Pekka Perän sakot ja massiiviset valtion korvaamat oikeudenkäyntikulut

Pekka Perän käräjäoikeudessa saama tuomio aleni huomattavasti hovioikeudessa ja lopulta maksettavaksi tuli 40 päiväsakkoa, mikä hänen tapauksessaan on 240 euroa.  Perän tuomio aleni hovioikeudessa kahdeksan kuukauden ehdollisesta vankeusrangaistuksesta sakkorangaistukseen. Todetaan tähän varmuudeksi heti alkuun, että minulla ei ole tarpeeksi tietoa eikä osaamista arvioida oliko tuomio oikein tai väärin.

Iltalehden uutisessa enemmän minua alkoi kiinnostamaan oikeudenkäynnin kulut, jotka eivät jotenkin ole suhteessa itse tapauksen kokoon.  Käräjäoikeus katsoi Perän syyllistyneen toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä useampaan arvopaperimarkkinoita koskevaan tiedottamisrikokseen. Hovioikeus katsoi Perän syyllistyneen vain yhteen ja tämän vuoksi tuomio aleni huomattavasti.

Valtio määrättiin hovioikeuden päätöksen perusteella maksamaan Perän oikeudenkäyntikuluja 700 000:lla eurolla.

Iltalehti kertoo myös: "Hovioikeus hylkäsi syytteet kahden muun henkilön osalta. Kolmannen kohdalla suurin osa syytteistä hylättiin. Hänen syykseen luettiin vain kaksi sisäpiirintiedon väärinkäyttöä, mistä hänelle tuli maksettavaa 3500 euroa sakkoja. Kolmelle muulle syytetylle oikeudenkäyntikuluja hyvitetään yhteensä 860 000 euroa."

Tuosta pikaisesti laskettuna tämän tapauksen kustannukset valtiolle ilman omia kustannuksia ovat siis 1,56 miljoonaa euroa plus hovioikeuden määräämä viivästyskorko.

Huhhuh.

Jotenkin tämä tuntuu uskomattomalta suhteessa käsiteltävään asiaan. Tällä foorumilla on myös lakia paremmin tuntevia ja kenties voitte valaista minua siitä miten tällaisia kustannuksia rajoitetaan ja mikä on kohtuullista tapauksen merkittävyyteen nähden.

Tuntuu melkoiselta rahanhaaskuulta. Toisaalta vaihtoehtona jättää tällaiset syyttämättä antaisi sekin väärän viestin talousrikosten käsittelystä.

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu