Suomalainen teollisuusduunari ei olekaan niin kallis

Teollisuuden työvoimakustannukset tuntia kohden 2018, Lähde: Talouselämä 4/2020 (Svenska Näringsliv, Eurostat, OECD)

Jos ajattelen mielikuvaa, mikä minulle on median välityksellä tullut käynnissä olevista palkkaneuvotteluista, niin sen mukaan suomalainen duunari on todella kallis verrattuna muihin maihin. Siksi on tärkeää, että palkat eivät nouse vaan mieluummin kustannuskilpailukyvyn vuoksi niitä pitäisi edelleen laskea.

Vertailua muihin maihin

Liitteenä oleva graafi on valokuva viime viikon Talouselämän artikkelista. En ainakaan löytänyt ko juttua enkä graafia verkosta eikä se tunnu olevan päätynyt laajemmin jakeluun. Lähteenä taulukon tiedoille on Svenska Näringsliv, Eurostat ja OECD.

Pylväsgraafi kuvaa teollisuuden työvoimakustannusta tehtyä työtuntia kohden vuonna 2018 (euroissa).

Verrokkimaista Suomen työvoimakustannus on 33,5 euroa, joka on selvästi alempi kuin Saksan ja Ruotsin. 1,8 euroa Saksaa alempi ja 3,7 euroa Ruotsia alempi tehtyä työtuntia kohden.

Jos katsotaan pelkkää palkan osuutta, niin Saksa on 0,9 euroa kalliimpi ja Ruotsi puolestaan 1,4 euroa halvempi.

Ovatko Ruotsi ja Saksa maltillisempia?

Mikä on palkankorotusten tilanne näissä maissa, joihin meitä verrataan? Ei mielestäni meitä maltillisempi.

Saksassa 2019 sovituissa keskiarvo oli 3,2% ja teollisuudessa 4,1 %.

Ruotsissa on meneillään neuvotteluja ja siellä paperiteollisuus vaatii korkeimpia palkankorotuksia neljällä prosentilla. Teollisuuden yleinen vaatimus on 3%.

Itse en usko, että meidän pitäisi pyrkiä yhtä suuriin korotuksiin, mutta en myöskään oikein pidä siitä, kuinka ollaan onnistuttu luomaan kuva suomalaisista palkansaajista kohtuuttomien korotusten vaatijana.

Mielikuvamarkkinoinnin vahvuus

Katsellessani argumentointia palkkaneuvotteluissa, niin aika vähän työnantajapuoli on esittänyt faktoja eri maiden välillä. Silti se on median avulla onnistunut luomaan kuvan suomalaisesta duunarista jo nyt kohtuuttoman kalliina verrattuna muihin maihin.

Saksassa ja Ruotsissa on kaikki paremmin, vai onko?

Mielikuvilla mennään, mutta ovatko sen perusteella tehdyt päätökset oikeudenmukaisia?

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu