Uuden Suomen vaalivalvojat vaalivaikuttajina ja lobbareina

Alma Talent, jonka alaisuuteen kuuluu Talouselämä, Kauppalehti ja Uusi Suomi on kertonut meille kuinka se on perustanut Vaalivalvojat-nimisen konseptin kertoakseen meille vaaleihin vaikuttavista tekijöistä. Yhä enemmän nämä "vaalivalvojat" vaikuttavat olevan vaalivaikuttajia tavoittenaan jatkaa Kokoomuksen valtakautta ja asettaa kyseenalaiseksi vastustajat kuten SDP ja Rinne sekä Vihreät ja Haavisto – myös PS on tähtäimessä.

Jos katsoo tänne poimittuja päätoimittajan näkökulmia ja uutisia, niin tässä ei ole oikeastaan mitään epäselvää.

Kun päätoimittaja Huusko kirjoittaa otsikolla Kokoomuksen märkä uni Antti Rinteen tv-hapuilusta kävi toteen, niin tässä ei ole paljoa tulkinnanvaraa. Tai kun hän kirjoittaa otsikolla Jussi Halla-aho epäilee elinkeinoelämän salaliittoa, niin on selvää, että perussuomalaisia käsitellään salaliittohörhöinä.

Vaalivaikuttamista "vaalivalvojien" tapaan

Kommentoin itse näkökulmaksi valittua kirjoitusta salaliitosta päätoimittajalle seuraavasti:

Tunnustat aika reilusti väriä lausumallasi:
"Että sellainen elinkeinoelämän salaliitto, jonka kaltaista arvelua kuulee myös poliittisesta vasemmistosta ja Hakaniemen ay-piireistä."

En olisi uskonut puolustavani Halla-ahon näkemystä, mutta kyllä tässä asiassa on vinha perä eikä savua ilman tulta.

Jos katsotaan ammattialueita, joilla on eniten työvoimapulaa, niin sieltä erottuvat asiantuntijatehtävä kuten lääkäri ja vaikkapa puheterapeutit. Näihin on hankala saada tekijöitä ulkomailta vaikka tarveharkinnastakin on jo monilla tällaisilla alueilla luovuttu.

Toisena alueena sitten erottuu mm ravintolatyöntekijät, rakennustyöntekijät, siivoojat ja hoitajat. Tämä on se alue, jolle EK haluaa tuoda väkeä Suomeen ilman tarveharkintaa.

Yrityksethän eivät suurelta osin rekrytoi näihin itse vaan käyttävät vuokratyövoimaa ja henkilöstövuokraus bisneksenä on ollut huimassa kasvussa. Samalla näillä firmoilla on valmiit prosessit ja osaaminen henkilöiden palkkaamiseen ulkomailta.

Nämä vuokrayritykset hyödyntävät toiminnassaan omaa työehtosopimustaan sekä nollatuntisopimuksia. Palkat ovat alemmalla tasolla ja ehdot heikompia. Nollatuntisopimuksen perusteeksi riittää se, että työtä joudutaan teettämään tarpeen mukaan ja se automaattisesti täyttyy, kun vuokratyövoimaa toimitetaan asiakkaan tarpeen mukaan.

Monilla yrityksillä kuten vaikkapa kohun keskellä olleella Esperi Carella on oma yhtiö konsernissaan, joka on henkilöstövuokrausyritys toimittaen sitten tilapäisiä työntekijöitä nollatuntisopimuksilla hoivakoteihin. Näin kuvio toimii monella.

Jos sitten avattaisiin nämä matalan palkkatason tehtävät tarveharkinnan ulkopuolelle, niin voitko oikeasti väittää ettei sillä olisi vaikutusta myös kotimaisten työntekijöiden palkkatasoon?

Tarjolla olisi siis halvempaa ulkomaista duunaria henkilöstövuokrasopimusten kautta ja se ei vaikuttaisi mitenkään palkkatasoon työmarkkinoilla?

Älä nyt viitsi, ei talous toimi niin etteikö tällaiset vaikuta.

Eikä tarvi puhua mistään salaliitosta, jos puhutaan elinkeinoelämän tavoitteesta saada halvemmalla työntekijöitä. Eivät ne varmaan huvikseen maksa enemmän kuin on tarpeen?

Halla-aho sanoo ääneen itsestään selvän asian. Ja sinä teet siitä jonkin salaliittoteorian kaltaisen näkökulman. Aika läpinäkyvää elinkeinoelämän lobbareiden tukemista.

Alma Talent vaikuttaa – Talouselämän päätoimittaja jatkaa edelleen vaikka on valittu EVA:n johtajaksi

Ovatko Talouselämä, Kauppalehti ja jopa Uusi Suomi EK:n propagandan jatkeita?

Tältä usein vaikuttaa niiden kaikkien ollessa tuon Alma Talentin alaisuudessa. Wikipedian mukaan Talouselämän ja Kauppalehden toimitukset ovat kumpikin osa Alma Talentin yhteistä toimitusta. Kullaksen aviopuoliso Arno Ahosniemi on Alma Talentin toimitusten esimies ja Kauppalehden päätoimittaja.

Kullas on nimitetty helmikuussa 2019 Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajaksi, ja hän siirtyy tehtävään keväällä 2019. Kuitenkin hän jatkaa edelleen Talouselämän päätoimittajana ainakin vielä viime viikolla.

Pitääkö sitten talousmedian olla riippumaton, en tiedä. Ainakin sen pitäisi reilusti tunnustaa olevansa elinkeinoelämän järjestöjen sanansaattaja eikä koittaa näytellä jotain muuta mikäli näin on.

Olen pitkään katsellut kuinka täällä otsikoidaan tutkijan huomioista tai jopa otsikolla nyt se on tutkittu. Tarkempi lukeminen kertoo kuinka kyseessä on vaikkapa EVA:n kannanotto, jonka takana ei ole mitään todellista tutkimusta vertaisarviointineen vaan kyseessä on tuon lobbaustahon oma tulkinta. Tämä koitetaan esittää jonain tutkittuna totuutena. Pahimmillaan EK:n väittämä esim yhteisöveron alennuksen vaikutuksista on osoitettu täysin vääräksi myöhemmin vähällä uutisoinnilla.

Nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että Alma Talentin ja "vaalivalvojien" missio on osoittaa SDP, Vihreät ja Vasemmisto epäkelvoiksi vaaleissa ja yrittää saada Kokoomus nousemaan. Ei mikään yllätys Uuden Suomen taustan tuntien, mutta tämä on hyvä tiedostaa.

Vaalivalvojien tavoitteena vaikuttaisi olevan oikeasti vaikuttaa eikä suinkaan valvoa.

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu