ja osin tänne kirjoittavan Wille Dahlin innoittamana muistaen myös vanhat keskustelut Janne Paalijärven kanssa mm Bernerin mustan laatikon liikenteen yhtiöittämiseen liittyvien suunnitelmien yhteydessä. Ajatuksemme ovat monasti olleet varsin yhtenevät niiden liittyessä suurempiin kysymyksiin esimerkiksi yksityisyyden merkityksestä tulevaisuudessa.

Piraattipuolue tuo esille monta keskeistä ideologistakin kysymystä, joihin harvat valtapuolueet ottavat kantaa. Valtapuolueet keskittyvät mieluummin tavallaan "helppoihin" lyhytnäköisiin kysymyksiin vaikkapa maahanmuutosta, verotuksesta tai varhaiskavatuksesta. Älkää ymmärtäkö väärin, niissäkin on kauskantoisia elementtejä kaivaten ratkaisuja, mutta ne ovat osin kapeakatseisia tapoja lähestyä laajempia haasteita.

Katselin vaaliohjelmaa ja löysin paljon itseäni kiinnostavia ja huolettavia kohteita, jotka eivät juurikaan saa huomiota valtapuolueiden ohjelmissa. Näitä ovat mm:

  • Ympäristöongelmien ratkaisu koetaan tärkeäksi, ydinvoima tärkeä osa ratkaisua
  • Sotessa ei haeta yhtä ja ainoaa mallia vaan koitetaan ratkaista haasteet antamalla vapauksia – ennaltaehkäisyn korostaminen
  • Panostukset koulutukseen ja osaamiseen avaintekijöitä Suomen kilpailulukyvylle
  • Avoin päätöksenteko – kabinettisopimuksille loppu ja päätöksenteot kriteerit avoimesti esille
  • Rakenteellisen korruption suitsiminen
  • Luottamus perustuloon ja ihmisten haluun tehdä oikein – painopiste mahdollistamiseen sanktioiden sijaan
  • Tietoyhteiskunta: "Ihmisten on saatava todellinen päätösvalta itseään koskevien tietojen käyttöön." Tästä on kysymys, tällä hallituskaudella tilannetta on viety paljon huonompaan suuntaan esim toisiolain myötä.

Jottei blogi muutu pitkäksi novelliksi, niin en jatka listaa enempää. Linkin takaa löytyy puolueen vaaliohjelma.

Tuenko järkeviä ihmisiä vai onko blokkivaali tärkeämpi valinta?

Kun katson Piraattipuolueen ehdokkaiden listaa ja heidän mielipiteitään, niin näen porukan järkeviä ihmisiä, jotka osaavat ottaa huomioon eri ihmisryhmät ja ajavat meille kaikille tärkeitä asioita.

Samalla he eivät yksinkertaista ja populisoi asioita kuten vaikkapa Mikko Kärnä tai Tere Sammallahti täällä.

Jos katson täällä esiintyvien Piraattipuolueen ehdokkaiden toimintaa, niin ostan hattua korkealle. Valitettavasti se ei tarkoita vaalimenestystä. Te ette ole riittävän kiinnostavia eikä sovinnaisuus myy – valitettavasti.

Ohjelmassanne sekä yksittäisten ehdokkaiden puheenvuoroissa on paljon hienoa. Vaaliasetelman vuoksi en tiedä vielä saatteko ääneni, sillä tärkeintä mielestäni on estää tämän hallituskoalition jatkaminen.

Joka tapauksessa ansaitsisitte sen.

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu