Opiskelijat jälleen maksajiksi – lukukausimaksu lähes opintorahan suuruinen?

Vihriälän työryhmä sekä mm Keskuskauppakamari ovat ehdottaneet korkeaouluopiskelijoille arviolta 2000 euron lukukausimaksua. Keskuskauppakamari osin jo aiemmin, mutta nyt yhtenä muutoksena koronakriisin jälkeen. Tämä vaikuttaa todella epäoikeudenmukaiselta.

Viime hallituskaudella leikattiin opintotukea 122 miljoonalla siten, että suora opintotuki yksin asuvalle 18-vuotiaalle opiskelijalle on enää 250,28 euroa kuukaudessa. Pääsääntöisesti sitä saa yhdeksäksi kuukaudeksi, jolloin vuosittain suoraa tukea saa 2 252 euroa.

2000 euron vuosittainen lukukausimaksu käytännössä neutralisoisi tämän suoran tuen. Tämän jälkeen 252 euroa vuodessa jäisi enää suoraa valtion tukea korkeakouluopiskelijalle?

Sama tulos saataisiin käytänössä korkeakouluopiskelijan kohdalla ilmoittamalla, että opintoraha lakkautetaan ja kaikki opiskelu maksetaan lainalla? Miltä kuulostaa?

Keskuskauppakamarin laskelman mukaan tällä saataisiin vuosittain  600 miljoonan euron tuotto. Koulutusleikkausien aika oli ohi jo ennen Sipilän hallitusta, joten nyt ei tulisikaan leikkaus vaan lisäkustannus? Nerokasta.

Koronakriisissä opiskelijat eivät ole saaneet mitään lisätukia. Nyt heistä kaavaillaan maksajia laskulle?

Muutoinkin monin osin vaikuttaa siltä, että turhan usein laskun maksajiksi havitellaan sopimuksen ulkopuolista osapuolta?

Vihriälä puolustaa ehdotustaan viitaten brittijärjestelmään Talouselämän artikkelissa mm seuraavasti:

Vihriälän mukaan ”hyvin laadukas tutkimus” osoittaa, että tällä järjestelmällä ei ole vaikutusta korkeakouluopiskelijoiden sosiaalisiin taustoihin. Eli järjestelmä ei aiheuta sitä, että köyhemmistä taustoista tulisi vähemmän opiskelijoita kuin ilman järjestelmää.

Tässä on muuten ”laadukas tutkimus”, jonka minä haluan ehdottomasti  nähdä. Etonin, Oxfordin ja Cambridgen kotimaa, jossa järjestelmällä ei ole vaikutusta opiskelijoiden sosiaalisiin taustoihin kuulostaa aika oudolta. Odotan mielenkiinnolla josko kyselyni viitatusta tutkimuksesta tuottaa tulosta, haluaisin sen kovin mielelläni nähdä.

On puhuttu siitä, kuinka syntynyt velka tulee nuorten sukupolvien maksettavaksi. Siltä todellakin vaikuttaa ja nopeammin kuin kuviteltiinkaan.

Tämä ei ole reilua eikä oikeudenmukaista. Se murentaa suomalaista koulutusjärjestelmää, jossa on pyritty antamaan mahdollisuus kykyjensä mukaiseen opiskeluun taustoista huolimatta.

 

EDIT 9.6.2020 klo 16:33: Korjattu tuotto 600 miljoonaan, oli aemmin 300 miljoonaa. Laskettu tuotto Keskuskauppakamarin mukaan siis 600 miljoonaa.

NikoKaistakorpi

Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu