Onko ajatuspaja Libera suurpääoman haltijoiden marionetti?

Viime aikoina minua on alkanut kiinnostaa ajatuspaja Liberan toiminta, sillä suunta näyttää muuttuneen Heikki Pursiaisen lähdön jälkeen. Vaikken monesta asiasta ole ollut välttämättä samaa mieltä, niin ainakin näkökannat olivat perusteltuja, hyvin mietittyjä eikä jotain sutaistua populismia.

Nykyään tämän itsensä poliittisesti riippumattomaksi asemoivan ajatuspajan vakituisena henkilöstönä on kaksi kokoomuslaista kunnallispoliitikkoa toiminnanjohtaja Lasse Pipinen ja sisältöjohtaja Tere Sammallahti. Sisältöjohtaja näyttää myös itse suurelta osin itse tuottavan sisällön blogeina. Hallituksen puheenjohtajaksi sitten vielä Elina Lepomäki.

Joten varsin kokoomukselaiselta tämä riippumattomuus näyttää. Tosin hallituksessa on nykyään Viron ex-presidentti Toomas Ilves, joka on taustaltaan sosiaalidemokraatti. Hän korvasi siellä vajaan vuoden viihtyneen Suvi-Anne Siimeksen, jonka viimeaikaista toimintaa pidän aika kaukana vasemmistolaisuudesta, jota hän joskus edusti.

Tai kenties riippumattomuus on hyvä todeta siksi, että tämä ajatuspaja näyttää nykyään olevan oikeammalla kuin Kokoomus?

Libera usein penää avoimuutta muilta toimijoilta, mutta oman rahoituksensa se pitää visusti salassa. Sen kerrotaan vain perustuvan yksityisiin lahjoittajiin. Keitä he sitten ovat? Voimme vain esittää arvauksia.

Liberan hallituksen kokoonpano

Liberan hallituksen puheenjohtajana toimii Elina Lepomäki, joka seurasi tehtävässä Anne Berneriä. Varapuheenjohtajana toimii Björn Wahlroos. He eivät kaivanne esittelyjä.

Yritysmaailmasta hallituksessa ovat:

  • Kristina Pentti-von Walzel, asfalttikartellista otsikoihin nousseen YIT:lle myydyn Lemminkäisen omistajasukua, nykyään YIT:n hallituksessa
  • Matti Vuoria, hallitusammattilainen, Cleantech Investin ja Wihurin hallituksessa

Yliopistomaailmaa edustavat:

  • Henrikki Tikkanen, liiketaloustieteen professori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa
  • Paul Lillrank, teollisuustalouden professori Aalto Yliopistossa
  • Toomas Ilves, Stanfordin vieraileva tutkija, Viron ex-presidentti

Ns vanha raha tuoksahtaa aika vahvasti. Siellä ei juuri nousevien liiketoiminta-alueiden edustajia näy, ellei sitten lasketa Vuorian hallitusjäsenyyttä Cleantechiin sijoittavan sijoitusyhtiön hallituksessa.

Joku voisi ehkä huolestua myös näiden akateemista maailmaa edustavien riippumattomuudesta heidän ollessaan tällaisessa mukana.

Tässä siis porukka, joka ohjaa toimintaa näiden kahden kunnallispolitiikassa toimineiden kokoomuspoliitikkojen luotsaamana. Tere Sammallahti on nyt varavaltuutettu ja Lasse Pipisen äänet eivät riittäneet valtuustopaikkaan. .

Lisäksi Liberan sivuilla kerrotaan sen verkostosta, johon kuuluu mm hallitusammattilainen Markku Pohjola, joka juuri sai lähteä Postin hallituksen puheenjohtajan paikalta. Toinen mielenkiintoinen nimi on Matti Viren, joka on yhteyksissä myös Suomen Perustaan.

Arvostamani Elina Lepomäki oudossa seurassa

Lepomäenkään kanssa en ole kuin osasta asioista samaa mieltä. Kuitenkin hänen tapansa esittää asiansa selkeästi ja havainnollisesti on hienoa ja sisällössä on oikeasti asiaa. Täälläkin esillä oleva viimeinen blogi oli yksi osoitus hänen asiantuntemuksestaan.

Vähän kuitenkin ihmettelen tätä Nalle- ja Liberayhteyttä. Tutkiessani asiaa minulle selvisi, että Nalle oli rahoittajana hänen eduskuntavaalikampanjassaan. Ei siinä sinällään mitään. Sitten kuitenkin törmäsin tietoon, jonka mukaan hän osallistui Bilderberg-kokoukseen 2018. Siinä on melkoinen salaseura, josta edes media ei uskalla kirjoittaa,

Vuonna 2018 muut suomalaisosallistujat olivat Wikipedian mukaan Antti Herlin ja Björn Wahlroos. Lisäksi Jorma Ollila on kuulunut sen ohjausryhmään. Puhutaan siis todella vaikutusvaltaisista suuromistajista ja talousvaikuttajista.

Minua tämä hämmentää. Vaikka ymmärränkin tietyt ajatusmaailman samankaltaisuudet, niin näin vahva kytkös suurpääomaan ja talousvaikuttajiin on minulle yllätys.

Mikä oikeastaan on Liberan ajatusmaailma ja ketä se oikein edustaa?

 

EDIT 18.5.2020 klo 14:35: Korjattu Bilderbergiin liittyvää osuutta kansanedustajien osallistumisista. Ainakin ministerinä ollessaan Jutta Urpilainen on osallistunut ja kenties muitakin. Pahoitteluni virheestäni ja etten tarkastanut laajemmin asiaa. Harva rivikansanedustaja on käsittääkseni silti tuolla on päässyt käymään. (Lause poistettu: ”En ole aivan varma, mutta ainakaan Wikipedian mukaan tänne eivät muut kansanedustajat ole päässeet.”)

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu