Johdon kiky jäi tekemättä – hedelmiä nautitaan nyt

Kun kikyä sovittiin hallituksen uhkailujen saattelemana, luotiin kuvaa siitä, että myös johto mukaan lukien poliitikot osallistuvat vapaaehtoisesti. Kyllä me ollaan talkoissa mukana. Samoin kerrottiin kuinka näin yrityksillä on paremmin varaa investoida tulevaisuuteen eivätkä kikyrahat suinkaan siirry vain omistajille osinkojen kautta.

”Kohtuullisuustalkoot” jäivät suutariksi

Kesäkuussa 2015 Matti Alahuhta, Antti Herlin ja Reijo Karhinen tekivät ulostulon, jossa Alahuhta ja Herlin lupasivat lahjoittaa tuloistaan 5% hyväntekeväisyyteen ja Karhinen lupasi luopua viidestä prosentista palkastaan. Samalla he kehottivat muitakin yritysjohtajia mukaan ”kohtuullisuustalkoisiin”.

Aika pienet talkoot tuli.

IS kertoi elokuussa 2017 kuinka Karhinen jätti palkanalennuksen tekemättä perusteluinaan se, ettei kiky toteutunut suunnitellut suuruisena. Herlin ja Alahuhta toivottavasti ovat lahjoituksensa tehneet, sitähän on aika hankala varmistaa.

Sipilän hallituksen ministereille täytyy nostaa hattua, sillä heidän palkkaansa laskettiin luvatusti. Sen sijaan toivomus kansanedustajille kaikui lähinnä kuuroille korville ja aniharva osallistui toivotulla tavalla.

Hiljaiseksi jäi siis tällä rintamalla – solidaarisuus oli vähissä.

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää – kiky on pöydällä taas

Suomessa on ollut tapana johtaa edestä – miten meni noin omasta mielestä?

Kun sama liturgia jälleen viime syksynä alkoi Suomen kilpailukyvystä ja työntekijöiden tarpeesta uhrautua Suomen edun vuoksi, tulee monelle mieleen edellinen kerta ja sitä seuranneet lähes olemattomat kohtuullisuustalkoot.

Onko johdolla ja omistajilla isänmaata? Toistuvat uhkailut toiminnan siirrosta ulkomaille osoittanevat, että ei näytä olevan. Toimimme Suomessa vain mikäli työntekijät nielevät vaatimuksemme. Meillä ei ole aikomustakaan omistamme tinkiä.

Osingoissa on taottu ennätyksiä ja johdon palkat ovat jatkaneet nousuaan. Yksi pahimpia virheitä on ollut, että erityisesti aineettomat investoinnit sisältäen tuotekehityksen eivät juurikaan ole nousseet kiky-kaudella. Tuotot on vain otettu yrityksistä ulos tulevaisuuden kilpailukyvyn kustannuksella.

Onko yrityksillä itsellään mitään vastuuta vai onko kaikki vain ulkoisten tekijöiden tulosta?

Julkista keskustelua katsellessa tuntuu, että yritystoiminnan menestys tuntuu olevan kiinni vain ulkoisista tekijöistä ja politiikasta. Ikään kuin yrityksellä ei tuntuisi olevan johtonsa mielestä juurikaan keinoja vaikuttaa omaan menestykseensä.

Kalle Isokallio totesi blogissaan jo varsin osuvasti:

Monet yritykset ovat palkanneet itkijäeukkoja toimitusjohtajiksi. Yrityksille, joiden toimitusjohtajat valittavat, etteivät saa palkatuksi osaavaa työvoimaa, ei saa antaa euroakaan tukea verovaroista. Jos eivät saa valmiiksi osaavia, kouluttakoon itse. Eivät vanhemmatkaan valita, etteivät saa valmiiksi hyvin kasvatettuja lapsia.

Minulla alkaa olla yhä enemmän ikävä Varustelekan Valtteri Lindholmin kaltaisia yritysjohtajia, jotka tekevät eivätkä vain valita olosuhteista ja vaadi muita tekemään jotain.

Bulkissa Suomi ei tule koskaan menestymään elleivät asiat käänny aivan päälaelleen. 2010-luvulla Suomen viennin kasvusta merkittävä osa on tullut palveluviennistä kuten ICT-palvelut, jonka tekijöiden piiristä ei tunnu kuuluvan jatkuvaa kitinää siitä, kuinka Suomessa on niin kovin vaikeaa ja kaikki ovat meitä vastaan.

Hyvin toimeentulevat jättivät osallistumatta – sillä on vaikutuksensa

Viime hallituskaudella varsin monet kokivat vastakkainasettelun kasvaneen. Mielestäni näiden ”kohtuullisuustalkoiden” lähes täydellinen ohittaminen on ollut yksi tekijä ilmapiirin kiristäjänä nyt käytäville neuvotteluille, joissa kikyn jatkoon liittyvät kysymykset ovat taas neuvottelupöydällä.

Tällä kertaa kukaan ei taida olla edes olla luvannut mitään osallistumisesta.

Jotain on siis opittu lupaamisesta – muttei valitettavasti vieläkään solidaarisuudesta.

 

#johdonkiky

NikoKaistakorpi

22.2.2020 Blogitauolla toistaiseksi etsimässä motivaatiota ja miettimässä muita mahdollisia tapoja vaikuttaa. Palailen jos ja kun siltä taas tuntuu. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu