Voisimmeko edistää perhekohtaista verotusta?

Perheen verotus OECD-maissa, Lähde: Veronmaksajain keskusliitto

Silmäillessäni joulukuussa ilmestynyttä Veronmaksajain keskusliiton selvitystä eri maiden verorakenteesta minua alkoi pohdituttaa, miksei Suomessa mikään poliittinen taho aja siirtymistä perhekohtaiseen verotukseen Saksan tapaan.

Tuossa selvityksessä on otettu vertailussa myös kaksilapsisen kahden huoltajan perheen verotus. Muissakin verovertailuissa Suomi löytyy kärkipuoliskosta, mutta tässä se on kakkonen heti Italian jälkeen kuten graafi osoittaa.

Meillä on paljon puhetta perherakenteen häviämisestä ja syntyvyydestä. Vaikkei raha välttämättä ole se merkityksellisin tekijä, niin pitäisikö meidän muuttaa nykyisen verotuksen rakenteita ottamaan perheet paremmin huomioon?

Avoparien kohtelussa jäänteitä susipariajatuksesta

Kela ja Verottaja kohtelevat myös avopareja toisistaan poikkeavalla tavalla: Kela laskee tulot yhteen ja Verottaja pitää ne erillään. Kelan suuntaan yhteiset tulot merkitsevät ja Verottajalle käytännössä ei.

Taannoin oli artikkeli opiskelijapojasta, jonka olisi pitänyt realisoida osakkeensa ennen kuin tuore aviovaimo voisi saada toimeentulotukea. Ei kuulosta kovin kohtuulliselta nuorella parille, joka on kenties vasta kokeilemassa yhteiselon sujuvuutta.

Tällä saattaa myös johtaa siihen, että opiskelijaikäiset pitävät mieluummin omat erilliset asuntonsa virallisen yhteenmuuton sijaan, joka taas lisää opiskelijapaikkakuntien asuntopulaa.

Tavallaan avoliitolle on asetettu kaikki avioliiton velvoitteet, muttei sille suotavia etuja.  Esimerkiksi äkillisen toisen kuoleman tapauksessa voidaan joutua todella vaikeisiin tilanteisiin ellei perinnöstä tms olla erikseen sovittu.

Suoraan avoliiton perusteella ei lain mukaan synny keskinäistä elatusvelvollisuutta. Käytännössä kuitenkin avopuolison tulot otetaan huomioon tarveharkintaisten sosiaaliturvaetuuksien myöntämisessä.

Lisäksi työasuntovähennyksen ehtona on avioliitto eikä avoliitto kelpaa. Tämä voi aiheuttaa jonkin osan työvoiman liikkuvuuden vaikeuksista.

Mielestäni valtion ei tulisi ottaa varsinaisesti kantaa suosiakseen avioliittoa avoliiton sijaan.

Perheen merkityksen vahvistaminen ja tukeminen

Ihmiset tekevät hyvin erilaisia valintoja ja avioliittoinstituution merkitys ei ole kaikille sama. Sen merkityksessä lainsäädännössä näkyy edelleen jäänteitä uskonnollisesta perinteestä, jota en näe lakien osalta tarpeellisena nykyaikana. En halua väheksyä avioliiton merkitystä, mutta pidän tärkeänä myös toisenlaisten valintojen mahdollistamista oikeudenmukaisin ehdoin.

Avoliiton asemaa voisi vahvistaa sekä voisimme tukea kaikenlaisia perheitä nykyistä paremmin.

 

PS. Suosittelen muutoinkin verotuksesta kiinnostuneille tuota julkaisua, tarjoaa hyvän kuvan eri maiden verotuksesta suhteessa Suomeen.

NikoKaistakorpi

22.2.2020 Blogitauolla toistaiseksi etsimässä motivaatiota ja miettimässä muita mahdollisia tapoja vaikuttaa. Palailen jos ja kun siltä taas tuntuu. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu