Absurdi aktiivimallikeskustelu – VATT:n arvio tulee olemaan epämääräinen

En oikein tiedä itkisinkö vai nauraisinko seuratessani keskustelua aktiivimallista, sen arvioinnista sekä korvaavista toimista vastaavalla vaikutuksella. Jo alunperin VATT totesi, ettei kunnollista arviota voida tehdä siksi, että muutos toteutettiin kertarysäyksellä kaikille ja nousukauden aikaan.

Toukokuussa tehdyssä väliarviossa kerrottiin uudelleen sama asia, Talouselämä kertoi toukokuussa mm seuraavaa:

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) antaa aika kylmän arvion Sipilän hallituksen päättämästä aktiivisuusmallista.

VATT:in tutkijat toteavat kuitenkin selkeästi, että tämä on juuri ongelma mallin vaikutuksia selvitettäessä: vaikutusten arviointi on vaikeaa, koska malli koski lähes kaikki työttömiä ja koska malli otettiin käyttöön noususuhdanteessa.

Poliittinen vääntö asiasta absurdia

Käytännössä käydään poliittista keskustelua siis täysin surkealla faktapohjalla.

Toinen puoli vaatii odottamaan ennen lopettamista arviota, joka siis ei tule mitenkään olemaan luotettava.

Toinen puoli taas lupaa toteuttaa vastaavan vaikutuksen aikaansaavia toimenpiteitä, mutta eihän sekään voi sellaisia tehdä, kun vaikutuksia ei pystytä luotettavasti arvioimaan.

Kokeilukulttuuria korostanut edellinen hallitus toi kertarysäyksellä kaikille keskeneräisen mallin, jota on sitten säädelty matkan varrella – ei haluttu ensin turhaan kokeilla pienemmällä joukolla, jolloin oltaisiin voitu arvioida vaikutuksia paremmin. Itse väitän, ettei moista keskeneräistä vailla ohjeistusta olevaa mallia olisi voitu lakina säätää kellekään muille kuin työttömille, joilla ei ole kunnon mahdollisuutta taistella tällaisia vastaan.

Omasta mielestäni malli on ollut enemmän haitallinen kuin hyödyllinen sekä erittäin epätasapuolinen erilaisille työttömille eri alueilla.

Kuinka kauan vielä käydään tätä vääntöä perustuen tulevaan arvioon, joka tutkijoidenkaan mielestä ei tule olemaan luotettava?

Tämä on vain poliittista ideologista teatteria ilman kunnollista faktapohjaa.

 

 

 

NikoKaistakorpi

Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu