Metsähallituksen pääjohtajan irtisanoutumiskuviot tuoksahtavat oudolle

Helsingin Sanomat ihmettelee aiheellisesti Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttisen henkilökohtaisista syistä irtisanoutuessaan saamaa rouheaa 204 000:n euron korvausta. Kaiken kaikkiaan asian ympärillä kuviot tuoksahtavat oudolle ja HS:n artikkelissa hallituksen puheenjohtajan lausunnot tuntuvat melkoiselta kiertelyltä.

Metsähallituksen hallituksen puheenjohtajan erikoiset perustelut

HS:n toimittajan kysyessä asiasta Metsähallituksen puheenjohtajalta vaikuttaa mielestäni hänen perustelunsa jo lähes koomisilta.

Metsähallituksen hallituksen puheenjohtaja Timo Laitinen katsoo, että Hyttisen kanssa elokuussa tehty erillinen sopimus virkasuhteen päättämisestä on lainmukainen ja hyvin perusteltu.

”Perusteet ovat niin monimutkaisia, etten halua alkaa niitä julkisesti käymään läpi”, Laitinen sanoo.

”Perusteena on ollut Metsähallituksen toiminnan jatkuvuuden takaaminen eli toiminnan turvaaminen kaikissa olosuhteissa.”

Laitinen kieltäytyy kommentoimasta sitä, millä tavoin Metsähallituksen toiminta olisi vaarantunut ilman 204 000 euron korvausta.

HS pyysi aiemmin Metsähallitukselta Hyttisen johtamistavoista laaditun, noin 16 000 euroa maksaneen selvityksen. Liikelaitos vastasi tietopyyntöön kieltävästi sillä perusteella, ettei sillä ole selvitystä hallussaan. Liikelaitoksen hallituksen puheenjohtaja ja Valtiokonttorin pääjohtaja Laitinen on aiemmin perustellut HS:lle, että johtamistapoja koskenut selvitys on menettänyt merkityksensä.

”Totesimme, ettei selvitystyötä ole tarve käsitellä, kun ei kerran ole kohdetta, jonka toimintaa tarvittaessa olisi syytä kehittää”, Laitinen sanoi elokuussa.

Melkoista kiertelyä ja kaartelua sekä jonkinmoista ylimielisyyttäkin, kun kansalaiset pidetään pimennossa ja annetaan ymmärtää asian olevan heille liian vaikeaselkoinen julkisuudessa avattavaksi.

Työoikeuden emeritusprofessori Koskinen kummastelee ratkaisuja

Koskisen mukaan sekä viranomaisten toiminnan laillisuutta valvova oikeuskansleri että syyttäjä voisivat halutessaan puuttua Metsähallituksen ylenpalttiseen anteliaisuuteen:

Jos todelliset perusteet olisivat olleet muut kuin nämä tiedotteessa ilmoitetut, silloin tiedotteen laatija syyllistyy harhauttamiseen ja virkavelvollisuuksien rikkomiseen. Kyllä tiedotteen pitää olla sisällöltään oikea.

Lisäksi hän kummastelee sitä, että johtamisselvityksen pohjalta ei tehtäisi muutoksia ja asiaa läpikäytäisi. Mahdollisesti epäasiallisesta käytöksestä työyhteisölle koituneet haitat eivät välttämättä pelkästään ratkea henkilön irtisanoutuessa, joten työnantajan velvoitteena olisi hoitaa asia loppuun asti.

Toista kertaa tutkittavana johtamistapojensa vuoksi

Kimmo Tiilikainen nimitti monen hämmästykseksi entisen Pohjois-Karjalan maakuntajohtajan Pentti Hyttisen Metsähallituksen pääjohtajaksi 2016 sivuuttaen pari vuotta tehtävässä olleen Esa Härmälän.  Hyttinen nostettiin tehtäväänsä vain noin vuosi sen jälkeen, kun hän joutui väistymään Pohjois-Karjalan maakuntaliiton maakuntajohtajan tehtävästä kyseenalaisten johtamistapojen vuoksi.

Nyt hän irtisanoutui henkilökohtaisista syistä samaan aikaan, kun käynnissä oli tutkimus hänen johtamistavoistaan – silkkaa sattumaako?

Mitä oikein tapahtuu näissä valtionyhtiöissä, joiden johtajat nimetään poliitikkojen toimesta?

Minusta kansalaisilla olisi oikeus tietää enemmän näistä kuvioista yhtiöiden ja muiden toimijoiden kohdalla, jotka valtio ja sitä kautta kansalaiset omistavat.

Liikelaitostamisbuumin myötä yhä useammat asiat ovat painuneet liikesalaisuuksien piiriin ja julkisuuslainsäädäntö ei ulotu enää niihin riittävästi. Tätä hallituksen puheenjohtajakin käyttää siekailematta hyväkseen. Sitrankin valintaperusteet ja kuviot jäävät spekulointien varaan.

Suuntana pitäisi olla avoimuus ja kohtuus – nyt mennään aivan väärää polkua suoraan kaseikkoon.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu