Ökytalo, ökyvene, ökyauto ja ökytulot – milloin jostakin tulee ökyä?

Mediassa viljellään yhä tihenevään tahtiin öky-etuliitettä, jolla on mielestäni todella negatiivinen klangi. Otsikoissa vilisee ökyautoja, -asuntoja ja -veneitä sekä mielestäni erikoisesti myös ökytuloja. Milloin jostakin tulee ökyä?

Öky-sanan lähde on yhteinen sanojen öykkäri, mahtailija ja kerskailija kanssa. Wikisanakirjan mukaan öky on suureellisen mahtava, vauras ja pröystäilevä.

Milloin vaikkapa vene on ökyvene tai ökyjahti? Minun mielestäni mikäli joku ostaa vaikka Nautorin Swan-purjeveneen, niin hän ostaa huippuveneen, joka on muotoilun ja veneenrakennuksen taidonnäyte. Hinta on suuri ja siinä mielessä vaurautta tarvitaan, mutta tekeekö se ihmisestä suureellisen mahtailijan tai pröystäilijän?

Henkilöllä on varaa siihen ja hänen intohimonsa ovat purjeveneet. Minusta aika kummalta tuntuu tällöin puhe ökyveneen hankkimisesta.

Minun silmissäni mikäli tilaatkin tuon veneen kustomoituna niin, ettäs siihen laitetaan wc-pönttö ja hanat umpikullasta yms, niin aletaan mennä ökyveneen puolelle.

Ökytulot ovat mielestäni vielä erikoisempi termi. Tulot tulevat työstä ja omistamisesta, joten minua ihmetyttää kuinka ne ovat mahtailua, pröystäilyä tai kerskailua.

Tämähän on nyt kovin pieni asia, josta osin tuntuu typerältä kirjoittaakin. Jotenkin se kuitenkin pienenä asiana kuvaa jotain tässä ajassa ja tapaa asetella asioita vastakkain sekä luoda turhaan juopaa ihmisten välille.

Aloin miettiä onko esimerkiksi eglannin kielessä vastaavaa etuliitettä tai kuvausta, jota käytettäisiin laajasti. Mielestäni ennemmin kuvataan asioita, joita suomen kielessä vastaisi vaikkapa huippuauto tai kenties luksusauto. Vivahde kirjoituksissa on yleensä positiivisempi kuin ökyautolla.

Kroonisessa kapitaalin puutteessa itselläni ei ole varaa huippuautoon tai veneeseen, mutta ei minua harmita se, että joillakin sitä on. Miksi näistä uutisoidaan niin negatiiviseen sävyyn?

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu