Uros Oy jatkaa valitsemallaan tiellä

Lienee noin vuoden päivät siitä, kun kohistiin Tampereen Uros Livestä ja siinä samalla alettiin ihmetellä, kuinka yritys tekee tappiota Suomessa samalla, kun tytäryhtiöt tahkosivat 1,3 miljardin liikevaihdon ja 120 miljoonan liikevoiton. Tästä kiinnostui samalla verottajakin, sillä tuotekehitys on tehty pääasiassa Suomessa, jolloin merkittävä osa voitosta pitäisi näkyä myös täällä. Verottaja lienee omaan verkkaiseen tapaansa jatkanut asian selvittelyä.

Tänään uutisoitiin Uros Oy:n pääkonttorin siirtyvän Sveitsiin. Väkisinkin tulee mieleen onko pääkonttorin siirtyminen jo varautumista mahdollisiin verottajan linjauksiin siitä, missä voittoa tulisi verottaa. Tämä kuitenkin on vain spekulointia.

Vuodet 2015-2018 Uros Oy on tehnyt Suomessa tappiota, mutta vuonna 2019 se teki voittoa voittoa 521 tuhatta euroa noin 7,6 miljoonan liikevaihdolla.

Pääomistaja kohujen keskellä aiemminkin

Pääomistaja on aiemminkin ollut varsin luova ratkaisuissaan. Jo ollessaan Nokialla 1990-luvun lopussa hän HS:n mukaan suunnitteli noin 45 insinöörin joukkoirtisanoutumisen. He suunnittelivat myyvänsä osaamistaan Philipsille ja muille matkapuhelivalmistajille. Joukko kuitenkin myös kertoi olevansa valmis jatkamaan nykyisellä työnantajallaan 200 miljoonan korvausta vastaan. Suunnitelma kuitenkin lopulta kariutui.

Oikeudenkäyntipöytäkirjojen mukaan silloisen Nokian matkapuhelinten toimitusjohtajan Pekka Ala-Pietilän mielestä  ”kyseessä oli Suomen taloushistorian röyhkein operaatio”.(HS)

Myöhemmin hän perusti Microcell-nimisen yrityksen 1997, joka myytiin myöhemmin Flextronicsille. Sitä ennen Microcellin omistus siirtyi hollantilaiselle Llecorcim-nimiselle yritykselle, joka on kätevästi Microcell kirjoitettuna takaperin. Oulun verotoimisto kiinnostui tästä omistuksen siirrosta ja ryhtyi tutkimaan olisiko siinä pitänyt maksaa veroja, sillä hollantilaisen yrityksen pääomistaja vaikuttaisi olevan sama. En valitettavasti löytänyt tietoa siitä, mihin asiassa lopulta päädyttiin.

Uros saanut runsaasti yritystukia

Uros Oy on Business Finlandin tietokannan mukaan saanut yritystukea 2013-2018 yhteensä 2,09 miljoonaa euroa ja sen lainaa 4,91 miljoonaa euroa 2011-2012. Myös ELY-keskukselta voi olla tullut alueellista tukea lisäksi, mutta nämä ovat yleensä pienempiä summia.

Näyttää siltä, että menestystä on rakennettu suomalaisen yhteiskunnan tuen turvin, mutta menestyksen tullessa näkyykin vain perävalot ja yritys katoaa muille maille.

Ilmeisen hyvää ja kekseliästä työtä on tehty, sitä ei voi kiistää. Ilmeisesti tuotekehitystä tullaan vielä tekemään myös Suomessa, mikä on hyvä asia.

Eettiseltä ja moraaliselta kannalta on kuitenkin kestämätöntä, että tuet kyllä kelpaavat, muttta menestyessä kotimaa unohtuu. Kenties tukienkin suhteen meidän on tarkemmin mietittävä tapa, jolla tuettujen yritysten alkaessa tuottaa voittoa myös Suomi saa jotain takaisin. Uros Oy:n tapa toimia ei ole oikein eikä innovaatiotukien tarkoituksen mukainen.

+4
NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu