Ajatuksiani pakotepolitiikasta

Ajattelen, että Suomen ei pitäisi olla mukana talouspakotteissa Venäjää eikä muitakaan maita vastaan. On ensinnäkin huomattava, että Suomi ei ole asettanut lainkaan talouspakotteita muille laittomia hyökkäyssotia käynnistäneille maille, kuten vaikkapa USA:lle, Iso-Britannialle ja Turkille.
Täydennettynä tämä lista laittomia sotia käynnistäneistä maista olisi niin pitkä, että Suomen kauppakumppanit kävisivät vähiin, jos soveltaisimme niihin samoja moraalisia kriteerejä kuin Venäjään.
Tosiasia on, että pakotesodan myötä Suomi on viety ja kiihotettu mukaan politiikkaan, jossa me vahingoitamme omia elintärkeitä etujamme vain siksi, että edistämme Venäjän suurvaltakilpailijoiden etuja. Ja samalla siis jätämme muiden suurvaltojen vastaavat toimenpiteet tuomitsematta.
Tällaisella sanktiopolitiikalla vain ammumme itseämme jalkaan, jotta muut voisivat sitten kävellä ohitsemme.
Tätä ei tule ymmärtää väärin, eli siten, että olisimme ajamassa Venäjän etuja tällaisella politiikalla. On täysin selvää, että Suomen tulee tuomita Venäjän hyökkäys Ukrainaan, mutta meidän on omien kansallisten etujemme takia käytettävä Venäjän suhteen samoja standardeja kuin muihinkin hyökkäyssotia käynnistäneisiin valtioihin.
Emme jäisi yksin
Suomen ulkopolitiikan on perustuttava järkeen ja logiikkaan, ei tunnekuohuihin ja ideologiaan. Ulkopolitiikkamme ei siis pitäisi perustua kaksoisstandardeille, joissa tuomitsemme osan sodista ja toisia taas emme.
Tällainen “mikä on oikein meille, ei ole oikein teille” – ulkopolitiikka on tavanomaista suurvalloille, mutta se ei sovellu suomalaisille eikä palvele Suomen kokoisen maan etuja ja se on meille vaarallista myös pidemmällä tähtäimellä. Siksi katson, että vain YK:n asettamat talouspakotteet ovat sellaisia, joita Suomi voisi noudattaa.
On myös huomattava, että vaikka luopuisimme pakotepolitiikasta, niin emme missään tapauksessa olisi joutumassa yksin. Tosiasia on, että suurin osa maailman valtioista ja väestöstä ei ole aktiivisesti mukana talouspakotepolitiikassa. Eli “yksinäisyyttä”, jota monet laumasielut ajattelevat kauhulla, ei tässä kohtaa tarvitse kenenkään pelätä.
Pakotteilla ajamme EU:n etua, emme omaa etuamme
On myös huomattava, että nykyiset pakotteet, joissa olemme mukana, ovat suureksi osaksi EU:n määräämiä, joka siis itse osallistuu niitä asettamalla aktiivisesti suurvaltapolitiikkaan. EU:n meille itsekkäistä syistään asettama pakotepakkopaita kurjistaa Suomea ja on tekemässä meistä Pohjolan pussinperän viemällä meiltä tärkeän kauppa- ja yhteistyökumppanin. EU:hun nojaava idealistinen ulkopolitiikkamme onkin vakavassa ristiriidassa Suomen geopoliittisen aseman asettamien realiteettien kanssa.
EU on asettanut Suomelle useita muitakin pakkopaitoja, jotka yhdessä ja erikseen vakavasti heikentävät turvallisuuttamme ja talouttamme, kuten mm. EU:n “yhteisen” ulkopolitiikan pakkopaidan ja euro-pakkopaidan, jotka vievät meiltä ulko- ja rahapoliittisissa asioissa itsenäisen liikkumavaran.
Sekin on selvää, että EU tulee tulevaisuudessa asettamaan taloudellisia pakotteita yhä laajemmalle joukolle maita. EU on pakotetehtailussa selvästi ottamassa mallia pakotesupervalta USA:sta ja tämän myötä pääsemässä vasta vauhtiin asiassa.
On toki selvää, että nykyisestä ja tulevasta pakotesotimisesta irtautuminen edellyttää valtiollisen itsenäisyytemme palauttamista ja puolueettomuuspolitiikkaan palaamista. Itsenäinen Suomi pääsisi automaattisesti EU:n päällemme pukemista pakkopaidoista irti, siis takaisin vapaaksi maaksi, joka kykenee sekä ajamaan että puolustamaan omia etujaan.
Pakotteiden teho ja tarkkuus ovat huonoja
On tosiasia, että suurvaltojen asettamat laajamittaiset talouspakotteet kerrannaisvaikutuksineen aiheuttavat kärsimystä, taloudellista tuhoa ja nälänhätää ympäri maapalloa. Pakotteiden seurauksista kärsivät sadat miljoonat täysin syyttömät ihmiset ympäri maailmaa ja niiden vaikutukset kohdistuvat koviten erityisesti kaikkein köyhimpiin.
On myös historian perusteella havaittavissa, että talouspakotteilla ei pystytä muuttamaan Venäjän eikä muidenkaan kovien pakotteiden kohteina olevien valtioiden kuten vaikkapa Kuuban, Pohjois-Korean tai Iranin poliittista kurssia.
Eli pakotesodan aktiivisena osapuolena EU-Suomi on taas ampumassa tykillä kärpäsiä samaan tyyliin kuin oli koronasulkujenkin kohdalla, joiden aiheuttama kollateraalinen tuho yhteiskunnalle oli paljon suurempi kuin sairauden, jota niillä yritettiin tukahduttaa.
Suomen tulisi käyttää pakotteiden sijasta muita keinoja
Suomen kohdalla olisi olemassa muita positiivisempia, parempia ja tehokkaampia keinoja vaikuttaa maailman tilanteeseen kuin pakotepolitiikka, joka kurjistaa maailmaa uhrejaan valitsematta ja tekee vakavaa hallaa myös suomalaisille itselleen.
Itsenäisyyteen ja puolueettomuuteen palaaminen avaisi suomalaisille kansainvälisessä politiikassa mahdollisuuksia, joista EU:n vasalli-Suomi voi vain haaveilla.
EU-Suomen sijasta, joka käyttää kriisien “ratkaisemisessa” keinoinaan talouspakotteita ja aseiden lähettämistä konfliktialueille, puolueeton Suomi voisi olla nyt luotetussa välittäjän roolissa ratkaisemassa Ukrainan kriisiä diplomatian avulla. Tällaista rauhantekijän roolia johdonmukaisesti toteuttavalle valtiolle olisi nyt olemassa kansainvälisessä yhteisössä helposti täytettävissä oleva tyhjiö ja siksi myös suuri tilaus ja tarve.
Taloutemme ei edes kestä pakotesotaa
Asioilla on periaatteellinen puoli ja tässä pakoteasiassa on lisäksi tietysti myös asian taloudellinen puoli omaa maatamme koskien. Tässä on harmikseni todettava, että Suomesta on tullut EU:n myötä kansakunta, joka ei enää ymmärrä omaa etuaan ja parastaan.
Monet suomalaiset kuvittelevat, että olemme EU:n jäsenenä jollakin jalolla ja oikealla asialla, vaikka todellisuudessa meidät on vain viety EU:n kautta mukaan osapuoleksi suurvaltapolitiikan pyörteisiin, jonka alati kasvavat kustannukset ja riskit joudumme kantamaan.
Lisäksi monet ajattelevat virheellisesti, että olemme niin vahva ja vauras kansakunta, että me kyllä kestämme valtavat taloudelliset iskut, joita seuraa yksi toisensa perään. Tosiasiassa olemme kiihtyvästi velaksi elävä ja jatkuvasti heikentyvä EU:n vasallivaltio, jonka taloudellisia ja poliittisia oikeuksia itsestään suurvaltaa rakentava EU purkaa edestään vauhdilla.
Pelkistetysti voisi sanoa, että talouspakotteet Suomen kohdalla ovat meidän kansallisten etujemme vastainen työkalu, jota poliitikkomme huolettomasti käyttävät omaa etuaan ajaakseen, jotta he voisivat edistää omaa uraansa EU:ssa. Kansa maksaa tästä politiikasta raskaat kustannukset ja tuloksena on jatkuva suomalaisten elintason lasku ja maan velkaantuminen entisestään.
Eli Suomen kansa kaivaa omaa kuoppaansa niin kauan kuin se näiden vaarallisten kansallisten illuusioiden vallassa antaa poliitikkojen viedä omaa maataan yhä syvemmälle suurvaltapolitiikan pelinappulaksi.
Niko Aleksanteri Kauko
Vapauden liitto, 2 vpj.
Näinhän se olisi parasta, mutta kun johtavien poliitikkojen hyvin palkatut EU-virat jäisivät saamatta. Tämän vuoksi Suomen pitäisi nostaa kaikkien ministereiden palkkatasoa ainakin kaksinkertaiseksi, jotta heidän ei kannattaisi tavoitella EU-virkoja ja voisivat toimia Oikeasti Suomen eduksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se, että osaa kirjoittaa tarkoita että osaa ajatella. Kyllä. Suomi on osana Euroopan Unionia nujertamassa Venäjän sotilaallista uhkaa ja omaa riippuvuuttamme Venäjän energiasta. Kumpikaan operaatio ei ole halpa mutta kuitenkin välttämätön.
Ilmoita asiaton viesti
Riippuvuuttamme Venäjän energiasta?
Jostain olkin lukevinani että mm. Suomen Venäjän kauppa on kasvanut yli miljardilla, (tähän mennessä?).
Energian tuonti on lisääntynyt monta kymmentä prosenttia.
Onko lopultakin kyse vain siitä että ostetaan nyt kun saadaan halvalla ja toivotaan että Venäjä perääntyy vaikkapa jo tänä vuonna kun se lopultakin tajuaa että sillä ei ole mitään menestymisen mahdollisuuksia?
Jos näin on niin rahoitamme tietoissti Venäjän sodankäyntiä suuremmilla summilla kuin olisi edes ”tarve” energiataloutemme kannalta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyväksytään välittömästi, kunhan Saksa hyväksyy samat menetykset.
Ilmoita asiaton viesti
Vai niin, että livetäänpä pakotteista, joka siis sataa Venäjän piikkiin.
Jos lilliputtipuolueen toinen varapuheenjohtaja saisi päättää, Suomi ei kuuluisi läntiseen demokrattiseen arvoyhteisöön, ei mihinkään taloudelliseen liittoutumaan, ei Natoon, mutta vastaavasti pitäisi hyvät suhteet Venäjään riippumatta siitä, mitä Venäjä tekee meille tai naapureilleen. Toisin sanoen Kauko voisi julistaa Hertta Kuusista mukaellen ”Valko-Venäjän tie on meidän tiemme ”.
Ilmoita asiaton viesti
Valko-Venäjän linja on täysin erilainen kuin kirjoituksessani mainitsemani itsenäinen ja puolueeton Suomi. Joko et lukenut kirjoitusta tai et ymmärrä lukemaasi, tai sitten et vain tunne Valko-Venäjän linjaa.
Valko-Venäjä kuuluu Euraasian Unioniin, lisäksi sillä on kahdenvälinen valtioliitto Venäjän kanssa ja se tukee Venäjän sotaa Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Niko, hyvä kirjoitus. Olen samaa mieltä.
”Tosiasiassa olemme kiihtyvästi velaksi elävä ja jatkuvasti heikentyvä EU:n vasallivaltio, jonka taloudellisia ja poliittisia oikeuksia itsestään suurvaltaa rakentava EU purkaa edestään vauhdilla.”
Valitettavasti asia on juuri näin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on aina ollut osa suurvaltapolitiikkaa. Suomi liitettiin osaksi Venäjää Napoleonin vaikutuksella. Saksa ja Neuvostoliitto kävivät aikoinaan itsenäisestä Suomesta kauppaa, meiltä kysymättä.
Nyt Suomi on osa suurvaltaa omasta vapaasta tahdostaan ja siihen osaan kuuluvat myös itäisen diktatuuriin vastaiset pakotteet.
Ilmoita asiaton viesti
Ja taas Maxia täytyy korjata. Mielestäni blogi oli hyvä ja toi toisenlaisen näkökannan. Tosiasia kuitenkin Venäjäpakotteissa on, että nimen omaan Suomi niistä kärsii. Esim. Saksa on ilmoittanut, että se ei hyväksy tiettyjä lisäyksiä pakotteisiin, koska se heikentäisi saksalaisten yritysten toimintaa ja markkina-asemaa. Miten siihen peilaten esim. Finnair?
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kaikin puolin sellainen, että sitä ei voi hyväksyä. Kuitenkin, miten USAn ja Britannian hyökkäys Irakiin 2003. USAn presidentti sai käskyn jumalalta ja sitten hyökättiin. Miksi silloin ei lähdetty tälle pakotelinjalle?
”Ehei, eivät suinkaan kuvittele, vaan tietävät olevansa hirmuvaltaa vastaan.” Samoin ajattelivat afgaanit ja irakilaiset parikymmentä vuotta sitten.
Tuomitsin tuon sodan heti alkuun kuten olen tehnyt Venäjän hyökkäyksen osalta jo 2014 samoin kuin nyt! Ja Putinia olen pitänyt hirviönä ainakin kaksikymmentä vuotta.
Vaadin vain samoja sääntöjä (myös pakotteiden osalta) kaikille. Ei enempää ei vähempää.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitit siis asian ohi. Blogin otsikko on pakotepolitiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Eli toteat Yhdysvaltojen ja Britannian oleva hirmuvaltoja. Asia tuli harvinaisen selväksi.
Selvyyden vuoksi: Minä en pidä sen enempää Venäjää kuin Yhdysvaltoja tai Britanniaa hirmuvaltioina tekemiensä johdosta. Maa on paljon enemmän kuin sen johto. Tuomitsen silti noiden maiden hyökkäyssodat.
Ilmoita asiaton viesti
Täydennettynä tämä lista laittomia sotia käynnistäneistä maista olisi niin pitkä, että Suomen kauppakumppanit kävisivät vähiin, jos soveltaisimme niihin samoja moraalisia kriteerejä kuin Venäjään.
———————————-
Älä jaksa naurattaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vapauden liiton edustajat näköjään nyt kunnolla toistaa Kremlin sanomaa, luulenpa ettei tule vaalimenestystä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikään muu maa kuin Venäjä ei ole hyökännyt Karjalaan, valloittanut ja tuhonnut ihmisiä ja omaisuutta. Venäjä miehittää edelleen kotiseutuani eikä ole palauttanut ryöstösaalista. Venäjän pommikoneet pommittivat meitä evakkojunissa olevia vielä juhannuksena 1944 tappaen satoja naisia, lapsia ja vanhuksia.
Niin kauan kuin Venäjä ei palauta ryöstösaalista, sitä vastaan pitää toimian kaikin keinoin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Suomi pääsisi rauhanneuvottelijaksi Ukrainan soadassa, silloinhan tulisi vääjäämättömästi asialistalle myös Karjalan palautus.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka ”itsenäisiä” ja ”puolueettomia” olimmekaan ennen NL:n romahtamista ja liittymistä EU:n, emme kovin, ohutta olivat molemmat ja irtautuminen EU:a ajaisi Suomen takaisin Venäjän vaikutuspiiriin ja palaisimme takaisin aikaan 1945-1990 ja ainoastaan epäisänmaalliset ihmiset tätä aikaa takaisin haluavat.
Ilmoita asiaton viesti
Ja siitä ”itsenäisyydestä” ja ”puolueettomuudesta” huolehtivat ketkä?
Olivatko samaa porukkaa joka on tehnyt aikamoista tiliä NL:n romahtamisen jälkeen NL:n perillisen kanssa?
Mitä EU:ssa olemiseen tulee, olemme EU:n jäsen eikä sitä taida monikaan haluta muuttaa. EU:n vain ei pidä kehittyä liittovaltioksi koska silloin meiltä valitettavasti menee itsenäisyys ja meistä tulee jonkin sortin lomareservaatti Keski- ja Etelä-Euroopan suurille valtioille.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota. Pakko kysellä. Mistä asioista me vielä saamme itse päättää, siis politikoiden puheiden mukaan määräykset tulee eu:sta. Osa varmaankin tulee, suurin osa kuitenkin tulee ihan omiemme päättäminä, eu:n selän taakse piiloutuneena. Nyt Draghi näkyy määrävän perussopimusten avaamista, mitään sanomista taaskaan Suomen edustajilla ei asiaan ole. Sillä onhan Italiassa vielä pari torppaa korjaamatta, samoin pari moottoritietä rakentamatta. Kävinpä tässä tuolla savon maalla, pari paikkaa jäi vielä hampaista putoamatta kun niitä ns. valtateiksi kutsuttuja polkuja ajeli karvan vajaa 1000 km.
Ilmoita asiaton viesti
Siis EU:n ei pidä kehittyä liittovaltioksi.
Sen tulee pysyä alkuperäisenä talousunionina. Sellaisena josta aikanaan pidettiin kansanäänestys.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on tosiasioiden kiistämistä. EU ei sellaisena pysy eikä ole pysynyt, koska tavoitteena on alunperin ollut integraatio, joka tiivistyy kokoajan.
Ilmoita asiaton viesti
Jocke, EU on jo liittovaltio. Nyt on lähdössä Suomesta sitten loputkin, käymässä niin kuin Nokian kännykälle. Tässä asiaa kommentoi kenraali Hägglund:
”Kenraali Gustav Hägglund näyttää punaista valoa Suomen Nato-jäsenyydelle. Vihreä valo syttyy vasta siinä vaiheessa, jos EU:sta tulee Naton toinen pilari.
– Pelkään, että meille kävisi samalla tavalla kuin kaikille muille uusille Nato-maille. Puolustusta ei haluta enää itse hoitaa, vaan se ajetaan alas. Luotetaan siihen, että armeija voidaan ulkoistaa palkkarengille. Tämä on hyvin vaarallista.
– Tämän takia en pidä Nato-jäsenyyden tuomia hyötyjä niin suurina, että ne korvaisivat puolustustahdon romahtamisen, sanoo Hägglund.”
https://yle.fi/uutiset/3-7237096
Ilmoita asiaton viesti
Kylmän sodan asetelma oli toinen. Hävisimme toisen maailmansodan ja olimme sen voittaneen supervallan – eli Neuvostoliiton – kainalossa hyvin tiukasti sodan jälkeen. Fiksulla politiikalla poliittista liikkumavaraamme kuitenkin jatkuvasti kasvatettiin koko kylmän sodan ajan ja mm. Neuvostoliiton joukot saatiin lähtemään Porkkalasta.
Kylmä sota loppui kun Neuvostoliitto sortui. Itsenäinen Suomi, joka oli tässä tilanteessa vahvemmassa asemassa kuin koskaan aiemmin, vietiin valheilla mukaan EU:hun. Näin meiltä meni itsenäisyys. EU-jäsenyys on vaikuttanut ja vaikuttaa asemaamme päinvastaisesti kuin kylmän sodan aika. Lähdimme EU:hun vapaana itsenäisenä valtiona ja nyt liikkumatilamme jatkuvasti kapenee EU:ssa.
Ja näitä syytöksiä ”epäisänmaallisuudesta” ja ”putinismista” kylvävät yleensä ne, joiden argumentit oman kantansa puolustamiseksi ovat heikot.
Ilmoita asiaton viesti
Niko: ”Ja näitä syytöksiä ”epäisänmaallisuudesta” ja ”putinismista” kylvävät yleensä ne, joiden argumentit oman kantansa puolustamiseksi ovat heikot.”
Näinhän se on. Kirjoitin tästä itsekin blogin:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tatu-tyni/putinisteja-ei-ole-olemassa/
Ilmoita asiaton viesti
On totta, että YK:n tulisi olla tiennäyttäjänä näissä asioissa.
Historia todellakin on osoittanut etteivät pakotteet vaikuta kuin tavallisten kansalaisten kurjuuteen.
Tekstissä mainituista maista Usan edellisellä presidentillä oli ainakin kahden kanssa jonkinlaista tekemistä. Vaikka Kimistä tuli yksi hänen parhaista ystävistään taisi muut saavutukset pakotteita myöden jäädä laihoiksi. Kuuballe uudestaan asetetut pakotteet näyttäytyvät epäinhimillisiltä saarivaltiota kohtaan. Iranin oikeus ydinvoimaan kyseenalaistetaan muun maailman innostuen tuosta energiamuodosta entisestään.
Kiina lienee tämän hetkisestä taloustilanteesta suurin hyötyjä, eikä Yhdysvallatkaan niin pahoillaan ole kuin antavat ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti