Miksi Ruotsi ja Tanska pärjäävät paremmin korkeammalla kokonaisveroasteella?

Kookonaisveroaste vuonna 2018, (Veronmaksajain keskusliitto)

Minua on joskus mietityttänyt läheisten kilpailijamaiden järjestelmien erot ja usein verotus on pistänyt silmään. Toistuvasti esitetään väittämä, jonka mukaan Suomen korkea verotus on syynä siihen, ettemme ole viime vuosikymmenenä menestyneet toivotulla tavalla.

Kuitenkin Veronmaksajien keskusliiton mukaan vuonna 2018 kokonaisveroaste oli näissä verrokkimaissa Suomea korkeampi. Ruotsin kokonaisveroaste oli 43,9% ja Tanskan 44,9%. Suomen kokonaisveroaste oli 42,4%.

Monesti näitä maita vertaillaan kirsikoita poimien. Löydetään joku ero verotuksesta tms, joka siellä on paremmin. Kokonaisveroaste antaa kuitenkin olettaa, että jossakin kevyempi verotus kompensoituu kuitenkin toisella verolla.

En tiedä millaisia kattavampia vertailuja on tehty, en ole ainakaan törmännyt sellaiseen. Kenties olisi tarpeen luoda kokonaiskuva siitä, millaisia erot ovat ja mitkä niiden vaikutukset ovat?

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu