Koulukiusaamisessa ja somekiusaamisessa paljon samaa

Viime päivien somekeskustelut saivat minut pohtimaan kouluaikoja ja miten koulukiusaaminen saa alkunsa. Yhä enemmän alkoi vaikuttaa siltä, että mekanismissa on paljonkin samaa somekiusaamisen kanssa.

Ulkonäön tms lisäksi usein kiusaaminen saa alkunsa jostain tyhmäksi tulkitusta sanomisesta tai nolosta tilanteesta. Sitä pilkataan ja koulukiusattu ajautuu tilaan, jossa hän tarkkailee sanomisiaan liikaa ja helposti jännityksessään alkaa tehdä lisää virheitä varomisestaan huolimatta. Muilta samat virheet sivuutetaan hyväntahtoisesti, mutta tämän uhrin kohdalla pahantahtoinen väärinymmärtäminen vallitsee.

Prosessin jatkuessa niitä virheitä hakemalla haetaan kiusatun puheista. Yhä useampi liittyy porukkaan mukaan tarkkailemaan sanomisia ja keksimään niistä näppäriä heittoja ja pilkkaamaan. Puolustajat ja ymmärtäjät ovat vähissä, sillä riski joutua kiusaamisen kohteeksi on liian suuri. Mielessään voivat toki ajatella, että tämä on väärin, mutta sivustakatsojaksi on turvallista ja helppoa jäädä.

Vaikka naisilla on aivan vastaavaa ilmiötä ja brutaaliakin, niin somessakin tuntuu siltä, että entiset takarivin pojat ovat siirtyneet aikuisiällä someen ja pääsevät toteuttamaan itseään hamaan tappiin asti. Joillakin kiusaaminen oli ohimenevä nuoruuden vaihe, mutta joillakin tämä öykkäriys tuntuu jatkuvan ikuisesti.

Usein tämä samanhenkisiä houkutteleva röhönaurua pilkan kautta hakeva saa seurakseen oman possen, joka tykkää hänen jutuistaan nauraen mukana ja liittyen piikittelijöihin. Tällaisia laumoja on helposti löydettävissä somessa.

Nykymaailmassa julkisuuden henkilön sanoma huono lause tai sana jää elämään ikuisesti verkkoon. Sen voi copypastata kerta toisensa jälkeen mihin tahansa, mitä tuo henkilö koittaa viestiä. Pilkka nostetaan jälleen pinnalle vesittäen muut sanomiset samalla odottaen seuraavaa virhettä. Mikään hyvä ei jää mieleen.

Ei käy kateeksi sitä, kuinka varovainen päättäjän tai julkisuuden henkilön pitää nykyään olla. Jokaista sanomista tarkkailee suuri tahallisten väärinymmärtäjien joukko, joka pyrkii jokaisesta lauseesta ja sanasta löytämään aiheen kritiikkiin ja pilkkaan.

Aikaa myöten tämä tulee köyhdyttämään keskustelua ja tekemään meistä yhä varovaisempia. Harva kestää sen, että virheitä vaanitaan joukolla.

Tätäkö me haluamme vai voiko suunnan jotenkin kääntää?

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu