Onko urheilun ulkopuolisessa maailmassa olemassa "Suomen joukkuetta"?

Suomen maailmanmestaruus lämmittää mieltä ja yhtenäisenä joukkueena enemmän kuin osiensa summana saatu menestys on upea osoitus yhteistyön ja joukkueena tekemisen voimasta.

Olen lukenut muutaman blogin ja uutisen siitä, kuinka tätä halutaan monistaa yhteiskuntaan, politiikkasn ja talouteen. Sinällään kunnioitettava tavoite ja osin mahdollinenkin, mutta moni asia muussa tekemisessä eroaa urheilumaailmasta.

Kuka tai mikä on yhdistävä vastustaja?

Itseäni on alkanut mietityttämään onko mahdollista olla yhdessä saman tavoitteen takana ellei vastustajana ole yhteistä "vihollista" tai voitettavaa. Milloin koko Suomi voittaa vaikkapa politiikassa? Urheilun ulkopuolella sota ja yhteinen vihollinen yhdistänee, mutta mikä sellainen on tällaisten tilanteiden ulkopuolella?

Ilmastonmuutos on kyseenalainen, sillä moni ei siihen usko ainakaan ihmisen merkittävästi tekemänä. Ja vaikka uskoisi, niin vähintään voidaan myös olla sitä mieltä, että Suomen rooli ei ole kovin merkittävä. Maailma ja maapallo ei ole se joukkue?

Montaa asiaa voisi kuvitella useimpien vastustavan kuten vaikkapa lapsiköyhyys. Kuitenkin keinot tai ikäänkuin valmennusmetodit eronnevat melkoisesti. Osan mielestä meidän tulee kerätä rahaa vakavaraisimmilta ja jakaa niitä tulonsiirtoina köyhille perheille. Osa on sitä mieltä, että noiden perheiden vanhempien tulisi itse kamppailla enemmän ja hoitaa asiansa paremmin, ja osan mielestä varakkaiden menestys tuo varoja myös noille heikommassa asemassa oleville.

Yksinkertaista totuutta ei ole eikä voida useimpien yhdenmukaisen mielipiteen perusteella löytää ainakaan yhteisiä keinoja eikä välttämättä edes tavoitetta. Jos olette varakkaan ja koulutetun perheen vanhempia, niin oletteko aidosti sitä mieltä, että kaikilla lapsilla pitäisi olla yhtäläiset mahdollisuudet menestykseen ja koulutukseen, vai olisiko silti mukava, että lapsillasi olisi edes vähän paremmat saumat?

Urheilu ja yrityselämä?

Olen seurannut hieman ristiriitaisin ajatuksin urheilun ja yrityselämän opetuksien yhdistämistä. Entisenä kilpaurheilijana ja valmentajana näen sinä paljon hyvää ajatuksien vaihtoa, mutta myös paljon minua ihmetyttävää. Pahimmillaan olen nähnyt johtajan tuovan jotain suunnatonta innostamista ja kuun tavoittelua työtiimiin, jossa useimpien päätavoite on lähinnä kuitenkin tehdä työnsä hyvin ja elättää perheensä. Sori vaan, he eivät tavoittele maailmanmestaruutta tai vuoren valloitusta.

Kun vaikkapa suosittu puhuja Juhani "Aurinkokuningas" Tamminen menee teeseineen puhumaan yrityksille, niin itse tunnen lähinnä myötähäpeää. Ei vaan ole minun juttuni ja mielestäni perustuu liikaa egoihin, josta esimerkiksi tässä maailmanmestaruudessa ja joukkueessa ei ollut lainkaan kyse.

Mestarijoukkueen valmentaja Jalonenkin on käynyt puhumassa, mutta veikkaan näin käyneen harvemmassa yrityksessä.

Olen itse lukenut lukuisia kirjoja urheilunmaailman johtajuudesta ja valmentamisesta, joista erityisenä ovat jääneet mieleen Phil Jacksonin kirjat NBA:sta ja kuinka hän on saanut sovitettua erilaiset ja maailman parhaimpiin lajissaan kuuluvat persoonat yhteen tuoden useita mestaruuksia.

Näistä voi löytää jotain vinkkejä ja paljonkin hyviä asioita ihmisten kanssa toimimiseen.

Samalla on kuitenkin muistettava, että Michael Jordanin tai Shaquille O'Nealin johtaminen eroaa jotenkin normaalista konttorielämästä vai mitä?

Leijonien esimerkki on mahdollisuus

Se mitä toivon tästä mestaruudesta jäävän kaikkien mieleen on se voima, mitä yhteisellä tekemisellä voidaan saada aikaan.

Onko se voima saavutettavissa yhteiskunnassa muutoin onkin suurempi kysymys. Onko meillä löydettävissä sellaisia yhteisiä tavoitteita ja myös keinoja niiden saavuttamiseksi?

Itse en haluaisi valmentaa Suomea näissä kysymyksissä.

Toivottavasti opimme tästä jotain arvokasta ja positiivinen kierre lähtee käyntiin.

 

 

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu