Mielipiteen- ja sananvapaus huonon käytöksen oikeuttajana

Olen pidemmän aikaa katsellut keskusteluja täällä Puheenvuorossa ja myös muualla mediassa äärimmäisen turhautuneena. Yksi kestoaiheista on vihapuhe ja siihen perusteluna liitetty sananvapaus, missä mielestäni haetaan suurilta osin haetaan oikeutusta käyttäytyä huonosti ja epäkunnioittavasti muita kohtaan. Miksi ihmeessä yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi monille on noussut ajatus siitä, että huono käytös ja toisinajattelevien dissaus olisi jotenkin suurimpia tavoiteltavavia asioita. Asiallista kritiikkiä ja asioiden tuomista esillehän en tunnista kenenkään olleen kieltämässä missään.

Kannattaako vastustajan nolaaminen – mitä sillä saavuttaa?

Oikeus olla eri mieltä ja tuoda omia näkökantojaan esille on tavoiteltavaa, mutta onko tavoiteltavaa samalla parhaimpansa mukaan yrittää nolata toisinajattelijat ja pyrkiä saamaan heidät näyttämään idiooteilta? Tai käyttää kommenteissaan  mahdollisimman tylyä ja kärjistävää kieltä?

Tätähän keskustelu tänä päivänä tuntuu olevan. Joku kirjoittaa pitkän kommentin tai blogin, mutta sieltä löydetään ainoastaan joku yksittäinen hutera ilmaisu tai virhe, jolloin siitä löytyy lyömäase mitätöimään kaiken muun sisällön. Useimmiten kovimpia kritisoijia ovat ne, jotka täällä eivät juuri koskaan saaneet tuotettua yhtään omaa blogia muiden retosteltavaksi. Kriitikot ovat oma lajinsa – valitettavasti olen joskus syyllistynyt tähän itsekin, pyydän anteeksi.

Ratkaisujen löytäminen

Olen joskus leikilläni miettinyt, että haluaisin koota blogissani kommentoivat samaan huoneeseen ja sieltä tultaisiin ulos vasta, kun olemme löytäneet ratkaisun ongelmaan tai "haasteeseen" kuten konsultit sanovat.

Yrityselämässä kuten kaiketi politiikassakin pitäisi löytää ratkaisuja. On loputtomasti mahdollista haukkua toisia, mutta eteenpäin ei päästä ellei löydetä jotain yhteistä säveltä. Jostain on vaan löydettävä keinot mennä eteenpäin edes jotenkin osapuolia tyydyttävällä tavalla.

Suorapuheisuus ja vihapuhe ovat eri asioita

Olen ollut koko elämäni suorapuheinen ja myös kärsinyt siitä. Olen nostanut niin sanotusti kissan pöydälle valtavirran mukaan liialtikin ja saanut siitä kerran jopa potkut. No, shit happens enkä silti kadu paljoa. Olen tehnyt virheitä ja niistä kuuluukin maksaa.

Avainasia on kuitenkin se, että on eri juttu olla eri mieltä kuin pyrkiä nolaamaan vastapuoli ja dissata heidät kokonaan.

Olen ollut "kettumainen" nojaamalla faktoihin ja siten saanut usein vastapuolen raivon valtaan. On ollut itse asiassa hämmästyttävää kuinka jatkuva asiallisuus tuntuu ärsyttävän monia.

Uuden polun etsintää – on vielä hukassa ja löytymättä

Kirjoitukseni tänne vähentyvät viikko viikolta. Tunnen olevani väärässä paikassa ajatuksineni ja varmaan olenkin.

Valitettavasti kaikkine heikkouksineenkin tämä on toistaiseksi paras paikka Suomessa testata ajatuksiaan.

Hyvä vai huono, ken sen tietää, totesi kaverini aikoinaan…

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu