Lobbareiden suora kritiikitön putki mediaan

Viime aikoina minua on mietityttänyt onko aina lobbarijärjestöillä ollut samalla tapaa suora julkaisuputki mediaan kuin nykyään. Vai onko tapahtunut merkittävä muutos siinä, että uutisoinnin nopeuden ja muiden syiden vuoksi eri näkökulmat ja kritiikki jätetään hakematta? Jos näin on tapahtunut, niin tällöin ulkoistetaan lähdekritiikki ja väittämien oikeellisuus kokonaan lukijalle. Lukijallakin on kiire ja useimmiten jostain tulee totuus vain sen luotettavalta vaikuttavan uutisoinnin takia. Jos samaa toistaa useampi taho, lukijoiden huomaamatta usein saman mediakonsernin sisällä, niin vielä vaikuttavampaa jostain tulee.

Nyt se on tutkittu – tai tutkijoiden mukaan

Tällaisia otsikoita näkee lähes päivittäin. Kovin usein unohtuu heti alkuun kertoa, minkä tahon tutkija on kyseessä ja kenen etuja hän ajaa. On täysin naiivia olettaa, etteikö tällä olisi merkitystä.

Ideologiaan nojaavia tutkimuslaitoksia on maa pullollaan. Pelkkä tutkimusasetelma ja kysymykset saattavat johdattaa johonkin suuntaan. Tänään katsoin Elinkeinoelämän Valtuuskunnan ”mullistavaa kyselyä”, jossa saatiin suomalaiset olemaan nykyään sitä mieltä, että osakesijoittaminen on hyvä tapa kartuttaa varallisuutta. Vertailuajaksi haettiin mm aikaa piakkoin laman jälkeen, jolloin moni oli myös ottanut pataansa osakkeilla.

Tähän toki syyllistytään vasemmalta ja oikealta sekä siltä väliltä. Jotenkin silti tuntuu, ettei Palkansaajien tutkimuslaitoksella tms ole ihan samanlaista julkaisuväylää..

Keskustan maatalouteen liittyvissä jutuissa olisi paljonkin ihmettelemistä, olen mm kirjoittanut 1700:n prosentin virheestä ennusteen ja toteuman välillä. Poliittiset päätökset kuten karsinakoon velvoitteen siirto tehtiin muuten ennusteen perusteella ja toteuma ei kiinnostanut enää ketään missään. Aina on kriisi, jos ei muuten niin ennusteessa.

EK, ETLA, EVA, Suomen Yrittäjät ja Kauppakamari rulettaa

Kolme ensimmäistähän ovat pääosin samaa porukkaa suurten edustajina ja kaksi viimeistä ovat enemmän tavallisen yrittäjän edustajia.

Nämä saavat nykyään todella hyvin viestinsä julkisuuteen vailla mitään kritiikkiä.

Joskus olen katsellut näiden tutkimusten kysymyksien asetantaa ja melkoista johdattelua harrastetaan. Varsin usein kyselyjen tekijänä on Taloustutkimus Oy, jonka 99 prosenttisesti omistaa Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja vaikuttaja Eero Lehti. Ilmeisesti meidän pitäisi silti luottaa tähän vaikkei tätä galluptoimintaa mitenkään valvotakaan.  Joskus kenties kuviteltiin näiden tutkimusten tekijöiden olevan joitain riippumattomia tahoja, mutta näin ei ole ollut pitkään aikaan.

Kun internetpaneeli antaa tuomionsa edustaen koko kansaa, niin meillä on sen luotettavuudesta vain näiden kaupallisten yhtiöiden sana. Tätäkään asiaa ei lainkaan käsitellä julkisuudessa, ovathan näiden omistajat usein samoja tahoja kuin median muutenkin. Omiin muroihin ei kusta tai lähtee duuni alta.

Olkoon ne murot vaikka kuinka märkiä.

Oikeiden mielipiteiden palkkiona hyväpalkkainen duuni

Moni elinkeinoelämän järjesto on saanut viime aikoina uutta voimaa joukkoonsa. Keskuskauppakamarin johtoon tuli Juho Romakkaniemi, aiempi Kataisen oikea käsi.

Tämänkin median piiristä Alma Talentin toimituksen päällikön entinen alainen ja samalla aviopuoliso Emilia Kullas on nyt EVA:n johtaja. Entinen Talouselämän päätoimittaja siis siirtyi tuohon tehtävään ja samalla hänen aviomiehensä on edelleen Alma Talentin ja sitä kautta Uuden Suomen, Talouselämän sekä Kauppalehden toimitusten ylin esimies? Eihän tässä mitään ongelmaa riippumattomuuden suhteen vai mitä?

Julkisuuteen esille tuotava näkemys on pääosin elinkeinoelämän eliitin tuottamaa. Ja valitettavan usein se esitetään jonain tutkittuna totuutena vailla kritiikkiä.

Korruptiovapaa Suomi?

Suomi ylpeilee usein sillä, että olemme korruptioindeksissä kärjessä. Kyseinen indeksi käytännössä mittaa sitä, kuinka helppoa on ruskean kirjekuoren avulla vauhdittaa päätöksentekoa virkamiehen kohdalla.

Tämä on kaiketi meillä hyvin estetty.

Kaikki muu rakenteellinen korruptio onkin ulkopuolella tästä arviosta. Vaikkapa se kuinka kunnallispolitiikassa sovitaan pienessä piirissä saunassa toiminnasta ei näy lainkaan indeksissä.

Tutkimustulos ei tarkoita sitä etteikö rakenteellista korruptiota Suomessa olisi vaan sitä, että kaikkein näkyvimmät korruption muodot ovat hävinneet. Korruption kokonaisuudesta se kertoo todella vähän.

Laitamme päämme pensaaseen todellisilta ongelmilta.

 

 

NikoKaistakorpi

22.2.2020 Blogitauolla toistaiseksi etsimässä motivaatiota ja miettimässä muita mahdollisia tapoja vaikuttaa. Palailen jos ja kun siltä taas tuntuu. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu