Mehiläisen Pihlajalinnan ostotarjous ja kilpailuviranomainen

Mehiläinen on tehnyt ostotarjouksen Pihlajalinnasta ja ostokohteen hallitus suosittaa osakkeenomistajille sen hyväksymistä. Käsissämme on jälleen yksi osoitus alan konsolidoitumisesta ja poliitikkojen korupuheet myös pienten pärjäämisestä mahdollisissa sote-ulkoistuksissa sekä erilaisissa sotemalleissa ovatkin jo pitkään kuulostaneet lähinä huvittavilta.

Mielenkiintoista on mahdollinen kilpailuviranomaisen reaktio, sillä Terveystalo, Pihlajalinna sekä Mehiläinen ovat nykyiset kolme suurta, jotka pääosin jakavat markkinat. Oston vaikutus lähentelee mielestäni samaa kuin se, että joko S- tai K-ryhmä ostaisi Lidlin pois markkinoilta. Siihen kilpailuviranomainen tuskin enää suostuisi, vaikka kaupan alalla aika veltosti onkin vuosien varrella toiminut.

Samaan aikaan esimerkiksi Telian ja Bonnierin yhdistyminen on ollut tiukassa syynissä ja EU:n kilpailuviranomaisen ennustetaan asettavan merkittäviä rajoitteita kaupalle. Yleensäkin teleliikenne on ollut erikoisen tiukassa syynissä, kun taas monien muiden kohdalla kilpailuviranomaisen kiinnostus on paljon vähäisempää.

Poliitikoilla tuntuu olevan vahvasti näppinsä pelissä sekä vähittäiskaupassa että näiden yksityisten terveysalan jättien kohdalla. Riittääkö se ja lobbaus siihen, että kilpailuviranomainen ei tähän puutu. Tällöin jatkossa suurissa sote-ulkoistuksissa usein vain kaksi jättiä kilpailisi toisiaan vastaan elleivät ne sitten kassakaappisopimuksella jaa markkinoita keskenään.

Mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu. Onko meillä kohta terveysala jaettu kuten vähittäiskauppa?

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu