Kaupallinen valtamedia haistoi vasemmistovetoisen hallituksen veren

Todettakoon heti alkuun, että Paateron eikä Rinteen toiminta ole ollut Postigatessa sillä tasolla, mitä olisi pitänyt. Perään sitten voin alkaa ihmetellä tätä kaupallisen valtamedian rummutusta, jolla vaikuttaa olevan tavoitteena saada omistajilleen ja etupiirilleen sopivampi hallitus. En ole ihan varma, ovatko he miettineet asiaa loppuun asti nykyisten galluppien valossa ja potentiaalisen korvaajan kokoonpanoa.

Kaupallisen valtamedian yksi totuus

Tämä Uusi Suomihan on osa sitä kaupallista mediaa, joka on tähän vahvasti osallisena. Kun mietitte Ilta-Sanomien, Iltalehden ja MTV:n sisältöä, niin kannattaa muistaa tahot näiden taustalla. Omistajia ei todellakaan miellytä nykyinen hallituskokoonpano eivätkä sen tavoitteet.

Sama pätee ns talousmediaan, jonka toivoisi olevan analyyttinen ja katsovan asioita objektiivisemmin. Kauppalehti ja Talouselämä ovat osa Alma Talenttia eli samaa yksikköä, jonne Uusi Suomikin kuuluu. Taloussanomat on nykyään osa Ilta-Sanomia ja Sanoma-konsernia.

Luetellessani nämä nimet en syytä heitä mistään, esitän vain kysymyksen. Kun Alma Median hallitusta vetää Jorma Ollila, Sanomien Pekka Ala-Pietilä ja MTV:tä ruotsalaisen Bonnierin Casten Almqvist, niin kuvitteletteko näiden firmojen omistajatahojen olevan järin innostunut nykyisestä Rinteen hallituksesta?

Korostan nyt vielä kertaalleen epäselvyyksien välttämiseksi. Nämä henkilöt ovat vain osoituksena siitä, millaiset piirit ovat hallitsevassa roolissa kaupallisen valtamedian takana.

Toimivatko nämä sitten jotenkin riippumattomasti täysin vailla omistajatahojen toiveita? Kenties, mutta ainakin jo keskeisissä johtajavalinnoissa lienee pidetty huoli oikeasta näkökulmasta. Viime aikoina huomioni on erityisesti kiinnittynyt Talouselämän tuoreeseen päätoimittaja Jussi Kärkeen, joka tuntuu ottaneen tehtäväkseen hallituksen kaatamisen. Viimeisimpiä hänen kirjoituksiaan ovat seuraavat :

Keskusta kipuilee Rinteen bussikyydissä, Sipilän perintöä tärvellään pala kerrallaan

Tänään alkaa Antti Rinteen kujanjuoksun loppunäytös – mikä teki Sirpa Paaterosta hapuilevan omistajaministerin?

Oppositiolle tulee joulu jo ensi viikolla, tässä 5 vaihtoehtoa Rinteen kohtalosta

Pahoittelen maksumuurillisia juttuja, mutta otsikkokin kertoneen jo kannan Sipilän perinnöstä lähtien. Kun Talouselämän Facebook-sivua selailee järjestyksessä, niin voi vain hämmästellä kuinka vahvasti ko talousmedia on kaatamassa Rinteen hallitusta. Koko Kärjen toimitus tuntuu olevan saman mission toteuttajana.

Liikkeenluovutus ja työehtosopimuksen siirto ovat eri asioita

Tämä osuus nojaa vahvasti Uuninpankkopoika Saku Timosen kirjoittamaan blogiin. Tiedän hänen herättävän kiivaita tunteita, mutta toivoisin keskittymään itse asiaan, joka mielestäni ansaitsee huomion. Niistä on hedelmällistä keskustella, sillä media tuntuu jättäneen asioiden selvittelyn puolitiehen veren tuoksun huumatessa pään.

Timonen esittää varsin pätevät perustelut siitä, kuinka julkisuudessa sekoittuvat jatkuvasti kaksi asiaa: liikkeenluovutus ja työehtosopimusten siirto. Niiden välille vedetään yhtäläisyysmerkki pohtimatta tätä eroa ja monikaan ei tunnu tiedostavan sitä. En tässä esitä koko päättelyketjua, jonka voi lukea itse tuosta blogista.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että itse liikkeenluovutus on hyväksytty ja saanut vihreätä valoa, mutta työehtosopimuksen siirtoja ei olla hyväksytty omistajan näkökulmasta. Timonen esittää vielä omituisuuden Postin omasta tiedotteesta:

Postin omassa tiedotteessa 29. elokuuta sanotaan selkeästi ihan väliotsikkona, että Paketti- ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän henkilöstö siirtyy Teollisuusliiton sopimuksen piiriin 1.11.2019. Kuitenkin tämä siirto oli ilmeisesti tapahtunut jo edellisenä päivänä liikkeenluovutuksen yhteydessä.

Olen ollut parissa keskustelussa viime päivinä mukana, jossa pidetään itsestäänselvyytenä, että Postin hallituksen puheenjohtajalta tai sitten omistajaohjauksen virkamiehen suusta tulee se totuus ilman mitään epäilyn tarvetta, vaikkei sen takana ole lainkaan mitään kirjallista tms. Heillä on aivan yhtä lailla oma lehmä ja arvovalta ojassa.

Timonen ottaa hyvin esimerkin Postin harhaanjohtamisesta:

Jos katsotaan vielä tuota Postin tiedotetta, niin siinähän puhutaan muunneltua totuutta heti ensimmäisessä lauseessa. Tiedotteen julkaisemisen jälkeen selvisi, että Postin kilpailijat käyttävät AKT:n sopimusta, joka on työnantajalle kalliimpi kuin käytössä ollut sopimus. Silti Posti vaihtoi sopimuksen vielä halvempaan Teollisuusliiton sopimukseen, jota kukaan kilpailija ei käytä.”

Joten ei sekään mennyt ihan kuin Strömsössä..

Mielestäni olemme vielä aika kaukana totuuden penkomisessa. Vikaa lienee useammassa tahossa mukaan lukien Rinne ja Paatero, mutta asia ei ole lainkaan niin selvä kuin valtamedia haluaa osoittaa.’

EDIT: Timonen korjattu, linkissä luki Tuominen, pahoittelut virheestä.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu