Verottaja laukalla – yhdistysten parin euron palkinnot tulorekisteriin

Hallitus säätää lait ja verottaja toteuttaa – näin ilmeisesti sitä byrokratiaa sujuvoitetaan. Nyt uuden lain myötä jopa harrastusyhdistyksen koiran kilpailussa voittama parin euron lelu pitää nyt ilmoittaa verottajalle tulorekisteriin, kertoo Iltalehti. Vuodenvaihteesta lähtien verohallinnon tulorekisteriin on täytynyt ilmoittaa esimerkiksi kaikki urheiluseuran antamat kilpailupalkinnot.

Pirkanmaan vinttikoirakerho ry:n mukaan kilpailuissa saatetaan jakaa vaikkapa parin euron lelu tai vaikkapa sponsorin lahjoittama 20:n euron arvoinen ruokasäkki. Tämän vuoden alusta lähtien nämä pitää ilmoittaa koiran omistajan tulorekisteriin.

Verohallinnon ohje toteaa: ”Verohallinnon nykyistä 100 euron ilmoittamisrajaa ei käytetä tulorekisterissä, vaan kaikki palkinnot on ilmoitettava ilman euromääräistä alarajaa.

Iltalehti kertoo: "Poikkeuksena luetellaan symboliset palkinnot kuten pokaalit ja mitalit. Ohjeistuksen mukaan tavarana saadut kilpailupalkinnot arvostetaan niiden käypään arvoon eli siihen arvoon, joka tavarasta saataisiin, jos se myytäisiin välittömästi."

Lakia noudattaakseen yhdistysten tulisi siis ilmoittaa parin euron arvoiset lahjat saajien tulorekisteriin. Koirayhdistys toimii nyt tässä vain esimerkkinä ja sama tilanne on siis kaikilla harrastusyhdistyksillä ja urheiluseuroilla.

Vapaaehtoisvoimin toimiville pienille yhdistyksille tämä on melkoinen työmäärän lisäys, joka ei nyt suoraan sanottuna tuntuisi olevan niin kovin merkittävää ja tarpeellista. Todennäköisesti tämä johtaa toiminnan vähenemiseen ja ongelmiin saada vapaaehtoisia hoitamaan yhdistyksen asioita.

En voi kuin ihmetellä verohallinnon ja lainsäätäjien asioiden priorisointia. Tämähän on se sama taho, jonka mukaan alle 30 000 euron pimeitä lahjoja ei edes tutkita. Pari vuotta sittenhän sekä verottaja että VM totesi:

"Ministeriön mukaan Verohallinto on toiminut lain mukaisesti ja kohdellut ihmisiä yhdenvertaisesti, vaikka se on sisäisessä ohjeessaan määrännyt sivuuttamaan ilmiannot alle 30 000 euron pimeistä lahjoista ja perinnöistä. Ohjeen mukaan tätä pienempiä summia koskevia ilmiantoja ei tutkita."

Verohallinnon silloisen kertoman mukaan näin valvontaa saadaan kohdistettua sinne, missä sen taloudellinen vaikuttavuus on suurta. Satunnaisotanta ja määräajoin tehtävät muutokset valvonnan painopisteissä takaavat sen, että pienetkään tulovirrat eivät jää valvomatta.

Vaikkei asioita toisaalta pitäis asettaa suoraan vastakkain, niin kyllä aika oudolta tuntuu verottajan toiminnan prioriteetit. Tällaisillako toimilla saadaan sitä valvontaa kohdistettua sinne, missä taloudellinen vaikuttavuus on suurta?

Minusta tässä hukataan nyt sekä verottajan että yhdistysten resursseja vaikuttavuudeltaan olemattoman pieneen asiaan.

Miten meni noin omasta mielestä?

 

EDIT 29.3.2019 klo 13:30: Näemmä meni omastakin mielestä huonosti ja ohjetta on tänään korjattu kertoo Karjalainen. Aritkkelin mukaan:

"Lakimuutos aiheutti laajalti hämmennystä ja epäuskoa. Paperisota uhkasi kaataa yhdistyksiä, kun talousvastaavat lähtivät. Päivitimme ohjetta, jotta karkit, lippikset ja muu vähäarvoinen jää pois. Palkinnolla on oltava rahallinen arvo. Ilmoittajan on harkittava, kasvaako palkinnon saajan varallisuus, toteaa Määttä."

"Moni taho ehti tehdä jo rutkasti töitä uuden säännön takia. Esimerkiksi Keilailuliitossa oli tarkat ohjeet ja toimintatavat."

Järki näyttäisi siis voittavan pienellä viiveellä. Kiitos kommentoijat, kun linkkasitte muutoksen. Blogi jääköön eloon vaikka tilanne muuttuikin.

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu