Työttömällä on edelleen velvollisuuksia sanktion uhalla

Silmäilin talouspolitiikan arviontineuvoston raporttia ja silmiini pisti se, että tämä joukko professoreja kirjoittaa hieman tulkinnanvaraisesti työllisyyspolitiikasta. Työttömyystoimien yhteydessä se toteaa:

Nykyinen hallitus on poistanut mallista työnhaun passiivisuudesta rankaisevat sanktiot.

Nykyhallitushan poisti ainoastaan ns aktiivimallin sanktiot, jotka täyttääkseen työnhakijan piti joko saada riittävä tuntimäärä työtä tai päästä työvoimahallinnon järjestämään koulutukseen. Työnhaun aktiivisuudesta tai passiivisuudesta tämä ei kerro juuri mitään. Piti onnistua tai päästä.

Jos he tarkoittivat vain tuota aktiivimallia, niin ollaan oikeilla jäljillä. Toivottavasti he myös tunnistavat, että edelleen aktiivisuutta vaaditaan ja sen puutteesta myös rangaistaan.

Työnhakijan velvollisuudet ja mahdolliset sanktiot

Tässä ote TE-toimiston sivuilta työnhakijan velvollisuuksista, jotta huomataan heillä olevan edelleen velvollisuuksia sanktion uhalla:

Jos haet tai saat työttömyysetuutta, sinun pitää hakea kokoaikatyötä. Sen lisäksi sinun pitää huolehtia seuraavista velvollisuuksista. Jos laiminlyöt velvollisuuksiasi, saatat menettää oikeutesi työttömyysetuuteen määräajaksi tai toistaiseksi.

 • Pidä työnhakusi voimassa – se on työttömyysetuuden ehdoton edellytys. Työnhakusi pysyy voimassa, kun  
  – asioit TE-toimiston kanssa sovitulla tavalla ja sovittuna ajankohtana  
  – noudatat TE-toimiston sinulle Oma asiointi -palvelussa tai muun asioinnin yhteydessä antamia ohjeita ja määräaikoja.
  Lisätietoa: Asiakkaana TE-palveluissa
 • Ole TE-toimiston tavoitettavissa, pidä yhteystietosi ajan tasalla ilmoittamalla muutokset Oma asiointi -palvelussa tai soittamalla TE-puhelinpalveluun.
 • Ota vastaan työtä, jota TE-toimisto tai työnantaja tarjoaa.  
  – TE-toimiston tekemät työtarjoukset velvoittavat, että otat yhteyttä työnantajaan ja ilmoitat TE-toimistolle määräajassa tarjotun työn hakemisesta.
 • Ota vastaan koulutusta, jota TE-toimisto tarjoaa.  
  – TE-toimiston tarjoamat koulutustarjoukset velvoittavat, että haet työvoimakoulutukseen ja ilmoitat TE-toimistolle määräajassa hakemisestasi.
 • Osallistu haastatteluihin sekä työllistymis-, aktivointi- tai kotoutumissuunnitelman tekemiseen ja tarkistamiseen.
 • Hakeudu ja osallistu kaikkiin suunnitelmassa sovittuihin tai TE-toimiston muuten tarjoamiin työllistymistä edistäviin palveluihin.  
 • Tee kaikki suunnitelmassa sovitut tehtävät ja ilmoita niiden toteutumisesta.

Näiden noudattamatta jättämisestä voi napsahtaa esim 1-2 kk mittainen karenssi, jona aikana työttömyysetuutta ei makseta.

Karenssit ja velvoitteet ovat voimassa ja merkittävän suuruiset

Nuo karenssit vastaavat käytännössä 20-40 päiväsakkoa arvoltaan. Saattaa käsittääkseni myös olla, että 3:n kuukaudenkin sanktio on mahdollinen.

Minua tympii suunnattomasti, että näistä asioista toistuvasti julkisuudessa kommentoivat kaiken maailman juhanavartiaiset ja romakkaniemet, joilla eivät joko ole tutustuneet asiaan tai ymmärtäneet lukemaansa. Ei olla siirrytty aikaan, jona työttömiin ei kohdistuisi velvoitteita ja niiden täyttämättä jättämisestä myös rangaistaan.

Edelleen on siis olemassa merkittävä määrä velvoitteita sanktion uhalla ja ne mittaavat työnhaun aktiivisuutta. Tämä ns aktiivimalli vaati sitä, että onnistuu saamaan jotain pientä työtä tai pääsee kurssille – ei sitä, kuinka aktiivisesti työtä hakee. Se toimi epäoikeudenmukaisesti.

Nyt hieman vaivannäköä ja asioihin tutustumista, jotta edes tiedätte mistä puhutte!

NikoKaistakorpi

22.2.2020 Blogitauolla toistaiseksi etsimässä motivaatiota ja miettimässä muita mahdollisia tapoja vaikuttaa. Palailen jos ja kun siltä taas tuntuu. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu