Haaviston polvet notkahtivat – Kokoomuksen mahdollisuudet presidenttikisassa nousivat

Perustuslakiovaliokunnan lausunto ja Pekka Haaviston oma toiminta on aiheuttanut merkittävän kolhun matkalla ensi presidentivaaleihin. Vaikea uskoa, että tuosta vielä noustaisiin, vaikka aikaa on vielä vuosia.

Kisa Sauli Niinistön seuraajaksi tulee olemaan aikanaan entistäkin mielenkiintoisempi. Kokoomuksen ja toki muidenkin osakkeet ovat nousussa kisassa. Itseäni alkoi mietityttämään se, kuka valikoituu Kokoomuksen ehdokkaaksi.

Vapaavuoren siirtyminen olympiakomitean johtoon on tulkittu paikaksi, josta on hyvä ponnistaa presidenttipeliin. Hän on kuitenkin aika kiistelty persoona ja Helsingin kaupungin johtamistapaan liittyneet jutut varmaankin mietityttivät monia. Presidentin ominaisuuksiin moni katsoo nykyään kuuluvan sovittelukyvyn ja tahdikkuuden.

Elina Lepomäki nauttii melkoista suosiota sekä Kokoomuksen sisällä että muualla. Olisiko aika jälleen naispresidentin? Presidentin rooli on kuitenkin kovin erilainen kuin Lepomäen nykyinen, joka perustuu rationaalisiin ja hyvin perusteltuihin kannanottoihin sekä asiantuntemukseen erityisesti taloudesta. Nykyisellä presidentillä Niinistöllä on samoja vahvuuksia, mutta kenties myös eroavaisuuksia. Täytyy muistaa, että presidentti vakiintuneesti voi hyvin vähän puuttua päivänpolitiikkaan ja ottaa kantaa käsittelyssä oleviin asioihin. Hän joutuu olemaan jossain määrin ulkopuolinen keskustelun ja päätöksien osalta toki ulkopolitiikkaa lukuun ottamatta.

Olisiko se Lepomäelle sopiva rooli ja haluaisiko hän olla tuossa roolissa?

Kolmantena mieleen tulee vielä nuori, mutta silti jo kokenut Alexander Stubb. Ulkomaiset tehtävät ovat mukavasti antaneet pölyn laskeutua kotimaassa ja arvostetaanhan häntä selvästi EU:n piirissä ja muuallakin. Onko aikaa kulunut niin, että kannatusta löytyy yli puoluerajojen? Persoonana hän varmaankin sopisi lähimmäs presidentin nykyistä roolia. Hieman varmaan pitäisi opetella vakavaa ryppyotsaista ilmettä tiukkoihin paikkoihin. 😉 Monissa kansainvälisissä yhteyksissä edustajana varmaan mainio, miten sitten puheluissa Putinin kanssa? En osaa sanoa.

Täytynee joskus miettiä muita ja erityisesti muista puolueista. Onhan tämä ennenaikaista, mutta kuha tuli mieleen.

NikoKaistakorpi

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu