Metsähallituksen pääjohtajan johtamistapoja tutkitaan – jälleen

Karjalasta kotoisin oleva Kimmo Tiilikainen nimitti monen hämmästykseksi entisen Pohjois-Karjalan maakuntajohtajan Pentti Hyttisen Metsähallituksen pääjohtajaksi 2016 sivuuttaen pari vuotta tehtävässä olleen Esa Härmälän. Nimitys herätti tuolloin kohua myös keskustalaispiireissä. Nyt Maaseudun Tulevaisuus ja Yle kertovat Hyttisen johtamistapoja tutkittavan.

Miten vuosi ennen nimitystä huonoista johtamistavoista eroamaan joutunut pääsi pääjohtajaksi?

Nykyinen Metsähallituksen pääjohtaja Hyttinen nostettiin tehtäväänsä vain noin vuosi sen jälkeen, kun hän joutui väistymään Pohjois-Karjalan maakuntaliiton maakuntajohtajan tehtävästä kyseenalaisten johtamistapojen vuoksi. Maakuntahallituksen puheenjohtaja totesi tuolloin, että henkilöstön luottamuspula Hyttistä kohtaan oli syntynyt vuosien aikana. Taustalla olivat vakavat ongelmat maakuntaliiton työilmapiirissä.

Nytallituksen puheenjohtaja Timo Laitinen kertoo lähiviikkojen aikana valmistuvasta selvityksestä:

”On tullut epämääräisiä viestejä Hyttisen toimintaan liittyen ja tällainen pengonta on käynnissä. Jutellaan ihmisten kanssa.”

Miten tällaisella taustalla on nostettu mies vastaamaan Suomen kannalta merkittävän Metsähallituksen pääjohtajaksi?

En ymmärrä.

Valtion keskeisten liikelaitosten ja vastaavien johtoon valitaan henkilöitä, joiden johtamistapa ja etiikka tuntuu olevan kyseenalainen. Väistämättä mieleen palaa entisen Tullin pääjohtajan koukerot ja epäasiallinen toiminta.

Toki nyt vasta tutkitaan eikä minulla ole tietoa tapahtuneesta. Kuitenkin jälleen samasta syystä käynnissä oleva tutkinta ihmetyttää – ei savua ilman tulta.

Eettinen ja ihmisiä kunniottava johtaminen kunniaan

Suomalainen johtamiskulttuuri laahaa mielestäni jäljessä monen muun maan kehityksestä ja johtamistavat uudistuvat liian hitaasti. Asiantuntijaorganisaatioiden, joiksi Metsähallituskin voidaan lukea, johtamisessa korostuvat ihmisten johtaminen. Yhä enemmän keskustellaan siitä kuinka johtaja on enemmän mahdollistaja ja palvelija kuin itsevaltainen kaiken paremmin tietävä norsunluutornistaan käskyttävä johtaja. Se että johtajalla on kyky saada lukuisat ihmiset tekemään parhaimpansa on keskeistä.

Miksi sitten valtion laitosten merkittävissä johtamistehtävissä edelleen nostetaan valtaan tällaisia johtajia?

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu