Oksymoroni Kokoomuksen tapaan: Työ on parasta sosiaaliturvaa

Kokoomus on vuosien varrella kunnostautunut erilaisten hokemien lanseeraajana sekä vahvana markkinoijana. Puoluessa lienee merkittävä määrä markkinointi- ja viestintäammattilaisia puolueessa sekä jäseninä että palkkalistoilla. Toivon polun yhteydessä on alettu hokemaan erikoista väittämää: Työ on parasta sosiaaliturvaa.

Palataan toviksi otsikkoon, miksi oksymoroni? Oksymoronihan eli itseristiriitahan tarkoittaa sitä, että yhdistetään kaksi vastakkaista tai toisensa kieltävää käsitettä. Tässä ne ovat työ ja sosiaaliturva.

Sosiaaliturvan tavoite on: Jokaiselle, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

Tarvitsemme töitä sekä tarvitsemme sosiaaliturvaa niissä tilanteissa, joissa työllä ei voi itselleen hankkia välttämätöntä toimeentuloa ja huolenpitoa.

Työn ja sosiaaliturvan niputtaminen yhteen hokemaan tällä tavoin on puhdas oksymoroni. Kaikki eivät kykene työhön, joten he tarvitsevat sosiaaliturvaa. Kaikki eivät pääse töihin, silloinkin he tarvitsevat sosiaaliturvaa.

Hokema tuntuu kuitenkin uppoavan kannattajakuntaan varsin mukavasti.

Rahat veronalennuksiin työttömiksi joutuvien eläkettä leikkaamalla

Kokoomus rahoittaisi Toivon polkunsa veronalennukset suurimmalta osin leikkaamalla pois ansiosidonnaisen aikana kertyvän eläkkeen. Tämän vaikutuksen Kokoomus arvioi olevan 850 miljoonaa euroa säästöä valtiolle vuodessa. 85o miljoonaa vuodessa pois niiden eläkkeistä, jotka jostain syystä joutuvat työttömäksi – melkoinen summa.

Toivon polulla saisit ehkä hieman enemmän käteen ansiotuloverotuksesta, mutta auta armias mikäli joudut työttömäksi. Kokoomuksen leikkauksen seurauksena eläke vähenee vuosikausia tai vuosikymmeniä eläkkeellä. Toki vain nyt työttöminä tai töissä olevilta – vanhoihin eläkkeisiin ei koskettaisi.

Sen lisäksi että työttömäksi joutuminen ansiosidonnaisenkin avulla väistämättä johtaa ongelmiin perheen toimeentulon kannalta, niin Kokoomus haluaa vaikutusten ulottuvan myös eläkkeeseesi. Mukava tuplakuritus.

Lähivuosina tulemme näkemään yhä enemmän myös ns valkokaulustyöttömiä teknologisen kehityksen myötä. Robotisaatio ja tekoäly yms tulevat tekemään monista valkokaulustyöläisistäkin työttömiä joksikin aikaa. Toivottavasti saamme aikaan tehokasta jatko- ja uudelleenkoulutustoimintaa, jotta työttömyysaika ei muodostu kovin pitkäksi. Toivottavasti löydämme uudenlaista tuottavaa työtä kuten vahvasti uskotaan. Joka tapauksessa kouluttautuminen uuteen ottaa aikaa ja yhä useampi tulevaisuudessa joutuu tämän kohtaamaan.

Kun teemme päätöksiä ja uusia lakeja, niin ne kohdistuvat tulevaan. Muutama vuosi sitten keskusteluun nousi arvio, jonka mukaan miljoona suomalaista tulee tarvitsemaan uudelleenkoulutusta. Se tuntuu painuneen unholaan.

Kokoomus tekee tässä lyhytnäköistä opportunistista politiikkaa eikä ota huomioon tulevaa. Sinäkin voit olla niiden joukossa kenen eläke voisi merkittävästi pienentyä tulevaisuudessa.

850 miljoonaa euroa vuodessa ei ole pieni summa – ja se on suoraan pois eläkkeistä.

NikoKaistakorpi

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu