Suojellaan lapsia ja nuoria seksuaalirikoksilta

Osallistuin 8.11. järjestettyyn Suojele älä sivuuta -seminaariin, jossa tuli paljon tietoa koskien nuoria koskevaa seksuaalirikollisuutta.

Seksuaalirikosten nettivihjeet ovat kymmenkertaistuneet tänä vuonna. Yllättävää on, että seksuaalisen hyväksikäytön kuvien tai videoiden hallussapito ei ole tällä hetkellä rangaistavaa, vaikka niiden levittäminen on rikos. Laki on vuodenvaihteessa onneksi muuttumassa ja kiristymässä seksuaalirikosten osalta, mikä on hyvä asia, mutta resursseja tutkintaan ja käytäntöönpanoon tarvitaan lisää.

Tietosuojalakiin pitäisi saada muutoksia EU tasolla, jotta viranomaiset voivat vaihtaa tietoja seksuaalirikoksen uhrin ja syyllisen tunnistamiseksi. Ongelmana myös on, että traumahoitoon pääsy voi kestää jopa 2-3 vuotta, joka on aivan liian pitkä aika lapselle odottaa, varsinkin, jos samalla on menossa oikeusprosessi. Peruspalveluissa esimerkiksi koulukuraattoreille tarvitaan lisää tietoa, jotta he voivat auttaa myös seksuaalirikoksiin liittyvissä asioissa. Palvelupolku on kyllä jo suunniteltu, mutta palvelujen saatavuuden varmistaminen on vielä kesken.

Nuorille pitää viedä lisää tietoa siitä, miten toimia netissä, ettei yksikään lapsi tai nuori joudu sitä kautta seksuaalirikoksen kohteeksi. Lapsi on helposti suostuteltavissa tekemään melkein mitä vaan, varsinkin erilaisten sovellusten ja somen kautta. Pelkkä muutaman tunnin seksuaalivalistus kouluissa ei riitä. Myös vanhemmille tulee järjestää mahdollisuuksia saada koulutusta ja tietoa miten lapsen ja nuoren nettikäyttöä pitäisi seurata ja keskustella siitä nuorten kanssa. Pienet lapsetkin eksyvät helposti pornosivustoille.

Lisäksi lastensuojelussa ja lasten parissa toimivien ammattilaisten tulee herkästi ilmoittaa epäilyistä, jotta tutkinta voidaan voidaan aloittaa. Aikuisten on kuunneltava herkällä korvalla nuoria ja ymmärrettävä puuttua asioiden kulkuun heti, jos epäily hyväksikäytöstä herää.

Kuunnellaan, ollaan läsnä ja suojellaan lapsia ja nuoria!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu