Vuokratyöntekijän rekrytoinnin estäminen yritysten välisellä sopimuksella

Ylellä oli tänään kiinnostava uutinen siitä, kuinka vuokratyössä olleen lääkärin siirtymisestä terveyskeskukseen suoraan töihin muodostui ongelma vuokratyöfirman ja kunnan keskinäisten sopimusten vuoksi. Lääkäri oli halukas siirtymään terveyskeskukseen suoraan töihin vuokratyösopimuksen päättyessä ja tämä olisi sopinut myös terveyskeskukselle.

Kunta ja vuokratyöfirma olivat kuitenkin keskinäisessä sopimuksessaan vuokratyövoimasta sopineet kuuden kuukauden karenssin tällaisille siirtymiselle, joka siis kuitenkin olisi tapahtunut vasta määräaikaisen sopimuksen jälkeen.

Alun sadan tuhannen euron korvausvaateet lopulta haudattiin ja siirtymä onnistui lopulta erilaisten neuvottelujen jälkeen.

Olen itse ICT-alalla ollut vastaavassa tilanteessa konsulttifirman kautta. Olin tehnyt töitä yritykselle konsulttina ja hain yrityksessä avautunutta kiinnostavaa paikkaa ja sain sen. Myöhemmin sitten nostettiin pöydälle ongelma: yritys ja konsulttiyritys olivat keskinäisessä puitesopimuksessa sopineet kuuden kuukauden palkkaa vastaavasta saktioista mikäli tällaista tapahtuu. Pitkien neuvottelujen jälkeen vaatimuksesta silloinkin luovuttiin – yhtenä merkittävänä syynä lienee ollut merkittävä asiakassuhde, jota tuo konsulttifirma ei lopulta uskaltanut horjuttaa tulevien sopimusten menettämisten pelossa.

Ymmärrän myös henkilövuokrafirmojen ja konsulttiyrityksen kannan, mutta mielestäni yksittäisen ihmisen etu ja työnvaihto ajaa silti edelle.

Minusta on kohtuutonta, että henkilön liikkuvuutta ja työnvaihtoa voidaan merkittävästi rajoittaa yritysten välisillä sopimuksilla, joista henkilö ei edes ole tietoinen. Voivatko yritykset sopia ohi työntekijöiden tällaisia rajoittavia ehtoja?

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu