Hälytyskellot kilkattavat oikeiston ollessa köyhän asialla – lukukausimaksut

Kun Keskuskauppakamari, Libera ja monet kokoomuslaiset alkavat käyttää yhtenä pääargumenttinaan sitä, että köyhät maksavat hyvätuloisten koulutuksen ja haluavat oikeudenmukaisempaa järjestelmää, niin hälytyskellojen kilke korvissa on huumaava. Ko tahot harvemmin ovat ensisijaisesti tällä asialla.

Kun tähän yhdistää sen, että useimmat muutosta haluavat vaikuttavat olevan jo korkean ilmaisen koulutuksen saaneita hyvätuloisia progressiivisen verotuksen kritisoijia, niin vielä erikoisemmalta alkaa tuntua. Kilke kovenee.

Tere Sammallahti kirjoittaa Twitterissä:

Eilen opin, että pienituloisten suomalaisten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että he maksavat osan rikkaiden opintokustannuksista. Tätä tulonsiirtoa kannattaa erityisesti sos. oikeudenmuk. huolestunut opiskelijaliike sekä tuloeroja vastustava vasemmisto.

Tämä on se kulma, jota moni muukin oikeistossa nyt käyttää.

Progressiivinen verotus kerää pääosin investoinnin takaisin korkoineen

Nykymallissa koulutus on usein keino vaikkei aina päästä paremmille ansioille. Tällöin elinkaarensa aikana yhteiskunnalta ilman lukukausimaksuja koulutuksen saanut maksaa veroja merkittävästi enemmän yhteiskunnalle. Jos vertaamme 2500 ja 5500 euroa kuukaudessa ansaitsevia, niin paremmin ansaitseva maksaa veroja vuodessa 16 560 euroa enemmän, kymmenessä vuodessa 165 560 euroa enemmän ja työuran 40 v aikana 917 400 eli melkein miljoonan enemmän (karkeita likimääräisiä laskelmia). Lisäksi usein hän saa huomattavasti vähemmän tulonsiirtoja yms valtiolta.

Pienituloinen on käytännössä nettosaaja eikä -maksaja. Näin ollen väittämä siitä, että hän erityisesti maksaisi toisten koulutuksesta, on varsin erikoinen.

Toki on myös niitä, jotka nousevat korkeille tuloille ilman koulutusta. Väittäisin, että ainakin ansiotulojen osalta näin käy yhä harvemmin, mutta tämä on vain mutua. He kenties häviävät yhtälössä, mutta mikään malli ei ole täydellinen. Jos ajatellaan vaikkapa työttymyysturvaa, niin aina tulee olemaan niitä, jotka eivät siitä hyödy mitään.

Toistuvaa harhautusta todellisten motiivien sijaan

Kokoomus – työväen puolue, pitäisikö Keskuskauppakamarinkin kehitellä slogan, jossa ollaan vähäosaisten ja duunarin asialla?

Ei olla.

Korkeintaan voidaan ottaa jossain määrin heidän etunsa huomioon, mutta se ei ole ensisijainen tavoite juuri koskaan.

Koulutusleikkauksien aika on ohi – toista tai kolmatta kertaa. Kenties joidenkin mielestä noin 600 miljoonan vuosittaiset maksut kohdistuen nykyisiin ja tuleviin opiskelijoihin eivät ole leikkaus?

Samat tahot ovat huolissaan velanotosta elämiseen, mutta kuitenkin opiskelijan tapauksessa se on hyvä asia. Velkaa halutaan siirtää heille.

Todellinen karu motiivi

Käytännössähän tässä ajetaan muutosta, jonka seurauksena valtion tarvitsisi kerätä noin 600 miljoonaa euroa vähemmän vuosittain. Tällöin toiveissa on, että verotusta voitaisiin laskea tai välttyä korotuksilta koronan jälkeen.

Merkittävän edun saisivat ne, jotka ovat ilmaisen koulutuksen saaneet ja jo työelämässä. Yllättäen suurin osa uudistuksen kannattajista ovat juuri heitä. Heidän verotuksensa saattaisi laskea, jolloin he myös tavallaan maksaisivat vähemmän jo saamastaan koulutuksesta.

Tärkeä mahdollistaja

Opiskelu on ilman lukukausimaksujakin merkittävä kuluerä ja investointi. Opintorahan alennuksen jälkeen yhä enemmän jouduttaisiin kustantamaan lainalla tai opintoja pidentävällä sivutyöllä.

Lukukausimaksuttomuus on ollut tärkeä mahdollistaja, jolla myös vähävaraisista perheistä tulevat taustoistaan huolimatta voivat hyödyntää kykyjään ja kouluttautua pitkälle. Se on sitä mahdollisuuksien tasa-arvoa, jota oikeistokin väittää usein ajavan.

Se että mahdollisuudet ovat olemassa, kun vain ottaa reippaasti lainaa, on myös henkisesti eri asia.

Maksujen lisääminen on myös selkeästi ristiriidassa oppimis- ja kouluttautumistavoitteidemme kanssa. Myös valtio hyötyy korkeasta osaamisesta ja sen tuottamasta paremmasta kotimaisesta arvonlisästä.

Oikeistolla on ketunhäntä kainalossa ja tätä muutosta ei pidä toteuttaa.

NikoKaistakorpi

Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu