Vaihtoehtobudjettien sietämätön keveys

Jokasyksyinen veikeä näytelmänumero on opposition vaihtoehtobudjetit, joita laatiessa voi olla rento ote, kun niitä ei pääse oikeasti toteuttamaan eikä niissä tarvitse ottaa huomioon hallituskumppanien näkemyksiä. Ideoita pursuaa ja niitä seuraavat toinen toistaan optimistisemmat arviot vaikkapa työllisyysvaikutuksista ja niistä kuuluisista dynaamisista vaikutuksista. Näitä on helppo heitellä, kun toteutumaa ei koskaan tule ja seuraaviin vaaleihin mennessä asiat ovat unohtuneet.

Silmäilin pikaisesti Kokoomuksen vaihtoehtobudjettia ja muutama asia pisti silmään.

Miljardin ansiotuloverotuksen kevennys poistamalla ansiosidonnaisen verokertymä

Kokoomus rahoittaisi merkittävän osan ansiotuloverotuksen miljardin kevennyksestä lopettamalla eläkkeen kertymisen ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Ansiosidonnaista saavalle kertyy nykyisin eläkettä työttömyysajalta, mutta huomattavasti pienempää työmarkkinatukea saavalle taas ei. Kun jatkossa miltään työttömyysajalta ei enää kertyisi eläkettä, ei Työllisyysrahastosta tarvitsisi siirtää rahaa eläkejärjestelmään.

Kaiketi tällä joku vaikutuskin on eläkekertymään kokonaisuutena ja kolikon vastapuolena lienee työttömyysaikoja kokeneen eläkkeen merkittävä pienentyminen? Kenties tämä ei haittaa omaa kannattajakuntaa?

Sama asenne paistaa työttömien kohdalla kuin ennenkin

Hallitus esittää ensi vuodeksi perusturvaetuuksiin 20 euron korotusta. Kokoomus pitää perusteltuna korotuksia vähimmäismääräisiin päivärahaetuuksiin eli sairauspäivärahaan, vanhempainpäivärahaan, erityishoitorahaan ja kuntoutusrahaan. Myös muut lapsilisiin ja elatustukeen esitetyt korotukset ovat kannatettavia. Työttömyysturvan korotus heikentäisi kannusteita ottaa työtä vastaan, mikä taas heikentäisi työllisyyttä.
Vähän tässä kummastuttaa kuinka Kokoomuksen talousasiantuntijat näkevät, että 20 euroa kuussa miinus verot muodostaisi merkitsevän kannustinloukun työmarkkinatuessa. Arkipäiville laskettuna vajaa euro verojen jälkeen käpälään ja koko kuulle laskettuna kenties 60 senttiä per päivä mikäli 10%:n vero. Elämä risaiseksi eikä huolta huomisesta?

Työmarkkinajärjestöjen osingot verolle ja energiaveronpalautukset pois suuryrityksiltä

Molemmat ovat mielestäni kannatettavia tavoitteita. Jostain kumman syystä niitä ei lainkaan toteutettu edellisellä hallituskaudella. Yritystukien kanssa oli kovin vaikeaa eikä työmarkkinajärjestöjen osinkoverotuskaan oikeasti kiinnostanut. Siinä nipussa kun menevät samalla EK:n, Teknologiateollisuuden, Kauppakamarien, Suomen Yrittäjien sekä rakkaiden tukisäätiöiden osingot verolle. Kirjoitin joskus bloginkin siitä, kuinka oikeisto on lopulta oikeasti nihkeä tälle muutokselle.

Itse uskoisin näiden olevan silmänlumetta ja pelkkää kosiskelua. Tosi paikan tullen ne jäävät pöydälle, mutta pian unohtuvassa vaihtoehtobudjetissa niitä kelpaa vilautella.

Muutoin rahaa tuleekin tietysti myös perinteisin keinoin: alkoholiveron korotus sekä tietysti vanha kunnon tupakkaveron vieläkin suurempi nosto.

Kolme vuotta ennen vaaleja on niin paljon helpompi luvata asioita.

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu