Katainen nousemassa Sitran johtoon – miksi?

Iltasanomien mukaan Jyrki Katainen on nousemassa Sitran johtoon yliasiamieheksi toisena pääministerinä Esko Ahon jälkeen, joka yllätysvetona aikanaan nimettiin poliitikoista koostuvan hallintoneuvoston toimesta ohi Bengt Holmströmin. Itseäni kummastuttaa, mikä oikein pätevöittää tämän koko uransa politiikassa tehneen Kataisen tehtävään? Lisäksi Sitran politisoitumisesta on ollut ajoittain keskustelua – tälläkö valinnalla vastataan siihen kritiikkiin?

Mikä poliittisessa toiminnassa pätevöittää ohi yrityselämän ja tutkimuksen ehdokkaiden?

Mikä poliittisessa toiminnassa on sellaista, että se näyttää pätevöittävän ihmisen mihin tahansa korkeaan virkaan ohi pätevämpien ja osaavampien hakijoiden, vaikka koulutustausta eikä työura ei tue nimitystä kyseiseen tehtävään?

Kataisen tapauksessa CV:stä ei löydy päivääkään toimintaa yrityksessä. Yhteiskuntatieteiden maisteriksi valmistuttuaan 1998 hän teki vuoden aikana opettajan sijaisuuksia sekä toimi Kokoomuksen Kansallisen sivistysliiton koulutussuunnittelijana ja kouluttajana. Tämän jälkeen sitten 1999 eduskuntaan viideksitoista vuodeksi.

Tieteen ja politiikan edustajista politiikka voittamassa

Esko Aho nousi aikanaan Bengt Holmströmin ohi yliasiamieheksi. Nyt yliasiamiehenä toimiva Mikko Kosonen on taustaltaan enemmän tieteen ja yrityselämän edustaja.

Vaihtoehtona 51:n hakijan joukossa olisi ollut mm Turun yliopiston tulevaisuustutkimuksen professori Markku Wilenius. Jostain kumman syystä nyt kuitenkin halutaan poliitikko johtoon, miksi?

Minulla ei sinällään ole antipatioita Kataista kohtaan kuten monilla. En vain pidä häntä oikeana henkilönä tähän tehtävään. Itse näkisin tehtävässä mieluusti jonkun, jolla on kokemusta sekä yrityselämästä että tulevaisuuden tutkimuksesta sekä myös teknologioista. Edes näennäinen poliittinen riippumattomuus ei myöskään olisi haitaksi.

Sitran rooli on välillä ollut jonkin verran hakusessa ja sen luotsaaminen poliittisesti riippumattomampaan suuntaan olisi ollut tärkeää. Tämä todennäköinen valinta ei sitä oikein lupaile.

Mikä politiikassa pätevöittää tällaiseen tehtävään ohi muiden alojen ehdokkaiden?

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu