Keskustalaisten biotalousbisneksissä korruption tuoksu

Hallitus on ennennäkemättömällä laajuudella laittanut panostuksia bio- ja kiertotalouteen niin kärkihankkeilla kuin omistajaohjauksella sekä erilaisilla tuilla. Aiempi Sipilän firma, joka on nyt lasten hallussa, keskittyi myös tälle alueelle. Tänään Iltalehti kertoo kuinka Panimoliiton toimitusjohtajaksi siirtynyt Sipilän ex-avustaja Riikka Pakarinen ei suostu kertomaan läheistensä omistuksia Green Fuel Nordicissa, joka on rakentamassa valtion  tukemana biojaostamoa Lieksaan.

Hänen äitinsä aviomies Timo Saarelainen on yrityksen perustaja ja suuromistaja. Pakarinen on todennut, ettei hänellä ole mitään tekemistä yrityksen kanssa.

Iltalehti pyysi Green Fuel Nordicin osakasluetteloa yhtiön toimitusjohtaja Timo Saarelaiselta 18. tammikuuta 2019. Osakasluetteloa, joka on on lain mukaan julkinen ja annettava pyytäjille nähtäväksi. Vieläkään tätä luetteloa ei olla saatu toimitettua – aika erikoista että kymmenien miljoonien investointia tekevä yrityst ei onnistu tekemään näin helppoa asiaa.

Ensin Saarelainen kierteli asian kanssa ja kertosi sen olevan prosessissa. Myöhemmin hän on lakannut vastaamasta mihinkään yhteydenottoihin eikä yksinkertaista listaa omistuksista olla saatu toimitettua.

Iltalehti sai kuitenkin muita omista lähteistään yhtiön osakasluettelon alkuvuodelta 2017. Sen mukaan yhtiön osakkeenomistajia olivat myös Riikka Pakarisen alaikäinen lapsi sekä Pakarisen äiti.

Eli entisellä erityisavustajalla ei ole mitään tekemistä yrityksen kanssa, mutta silti hänen alaikäinen lapsensa on sen ollut omistajana ainakin tuolloin? Kyse on hyvin pienistä osuuksista, mutta silti…

Tekeekö hänen lapsensa itsekseen biotalousbisneksiä olemalla mukana tehtaan rakentamisessa?

Reippaasti valtion suoraa tukea ja osin sekoitusvelvoitteen luoma bisnes

Lieksaan suunnittellulle ensimmäiselle jalostamolle on myönnetty 7 miljoonan euron valtiontuki. Lisäksi yhtiölle on luvattu 10 miljoonaa euroa valtion Finnveran, Euroopan Investointipankin ja Pohjois-Karjalan Osuuspankin järjestelemänä lainana.

Hankkeen toteutumiseen vaikutti myös voimakkaasti sekoittamisvelvoite, jonka hallitus asetti. GreenFuel Nordicin tiedotteessa todetaankin:

"Investoinnin varmistumiseen vaikuttivat rahoituksen ohella myös lainsäädännölliset muutokset sekoitusvelvollisuutta koskien, ja tässä olennaisessa roolissa oli kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.)."

Suursijoittaja Kyösti Kakkonen kertoo tiedotteessa:

Me sijoittajat kiitämme Juha Sipilän ympäristövastuullista lainsäädäntöä, joka on ollut todellinen isänmaallinen ekoteko. Hoskosen ohella asian edistämisestä erityiskiitoksen ansaitsee elikeinoministeri Mika Lintilä.

Miten kummallisesti tuleekaan mieleen toisen ei avustajana vaan kovapalkkaisena Sipilän valtiosihteerinä toimineen Paula Lehtomäen seikkailut Talvivaaran osakkeiden kanssa. Silloinkin oli alaikäiset lapset omistajana.

Vaikuttaa vahvasti edelleen siltä, liian monella keskustalaisella liiketoimet eivät pysy erossa poliittisesta päätöksenteosta.

Ehkä vaaleissakin olisi aika laittaa piste tälle "maan tavalle", jota yleisemmin korruptioksi nimitetään?

 

PS. Varmuudeksi totean, etten ota kantaa kirjoituksessani laillisuuteen vaan toimintatapaan etiikan ja moraalin kannalta.

 

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu