Avoimesta oppimisympäristöstä avokonttoriin – keskittymisrauha on yliarvostettua

Avokonttorin merkittävistä haitoista suurelle osalle ihmisiä on jo melkoinen määrä tutkimuksia, mutta suuntausta ei pysäytä mikään. Syy löytyy yksinkertaisesti kustannuksista – on vaan paljon edullisempaa pakata työntekijät pienempään tilaan vailla seiniä ja nykyään yhä useammin ilman omia paikkoja. Vaikutuksista työn tehokkuuteen ja tuottavuuteen ummistetaan silmät ja ajatellaan, etteivät ne vaikuta tulokseen.

Vielä 1990-luvulla moni erityisesti asiantuntijatyössä oleva sai vielä Suomessa nauttia työhuoneen rauhasta kunnes vuosituhannen alussa alkoi iso pyörä pyöriä. Ensin lähtivät huoneet vaihtuen korkeisiin sermeihin, sitten sermit madaltuivat kommunikaation edistämiseksi ja lopulta katosivat kokonaan.

Työntekijöiden pakkaustiheys kasvoi ilmiömäisesti. Saatiin merkittäviä kustannussäästöjä, mutta vaikutukset tuottavuuteen sivuutettiin. Oli helppoa mitata, kuinka paljon säästettiin.

Aikainen lintu parhaan työpisteen nappaa

Huomattiin kuitenkin pian, että pakkaustiheyttä voisi edelleen kasvattaa. Nyt ollaan siirrytty vaiheeseen, jossa yritys laskee keskiarvon siitä, kuinka moni on keskimäärin paikalla konttorilla. Sen pohjalta lasketaan tarvittava paikkojen määrä. Kellään ei ole omaa työpistettä vaan aamuisin käydään työpisteiden jakoruljanssi. Siinä sivussa saadaan kannustettua vanhaan suomalaiseen hyveeseen ja mielestäni yhteen kulttuurimme kieroutumaan eli aamuvirkkuuden ylistämiseen. Agraariyhteiskunnassa tällä oli arvoa, mutta nykyään sillä ei pitäisi olla erityistä arvoa.

Aikainen lintu madon nappaa, mutta entäs jos madot ei kiinnosta. Yhä useampi jää etätöihin mikäli mahdollista.

Avoin oppimisympäristö kouluihin – mahtaako olla oikeasti hyvä idea?

Lueskelin tänään Hesarin artikkelia Jätkänsaaren koulusta ja avoimesta oppimisympäristöstä, jossa kysytään varsin aiheelliseesti kuka päätti, että tämä on hyvä idea, ja miksi se kannatti toteuttaa.

Tutkittua tietoa ei juurikaan ole, mutta silti näitä alkaa ilmaantua. Kokemuksia aikuisten ”avoimesta työympäristöstä” alkaa olemaan reippaasti ja niiden pohjalta ei varsinaisesti ole tukea sille, että keskittymistä tarvittavaan tekemiseen avoympäristö olisi hyvä.

Kenties keskittyminen on yliarvostettua ja tärkeämpää on oppia selviämään hälinässä? Kenties koulujenkin tehtävänä on valmistella ihmisiä työmuurahaisiksi avokonttorin arkeen?

Pisa-tutkimuksien alamäestä ollaan huolissaan sekä lasten ja nuorten keskittymiskyvystä. Tämäkö on ratkaisu?

Jatkuviin sisäilmanongelmiin suuremmista avoimista tiloista on kenties apua, mutta tuskin juuri muuhun.

Microsoft teki tutkimuksen 2015, jonka mukaan ihmisen keskittymiskyky on noin kahdeksan sekuntia, mikä on sekunnin alle kultakalan keskittymiskyvyn. Vuonna 2000 päästiin vielä kahteentoista sekuntiin. Vaikka tutkimus ei ollut laaja, niin antaa kuitenkin jotain suuntaa kehityksestä.

Mikä sitten on näiden avointen ympäristöjen vaikutus oppimiseen tai  tuottavuuteen? Se on vaikeammin laskettavissa kuin tiloista saatu kustannushyöty, mutta ei poista merkittävää vaikutusta. Samalla unohdetaan ihmisten erilaisuus ja tarpeet – yksi koko ei sovi kaikille.

Ilmeisesti ollaan jälleen kuitenkin kiinnostuneempia siitä, paljonko kustannuksissa säästetään kuin siitä, paljonko liikevaihtoa kertyy. Tämä on näköalattomien saneeraajajohtajien puuhaa ja niitä meillä on liikaa.

Koulun tärkeänä tehtävänä on toki opettaa aikuisiän elämää varten. Onko sitten nykymaailmassa tärkeintä valmistaa tulemaan toimeen hälinässä ja kaaoksessa, jolloin tällaiset avoimet ympäristöt ovat jo koulussa tarpeen?

Tätä kehitystähän ei pysäytä mikään – tutkimukset ja työntekijöiden toiveet laitetaan sivuun, kun säästetään.

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu