Hyvä sisko tarvitsi töitä ja hyvät veljet järjesti

Entinen ministeri Lenita Toivakka jätti politiikan eikä asettunut uudelleen ehdolle eduskuntavaaleissa 2019. Hän tarvitsi uralleen jatkoa ja sehän järjestyi vuoden 2020 alusta lähtien Kansainvälisen kauppakamarin ajaman yritysvastuujärjestön Global Compact Finland Networkin pääsihteerinä. Itse Global Compact on YK:sta lähtöisin oleva aloite.

Mielenkiintoinen aikajana

Aikajanasta ja tapahtumien järjestyksestä voi joskus koittaa arvailla, mitä on tapahtunut. Tämäkin on vain arvailua ja päättelyä, jota on mahdoton vahvistaa. Kyse on vain siitä, miltä asiat näyttävät.

  • lokakuussa 2018 lanseerataan Global Compact Network Finland, tässä vaiheessa ei vielä työntekijöitä
  • keväällä 2019 yhdistys rekisteröidään
  • keväällä 2019 Toivakka ei asetu ehdolle eduskuntaan
  • keväällä 2019 Toivakka aloittaa Aalto Pron yritysvastuuta käsittelevässä puolen vuoden koulutusohjelmassa
  • syyskuussa 2019 pääsihteerin paikka laitetaan hakuun Keskuskauppakamarin sivuilla
  • joulukuussa 2019 Keskuskauppakamari tiedottaa Toivakan valinnasta pääsihteeriksi
  • tammikuussa 2020 Toivakka aloittaa pääsihteerinä Keskuskauppakamarin tiloissa

Kyllähän tuo natsasi vallan sopivasti. Oliko se sitten vain sattumaa, mene ja tiedä.

Yritysvastuuta käytännössä

Itse en olisi heti yhdistänyt Toivakkaa meritoituneeksi yritysvastuun edistäjäksi saamani kuvan perusteella. Ministerin urahan käytännössä tyssäsi kohuun, jossa hän syytti Timo Harakkaa valehtelijaksi liittyen hänen ja miehensä yritysjärjestelyihin.

Harakka väitti Lenita Toivakan olleen osallisena yritysjärjestelyissä, jossa pyrittiin välttämään veroja perustamalla holding-yhtiö Belgiaan. Seuran tekemien paljastusten ja Harakan todisteiden myötä Toivakka melkein pyysi anteeksi eduskunnalta ehdollisella ”epäanteeksipyynnöllä”, jossa hän pyysi anteeksi sanojaan, jos oli johtanut eduskuntaa harhaan.

Tämä lienee yritysvastuuta käytännössä? Ei ole minusta kovin suoraselkäistä.

Lenita Toivakalta löytyy kuitenkin Talouselämän mukaan (tilaajille) kokemusta yritysvastuusta K-Citymarketin ajoilta ja K-kauppiasliiton ympäristövaliokunnasta.

Jännä detalji haastattelussa on, siinä heti alkuun kerrotaan:

Ministerinä ja kokoomuksen eturivin poliitikkona tunnetuksi tullut Lenita Toivakka jätti politiikan vuonna 2018. Päätös kumpusi syvältä, sillä vaikka ura politiikassa oli antoisa, se oli välillä myös turhauttavaa.

Onko sitten kyseessä painovirhepaholainen vai mikä, kun Toivakka kuitenkin jatkoi kansanedustajana kevääseen 2019?

Hyvän asian puolesta

Global Compact ajaa hyvää asiaa eli yritysvastuun kehittämistä. Toistaiseksi se lähinnä vaikuttaa järjestävän tilaisuuksia, joilla kerrotaan yritysvastuusta. Nähtäväksi jää kuinka konkreettisia tuloksia se saa aikaan vai jääkö toiminta yritysvastuupesuksi perinteisen viherpesun rinnalle.

Kuvaamani alkutaival ei itseäni oikein vakuuta mikäli siitä halutaan kasvattaa merkittävä toimija Suomeen.

Talouselämä otsikoi: Lenita Toivakka jätti politiikan ja pääsi unelmiensa työhön – ”Se, että tässä iässä oleva nainen ja entinen poliitikko saa töitä, ei ole itsestään selvää”.

Ei varmaan ole, moni eduskunnasta pudonnut Kokoomuskansanedustajakin alkaa piakkoin olla pitkäaikaistyötön sopeutumisrahan mukavasti tukiessa. Positiivistahan tässä on ilman muuta työllistyminen.

Oliko Toivakan tapauksessa sitten kyseessä kuitenkaan onnenpotku vai tarkka syöttö suoraan jalkaan?

NikoKaistakorpi

22.2.2020 Blogitauolla toistaiseksi etsimässä motivaatiota ja miettimässä muita mahdollisia tapoja vaikuttaa. Palailen jos ja kun siltä taas tuntuu. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu