Normimenoa Postissa: duunarit kuittaavat johdon seikkailujen laskut

Viimeistään Ylen MOT-ohjelman selvitykset paljastivat Postin vuosikausia jatkuneen poukkoilun ja epäonnistumiset, joiden laskua koitetaan nyt laittaa työntekijöiden maksettavaksi. Paateron ja Rinteen viimeaikaiset lausunnot ja touhut ovat perin kummallisia ja epäselviä. Taustalla on kuitenkin myös paljon laajempi vuosikausia jatkunut  ongelmavyyhti.

Laajemman ongelman keskeisin kysymys on se, miten Postin johto on saanut seikkailla yritysostoineen korkeilla riskeillä ja miksi tällaiset riskit on ylipäätään nähty tarpeellisiksi?

Nyt näyttää siltä, että vuosikausia johdon kasvuseikkailujen tappioita on maksettu perinteisen postiliiketoiminnan kustannuksella samaan aikaan väittäen ongelmien olevan juuri niissä.

Katse kääntyy ilman muuta hallituksien omistajaohjaukseen ja ministereihin, mutta lienee selvää se, että yksi merkittävimistä toimijoista on valtion omistuksenohjauksessa työskentelevät korkeat virkamiehet sekä tietysti Postin oma hallitus. Heillä on pitkäaikainen näkemys Postin suunnitelmista ja pääsy sellaisiin lukuihin, joihin me veronmaksajat emme enää pääse. Onhan Posti muuttanut 2016 ulkoista raportointiaan siten, että se ei julkista erikseen perinteisen liiketoiminnan tulosta. Tämäkin vaikuttaa tarkoitushakuiselta peittelyltä.

Kuvitteellinen keskustelu Postin johdossa (myös nimet arvatenkin kuvitteellisia)

Kuule Kake, nyt nämä meidän Venäjän bisnekset ja muut ostot näyttää menevän aivan reisille, mitäs tehdään?

Joo Pera, ei tämä oikein hyvältä näytä. Onneksi Maikku keksi 2016 uudistaa raportointia niin, että kukaan ei vielä tiedä tästä. On ollut tosi hyvä, kun on voinut laittaa kaikki vähenevien kirjeiden piikkiin.

Mun konsulttikaveri Stinde ehdotti, että voitaisiin laskea duunareiden palkkoja vaihtamalla työehtosopimusta. Sillä saataisiin kustannuksia alas ja tappiot pysyisi piilossa ainakin pitemmän aikaa. Sama selitys vähenevästä perusliiketoiminnasta toimii edelleen kuin junan vessa ja saadaan taas kuitettua täydet bonarit.

Hemmetin hyvä idea, mennään sillä. Eikö Postin hallitus tai omistajaohjauksen kaverit vastusta tätä?

Ei ne voi vastustaa, itsehän ovat hyväksyneet nämä meidän laajentumisbisnekset ja strategian. En tiedä edes ymmärsivätkö, mitä oikein hyväksyivät. Ne kato leikkii olevansa kovia bisneskavereita, vaikka pelaavatkin valtion rahoilla. Niillä on kuitenkin oma lehmä ojassa, ne pitää vaan pään alhaalla väistellen osumia.

Okei, tällä mennään. Liitot kyllä pillastuu, mutta näitä sattuu. Kyllä joulu silti porsaan kotiin ajaa.

Loppu onkin jo historiaa

Soppa on valmis ja sen hedelmistä saamme kaikki nauttia. Toivottavasti tästä sekasotkusta seuraa jotain hyvää ja seurauksena arvioidaan uudelleen koko omistajaohjausta ja keskeisten valtionyhtiöiden tavoitteita, strategiaa sekä riskitasoja.

Arvioinnissa keskeinen osuus on katsoa myös Postin hallituksen osuus yhdessä valtion omistajaohjausosaston toimien kanssa pidemmällä aikavälillä. Miten tähän ollaan oikein jouduttu – ja miten tämä ei enää toistu?

Nämä sotkut ovat pieniä verrattuna sihen, mitä herra Relander sai aikaan Soneran kanssa kauan sitten. Kuitenkin itse ilmiössä on samankaltaisuuksia – omistajaohjaus eikä yhtiön hallitus ole ollut hereillä ja kantanut vastuutaan salliessaan tarpeettomia riskejä toimivalle johdolle.

Kuten jo alussa sanoin, niin Paateron ja Rinteen toimet ovat olleet sekavia ja surkeita. Niiden lisäksi on kuitenkin katsottava laajempaa kokonaisuutta ja miten tähän on päädytty.

Yhtenä lopputulemana pitäisi myös olla avoimuuden lisääntyminen. Nyt Ylen artikkeli kertoo liiketoiminnan eri alueiden luvuista seuraavaa:

Postin talous- ja rahoitusjohtaja Tom Jansson kieltäytyy avaamasta uusimpia logistiikan tuloksia MOT:lle.”

”– Emme avaa sitä suhdetta emmekä julkista tietoa tällä hetkellä, Jansson sanoo.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että uusien liiketoimintojen tappioita on katettu perinteisen voitoilla samalla toitottaen jatkuvasti perinteisen ongelmia syyksi.

Mielestäni Postin tulisi perääntyä pyrkimyksissään ja koko tilanne selvittää perinpohjaisesti.

 

 

 

 

 

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu